Căzută în mediocritate şi anonimat de foarte mulţi ani, Universitatea din Craiova reuşeşte, din când în când, să ajungă în atenţia opiniei publice. Nu pentru vreo distincţie obţinută de vreun student ori profesor, vreun premiu obţinut pe la vreo competiţie internaţională, ci prin „performanţe“ care nu au nicio legătură cu mediul academic. Cum ar fi o investiţie de 6 milioane de euro într-un centru de cercetare… teologică! Pentru că, nu-i aşa, nimic nu spune „instituţie de învăţământ prestigioasă“ ca o universitate care pune la dispoziţia studenţilor cele mai bune condiţii pentru rugăciune şi închinare.
Rugăciunea, calea spre succes
Dincolo de priorităţile cel puţin controversate ale conducerii UCV, şocant este că actualul rector, prof. univ. dr. Cezar Ionuţ Spînu, consideră că o astfel de investiţie va pune instituţia de învăţământ pe harta Europei. „Prin această strategie, ne aliniem la standardele şi practica instituţiilor de învăţământ superior europene în domeniul managementului calităţii, condiţie pentru întărirea dimensiunii internaţionale a Universităţii din Craiova. Vom creşte încrederea societăţii româneşti că UCV se ridică la nivelul aşteptărilor în ceea ce priveşte prestaţia instituţiilor de învăţământ superior, dar vom dezvolta şi cultura calităţii în Universitate, atât în privinţa propriului personal, cât şi în rândurile studenţilor. Ne dorim şi ne străduim să oferim un proces educaţional de cea mai înaltă calitate, într-un cadru optim“, a declarat
rectorul Universităţii din Craiova la momentul semnării contractului de finanţare. Păcat că n-a rostit şi-un „amin“ la final ca să fie tabloul complet.
6 milioane de euro pentru „Sfântul Ierarh Calinic“
Concret, Universitatea din Craiova primeşte, prin Programul Operaţional Regional (POR) 2014-2020, nu mai puţin de 6 milioane de euro pentru proiectul „Consolidarea, reabilitarea, extinderea (cu modificarea regimului general de înălţime la Sp+P+2), modernizarea şi dotarea complexului de cercetare şi activităţi conexe Sfântul Ierarh Calinic“. Proiectul, cu o finanţare nerambursabilă de sută la sută, vizează amenajarea, în incinta Facultăţii de Agronomie a unui complex de cercetare şi activităţi conexe care va cuprinde ateliere de restaurare, săli de curs, amfiteatru, paraclis, sală de mese, spaţii individuale de studiu pentru cadre didactice şi cercetători, precum spaţii pentru administraţie şi spaţii tehnice.