Ionuţ Stroe, PNL: PNRR, un proiect pentru toţi românii, nu subiect de orgolii politice

0

Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) este un plan pentru modernizarea României şi nu trebuie politizat sau transformat în subiect de can-can. Blocarea lui în Parlament, din motive de orgolii politice, ar fi un dezastru şi ar opri accesarea unui fond uriaş, de peste 29 de miliarde de euro pentru România.

Este nevoie de ratificarea în Parlament a unui Tratat din partea României, ratificare ce va permite atragerea banilor pentru PNRR. Procedura este absolut necesară pentru a primi fondurile UE şi nu poate fi legată de anumite ambiţii ale opoziţiei.

O dezbatere publică, tehnică, despre ce va conţine PNRR, a existat şi a fost consistentă, dovadă că s-au strâns proiecte cu o valoare mult peste suma alocată României, din care s-a făcut o selecţie.

Propunerile cuprinse în acest PNRR vin după consultări largi care au avut loc la toate nivelurile, plecând de la prima schiţă, făcută anul trecut. Au luat parte la aceste dezbateri structuri ale societăţii civile, ale administraţiei publice sau asociaţii profesionale. Partidele politice, inclusiv cele din opoziţie, au avut şansa să se exprime public.

Mai departe, cu aceste propuneri, Guvernul a purtat şi poartă negocieri permanente cu Comisia Europeană, cu termen finalul lunii mai. Discuţiile au avut loc recent şi la cel mai înalt nivel, prin vizita premierului Florin Cîţu şi a mai multor miniştri la Bruxelles, şi au urmărit ca România să solicite şi să obţină de la UE, prin PNRR, întreaga sumă de 29,2 miliarde euro.

PNRR este despre toate generaţiile. Propunerea României pentru PNRR va oferi răspunsuri şi pentru problemele mai vechi de dezvoltare ale României, dar şi pentru viitor.

Trebuie să construim autostrăzi şi spitale, e adevărat, avem mari restanţe, dar în acelaşi timp trebuie să punem educaţia, economia şi societatea pe un drum spre provocările secolului 21. Avem nevoie de digitalizare, de reforme profunde ale administraţiei publice, sistemului de pensii sau salarizării, dar şi de investiţii pentru o economie prietenoasă cu mediul.

PNRR este un proiect pentru toţi românii, nu aparţine doar acestui Guvern. România a propus un plan credibil şi are nevoie de aceşti bani. Orice jocuri politice sau de imagine sunt contraproductive în acest moment şi este nevoie ca toţi parlamentarii, indiferent de culoarea politică, să susţină adoptarea PNRR.

Ionuţ Stroe, deputat PNL de Dolj, publică periodic o rubrică-editorial şi comentariu în săptămânalul nostru.

Facebook Comments