Uite Reziliența, nu e Reziliența

0

Adevărul obiectiv există, spun filozofii. Ceea ce înseamnă că, din două afirmaţii contrarii, făcute de liderii partidelor (fie aflate la guvernare, fie în opoziţie), una este adevărată, iar cealaltă falsă, exceptând anumite cazuri în care contradicţia este legiferată, dar nu este cazul nostru.
În faţa asaltului (non)informaţional, partidele şi liderii politici (unii care mai ieri cereau demisia celorlalţi, dar care azi au o relaţie colegială, referire justă la liderul USR şi la cel PNL), sunt nevoiţi să depună un efort enorm pentru a rămâne „pe piaţă”, în atenţia colectivă, ca făuritori ai binelui poporului şi uită adevărata lor menire. Veştile despre ce se întâmplă „la vârf” ajung tot mai greu la cetăţeni şi, în mare parte, trunchiate.

Acum, mărul discordiei dintre putere şi opoziţie este Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă. Ba e bun, ba nu e bun! Adevărul e că startul Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă s-a dat în toamna anului trecut pentru depăşirea crizei sanitare şi climatice. S-a lucrat cam pe „şest” la acest plan, prin care UE pune la dispoziţia României în jur de 30 miliarde de euro. E drept că jumătate din bani sunt sub formă de grant, iar cealaltă jumătate trebuie restituită, căci vin sub formă de împrumut. În doar câteva luni, Planul s-a schimbat de vreo trei ori „pentru că abonaţii la afaceri cu statul s-au înţeles cam greu al cui plan să rămână şi al cui nu“, spun unii mai rău sau mai bine intenţionaţi. Cert este că Planul ministrului Ghinea, prezentat la Bruxelles, avea o valoare de 40 de miliarde, mai mare decât stabilise UE. Probabil pentru a nu supăra pe nimeni şi a nu deranja niciun interes, au pus totul laolaltă, aruncând responsabilitatea selecţiei în curtea UE. Comisia Europeană ar fi apreciat componentele de educaţie, infrastructura de sănătate, feroviară şi împăduriri. Lipsa de claritate din PNRR a făcut loc proiectelor distructive pentru mediu, iar Comisia Europeană a sancţionat dur acest lucru, catalogându-le depăşite tehnic şi moral, referindu-se la finanţarea sistemelor de irigaţii tradiţionale care ar afecta dramatic mediul, contribuind la deşertificare. Probleme au fost şi la infrastructura de gaze, invocându-se poluarea datorită centralelor termice de apartament. Dar ce să ne mai mirăm dacă tocmai „mai-marele Craiovei” recomanda mai deunăzi craiovenilor montarea centralelor de apartament pentru încălzire, că… sistemul centralizat a fost pus pe butuci!

Atât opoziţia pesedistă (lupii moralişti) cât şi coaliţia puterii (prin vicepremierul Barna) au ajuns la concluzia pe care PMP o tot spune de vreo două luni încoace: „PNRR este un Proiect de Ţară, care priveşte întreaga naţiune, nu doar partidele aflate vremelnic la guvernare“ şi solicită instituţiilor decizionale să facă o consultare naţională reală în care să fie implicate toate partidele de pe scena politică a ţării. E cam târziu consensul, dar ar fi bine şi acum decât niciodată!

Să sperăm că nu vom plăti tot noi factura incompetenţei şi aroganţei celor care ne conduc azi, deşi, la ce să ne aşteptăm dacă senatorii din Comisia juridică s-au încuiat în sală de teama unei colege senatoare, fie ea şi Şoşoacă?

Facebook Comments