Un nou album muzical de excepţie realizat de Liga Albanezilor

0

Pe parcursul anului 2020, în cadrul Centrului Cultural Albanez al Asociaţiei Liga Albanezilor din România s-a lucrat intens la un nou proiect muzical, pe linia deschisă de albumele de muzică lirică şi muzică veche albaneză publicate în anii anteriori. Înregistrările s-au încheiat la finalul anului precedent, astfel că primăvara anului 2021 a fost vestită, la ALAR, de apariţia albumului „Muzică tradiţională albaneză”.

Publicat în format digital CD, albumul include unsprezece piese albaneze renumite, în interpretarea unui cuplu de artişti care întruchipează în cel mai fericit chip legătura româno-albaneză: Gjergji şi Ionela Mani. Alături de ei a lucrat tânărul Dragoş Stama, cel care a asigurat orchestraţia pieselor şi a depus un efort considerabil în tot ceea ce priveşte regândirea pieselor din punct de vedere timbral, polifonic, armonic şi ritmic. Pe lângă solişti, alţi doisprezece instrumentişti şi-au adus contribuţia la realizarea acestui album muzical de excepţie.

Coordonatorul Centrului Cultural Albanez, Dr. Luan Topciu, şi-a exprimat convingerea că publicul din România va fi încântat de această nouă apariţie muzicală: „Am putut observa, cu prilejul realizării precedentelor albume, că publicul din România este foarte sensibil la muzica albaneză. Prin urmare, sunt ferm convins că şi aceste piese, interpretate de doi artişti de operă, Gjergji şi Ionela Mani, vor fi îndrăgite de ascultători. Am urmărit pas cu pas derularea proiectului, iar implicarea şi profesionalismul artiştilor şi producătorilor de la Quna Studio ne-au oferit încă de la bun început garanţia unui album reuşit”, a precizat Dr. Topciu.

Albumul „Muzică tradiţională albaneză” se distribuie în format CD, în mod gratuit, alături de numărul pe luna aprilie al revistei lunare Drita / Lumina, iar piesele pot fi ascultate şi pe canalul de YouTube al ALAR, precum şi pe pagina oficială de Facebook.

Muzică tradiţională albaneză

Solişti: Gjergji Mani şi Ionela Mani

1. Dua më shumë Shqipërinë
2. Margjelo
3. Lule lu
4. Lule Borë
5. M’ka shku menja me u fejue
6. Ky marak, maraku i shkret
7. O moj korçare
8. Tumankuqe
9. O ku po shkon mor i mjeri plak
10. Bishtalecat pale pale
11. Perendeshë e bukurisë

Vioara 1/solo – Mircea Pavîlcu
Vioara 2 – Ioana Maria Tudor
Violă – Daniel Vots
Violoncel – Mihail Grigore
Clarinet – Daniel Metea
Trompetă – Iustin Sandu
Flaut – Iulia Mureş
Oboi – Constantin Alexandra
Contrabas / chitară bas – Vlad Vedeş
Soprană – Ana Maria Hangu
Soprana – Daniela Elena Cărstea
Bas bariton – Ioan Ionuţ Hangu
Chitară clasică, chitară acustică, chitară electrică – Dragoş Stama
Orchestrator – Dragoş Stama

Producători muzicali: QUNA Studio – Sergiu Ene & Enri Demi

Facebook Comments