Localitatea Călimăneşti sărbătoreşte 633 de ani de la atestarea documentară

Zilele Oraşului Călimăneşti vor fi sărbătorite în acest an în condiţii de pandemie, cu un program care se va limita la câteva activităţi culturale.

0

Astfel, ziua de 20 mai va debuta cu Şedinţa festivă a Consiliului Local Călimăneşti, urmată de Tedeumul desfăşurat la Sfânta Mănăstire Cozia, ceremonie în cadrul căreia vor fi premiate familiile care împlinesc 50 de ani de căsnicie şi se va încheia cu Expoziţia de fotografie veche „Chipurile de odinioară ale călimăneştenilor” şi lansarea cărţii „Rememorări cu gust de pelin”, autor Sorin Zamfirescu. Expoziţia va rămâne deschisă vizitatorilor în perioada 20-27 mai, în intervalul orar 10:00 -16:00.

Scurt istoric

Prima menţiune documentară a localităţii este anul 1388 pe 20 mai, când Mircea cel Bătrân primeşte de la Nan Udaba „locul numit Călimăneşti pe Olt” şi domnitorul închină acest loc Mănăstirii Cozia.
Prima descriere a zonei aparţine lui Gavril Preotul, în 1520, şi se spune că zona „este plină de toate bunătăţile”, ”care am văzut şi noi acel loc şi i-am zis pământul făgăduit”.
În anul 1890, Călimăneşti-Căciulata devine staţiune şi în anul 1927 este declarat oraş. Numeroşi oameni de ştiinţă au făcut de-a lungul timpului cercetări asupra efectelor miraculoase ale izvoarelor din staţiune: 1829 – doctorul Mayer, din porunca domnitorului Grigore GhicaC. Fr. Siller; 1854 – doctorul francez Joseph Caillat; 1855 – Carol Davila recomandă împăratului Franţei, Napoleon al III-lea, o cură cu aceste ape.
În anul 1873, apele minerale sunt medaliate la Expoziţia de la Viena şi în 1893 primesc medalia de aur la Expoziţia Internaţională de produse alimentare şi ape minerale de la Bruxelles.
Primele pavilioane pentru cura de ape minerale datează din anul 1910.

Facebook Comments