Craiova – de la buget „de cârpeli” la „buget echilibrat”

Proiectul de buget al municipiului Craiova pentru anul 2021 a fost pus în dezbatere publică încă de la sfârşitul lunii martie. Pe 09 aprilie, primarul Lia-Olguţa Vasilescu a prezentat principalele coordonate ale proiecţiei bugetare într-o intervenţie live pe canalul de YouTube al Primăriei, ocazie cu care a răspuns şi mai multor întrebări transmise de cetăţeni. În cursul zilei de miercuri urmează depunerea şi discutarea amendamentelor în cadrul comisiilor de specialitate din Consiliul Local, pentru ca joi, consilierii să îşi exprime opţiunea de vot pentru proiectul de buget.

0

Pentru 2021, Primăria Craiova va dispune de 1,4 miliarde de lei, ceea ce înseamnă aproximativ 287 milioane de euro. Din această sumă totală, 58%, adică 503.194.000 de lei sunt destinaţi pentru funcţionarea Primăriei şi a unităţilor din subordinea sa, iar restul de 42% din bani au fost încadraţi la secţiunea generală „Dezvoltare”. De exemplu, pentru „Învăţământ” s-au alocat 133.331.000 de lei, din care 46 de milioane de lei pentru funcţionare şi 87 de milioane de lei pentru dezvoltare, 86,5 milioane de lei fiind din proiecte cu fonduri europene. La „Sănătate”, s-au repartizat 47.438.000 de lei, din care 27 de milioane de lei pentru funcţionare şi 20 de milioane de lei pentru dezvoltare, dar cei mai mulţi bani au fost direcţionaţi către secţiunea „Transporturi”, unde au fost alocaţi 212.659.000 de lei. Cât priveşte provenienţa banilor de care va dispune Primăria pentru anul acesta, 486 milioane lei sunt bani proveniţi din taxe şi impozite locale plus cote defalcate din impozitul pe venit, 134 milioane de lei sunt bani proveniţi de la bugetul de stat şi 169 milioane lei sunt bani proveniţi de la Uniunea Europeană.

Marian Vasile, PNL: „Este un buget al cârpelilor”

Marian Vasile

În cursul zilei de marţi, o parte dintre consilierii PNL Craiova, în frunte cu preşedintele filialei Marian Vasile, a susţinut o conferinţă de presă pe tema proiectului de buget al municipiului. Printre reclamaţiile aduse de aceştia în privinţa investiţiilor, capitolul asupra căruia Marian Vasile a insistat, a fost Învăţământul. Potrivit lui Marian Vasile, în şedinţa comisiilor de specialitate, consilierii liberali vor încerca să impună în bugetul Primăriei studiile de fezabilitate pentru supraetajarea şcolilor, pentru a elimina lipsa spaţiului în unităţile de învăţământ, dar şi pentru a asigura infrastructura necesară desfăşurării cursurilor în condiţiile pandemiei. Un alt proiect al consilierilor PNL este transformarea punctelor termice din cartiere în spaţii pentru medicii de familie. Cât priveşte dezvoltarea, Marian Vasile este de părere că bugetul municipiului este unul al „cârpelilor” şi nu al unei viziuni pe termen lung. „Este un buget bazat pe rezolvarea problemelor sau a nevoilor urgente, imediate. Nu este un buget bazat pe un management al dezvoltării şi nu este un buget corelat cu o strategie pe termen lung pentru oraşul Craiova. Este, practic, un buget al cârpelilor. Noi am întocmit deja o listă de amendamente, care miercuri vor fi depuse în comisiile de specialitate. În principiu, vrem să introducem în buget studiile de fezabilitate pentru supraetajarea şcolilor generale din oraşul nostru, în special şcolile care au deficit de spaţiu. În toată Europa, dezvoltarea este pe verticală. De asemenea, în parcul Corniţoiu ne dorim un parc în care cetăţenii să poate face sport individual. Ne dorim să folosim şi punctele termice din cartier, prin supraetajarea lor şi transformarea în spaţii pentru medicii de familie. Punctele termice însumează un total de peste 20.000 de mp din oraşul nostru şi tot mai multe sunt nefolosite. Sunt foarte bine amplasate, aproape de cetăţeni, şi ne dorim să le valorificăm, în special prin amenajarea de spaţii pentru medicii de familie. Astea ar fi câteva dintre amendamentele principale. Legat de repartiţia banilor, nu putem spune că este echitabilă. Este adevărat că procentul pentru funcţionare este mai mic, dar asta nu se datorează unui management performant, ci pentru că au falimentat termoficarea, salubritatea şi automat au redus cheltuielile de funcţionare”, a declarat Marian Vasile, preşedintele PNL Craiova.

Cezar Drăgoescu, USR: „Este un buget de peticeală”

Cezar Drăgoescu

Dacă pentru liberali, bugetul propus pentru anul acesta este unul al „cârpelilor”, pentru Cezar Drăgoescu, consilier local USR-PLUS, bugetul municipiului este unul de „peticeală” şi „anemic”. În plus, Cezar Drăgoescu afirmă că suma reală de care dispune municipalitatea este de 579 milioane de lei, după scăderea subvenţiilor şi a banilor din fonduri europene, sumă din care un procent de 87% sunt bani cheltuiţi pentru funcţionarea Primăriei şi a unităţilor subordonate. Tot Cezar Drăgoescu spune că, împreună cu colegii săi, vor încerca introducă în buget construirea a două piste de biciclete, a unor spaţii de recreere, precum şi un studiu de fezabilitate pentru construirea unui parc industrial al municipiului. „Bugetul este unul anemic. Din păcate, PSD şi majoritatea din Consiliul Local nu au înţeles că singura cale de a face din municipiul Craiova un oraş prosper este creşterea reală veniturilor la bugetul local şi nu artificial, din pix. Asta se poate realiza doar prin atragerea de investiţii, atât străine, cât şi autohtone. Dar, pentru a face asta, este nevoie ca mediul de afaceri să aibă încredere în administraţia locală, ceea ce cred că lipseşte, este nevoie de predictibilitate şi administraţia locală să fie văzută ca un partener, nu ca un perceptor. Eu am făcut nişte analize şi, dacă scădem din cele 788 milioane de lei trecute la venituri, subvenţiile de 40 de milioane şi sumele care vin din fondurile europene, adică 169 de milioane, rezultă un buget de 579 de milioane de lei. Din aceştia, 87% se cheltuie pentru funcţionare, adică salarii şi întreţinerea aparatului din subordinea Primăriei, şi doar 13% sunt bani pentru investiţii. Acestea sunt cifrele reale. Este un buget de peticeală. USR-PLUS are câteva proiecte prinse în buget, dintre care aş aminti câteva toalete decente pe care să le punem în locurile aglomerate din oraş, adică Parcul Romanescu şi Grădina Botanică, avem acele bănci smart cu wi-fi, un tomograf pentru copaci, pentru a nu mai exista discuţii între Primărie şi Garda de Mediu. În cadrul şedinţei vom aduce şi alte amendamente, cum ar fi construcţia unei piste de biciclete între zona de Centru şi Parcul Romanescu şi o altă pistă între Craioviţa şi Centru. O să mai propunem şi construirea unor locuri de recreere în zona parcului Corniţoiu, achiziţionarea unor senzori de monitorizare a calităţii aerului, începerea unui studiu de fezabilitate pentru propriu parc industrial al Craiovei, plus alte proiecte, dar vom vedea în cadrul şedinţelor ce se va cristaliza”, a precizat Cezar Drăgoescu, consilier local USR-PLUS. 

PER va vota forma actuală a bugetului, fără a depune amendamente

Octavian Marinescu

Partidul Ecologist Român este cel care asigură deţinerea majorităţii în Consiliul Local Craiova de către PSD, cu care se află în alianţă, motiv pentru care consilieri săi vor vota actuala formulă bugetară, fără a depune amendamente. Octavian Marinescu, unul dintre consilierii PER, afirmă că propunerile lor au fost deja prezentate, înainte de elaborarea proiectului de buget, existând amendamente în toate sectoarele importante, aşa cum sunt Educaţia sau Sănătatea. Însă, unele dintre cele mai importante proiecte propuse de consilierii PER privesc digitalizarea instituţiilor, acolo unde Primăria vrea să implementeze mai multe proiecte. Cât despre buget, per total, Octavian Marinescu consideră că este unul echilibrat. „Bugetul este unul echilibrat. În general, Executivul ştie cel mai bine imaginea de ansamblu şi să se echilibreze de aşa natură încât toate instituţiile să funcţioneze. Mi-ar fi plăcut ca pe zona de proiecte europene să văd mai multe investiţii, dar am înţeles că sunt probleme şi efectiv nu au putut să depună proiecte noi şi doar să le continue pe cele în derulare. În ceea ce priveşte, amendamentele, noi am fost invitaţi tot timpul înainte să venim cu proiecte şi propuneri. Din partea partidului nostru ştiu că s-au făcut propuneri pentru Sănătate, Învăţământ, Digitalizare. Eu, personal, pentru că vin din zona de digitalizare, m-am bucurat să văd că în bugetul de anul acesta sunt chestiuni care ţin de acest domeniu. Am văzut că este un proiect pentru bugetare participativă, o aplicaţie pe care vor să o introducă. Am văzut că vor să lanseze un studiu de fezabilitate în zona de servicii digitale pentru cetăţeni şi să facă o interconectare a serviciilor diverselor instituţii ale Primăriei. Deci, se fac paşi în această zonă. PER nu va depune amendamente în şedinţa de consiliu, pentru că proiectele noastre au fost prezentate înainte de elaborarea proiectului de buget şi îl vom vota în această formă”, a declarat Octavian Marinescu, consilier PER.

Tot echilibrat consideră proiectul de buget al municipiului pentru acest an şi Sorin Dinescu, unul dintre consilierii locali ai PSD. Acesta a afirmat şi faptul că niciun buget nu poate mulţumi pe toată lumea şi nici să acopere toate nevoile, dar, cităm, „nici nu ne putem arunca cu capul înainte”. Probabil aceasta este nota în care a fost gândit bugetul Primăriei pentru 2021.

Facebook Comments