Societatea care furniza căldură şi apă caldă craiovenilor a intrat în faliment, iar autorităţile au mutat deja activitatea pe o altă firmă
Termo Urban, iepurele scos din pălărie de Primăria Craiovei după falimentul Termo Craiova

După cinci ani de insolvență, timp în care datoriile, care ar fi trebuit să scadă, au crescut de nenumărate ori, SC Termo Craiova SRL a intrat oficial în faliment. Decizia a fost luată în data de 29 martie de Tribunalului Mehedinți, unde judecătorul sindic nu a făcut altceva decât să oficializeze o situație care trena deja de prea mult timp. Pusă în fața faptului împlinit, pe care este mai mult decât evident că îl aștepta, Primăria Craiova a convocat de urgență o ședință a Consiliului Local, întrunit miercuri - 31 martie, pentru a vota atribuirea directă a contractului de furnizare a agentului termic și a apei calde către SC Termo Urban SRL, societate înființată în anul 2015 de municipalitate. Pentru că alături de PER și Dan Diaconu, PSD deține majoritatea în Consiliul Local, proiectul a trecut, urmând ca noua societate responsabilă de încălzirea orașului și de furnizarea de apă caldă să semneze contractul cu CEO Oltenia și să preia și în fapt activitatea SC Termo Craiova SRL.

0

În urma falimentului oficial al SC Termo Craiova SRL, societate condusă în ultimii zece ani doar de oameni din PSD, soluția propusă de Primăria Craiovei pentru a asigura continuitatea furnizării agentului termic și a apei calde în Craiova a fost SC Termo Urban SRL, societate înființată chiar de Primărie, dar ținută în stand-by, probabil pentru a aștepta tocmai falimentul Termo Craiova. Consilierilor locali li s-a cerut să avizeze un studiu de oportunitate pentru atribuirea directă a contractului de distribuție a apei calde și căldurii către SC Termo Urban, proiect care, cu toată opoziția consilierilor USR-PLUS, a fost votat. Astfel, după ce va fi semnat și contractul cu CEO Oltenia, noua societate va prelua activitatea de la Termo Craiova și, probabil, va copia și procedurile de relaționare cu cetățenii, pentru că, până acum, nu a fost prezentată nicio strategie pentru a preveni un parcurs la fel de dezastruos ca și cel al Termo Craiova.

Consilierii USR-PLUS, singurii care au ridicat probleme în cadrul ședinței de consiliu. Drăgoescu: „O nouă cârpeală, marca PSD”

Cezar Drăgoescu

Pentru că li s-a cerut să aprobe un studiu efectuat în 2019, de o societate destul de dubioasă, cu un singur angajat și un singur acționar, dar cu multe contracte cu bani publici, pe numele său SC EDG Consult, consilierii USR-PLUS au ridicat mai multe probleme în cadrul ședinței de consiliu. „Iată, o poveste cu un final așteptat: falimentul Termo. (…) Trebuie să lămurim care este parcursul acestui serviciu. Există multe semne de întrebare asupra acestui raport (studiul efectuat de EDG Consult n.r.) din 2019. Cred că ar fi trebuit ca fostul consiliu să îl aprobe. De ce trebuie să o facem noi pe un raport din 2019, care nu mai coincide nici ca date. Acum sunt alte condiții, alte situații”, a susținut Lucian Săuleanu în cadrul ședinței. Pe de altă parte, colegul său de partid, Cezar Drăgoescu, spune că delegarea SC Termo Urban pentru a asigura căldura și apa caldă cetățenilor este „o nouă cârpeală, marca PSD”. „Este o nouă cârpeală, marca PSD, menită să pecetluiască sfârșitul unui instrument de propagandă politică pe banii cetățenilor din Craiova. De-a lungul timpului, începând cu 2004, Termo Craiova a fost folosită doar pentru notorietate și imagine, iar faptul din 2015 se știa că se va ajunge la faliment, dar nu au luat nicio măsură, să caute soluții alternative, spune totul. Pe lângă datoriile asociațiilor de proprietari, managementul din ultimii zece ani a fost unul incompetent și ne-a adus în acest impas. Cel mai grav este că nu s-a apelat la specialiști pentru a vedea ce soluții se impun. Noi apelăm la o firmă de apartament, abonată la banul public, care vedem că se pricepe și la studii de zgomot, și la achiziționarea de autobuze    electrice și la alte probleme. O societate care trăiește doar din bani publici, având multiple contracte cu Primăria Craiova, cu Primăria Drobeta Turnu-Severin, cu Primăria Tulcea sau cu Primăria Târgoviște. Eu nu am încredere în acest studiu. Pe de altă parte, nu trebuia să se ajungă aici. O administrație responsabilă trebuia să prevină o astfel de situație. Ceea ce s-a votat acum este o soluție de disperare, păguboasă”, ne-a declarat Cezar Drăgoescu.

Octavian Marinescu, PER: „Soluția aplicată este una temporară”

Octavian Marinescu

Consilierii PER din Consiliul Municipal au votat propunerile Primăriei, dar Octavian Marinescu spune că soluția adoptată în consiliu este una temporară. Dacă Termo Urban va prelua de la Termo Craiova aceleași procedee de colaborare cu cetățenii, spune Marinescu, este doar o chestiune de timp până când și această societate va intra în impas. Soluția este găsirea unei alte modalități de contractare a cetățenilor, care să permită branșarea și debranșarea individuală. „Era o procedură previzibilă, pentru că era normal falimentul și, în același timp, soluția care s-a aplicat este una temporară. Atât timp cât acest sistem centralizat stă la baza problemei și nu este posibilă o contractare individuală, cu branșare și debranșare, a cetățenilor, este o doar o chestiune de timp până și cu această societate se va ajunge în aceeași situație ca și cu Termo Craiova. Trebuie să se aplice o altă formulă de a colabora cu cetățenii, decât cea prin asociații, și debranșarea nu este posibilă decât la nivel de scară de bloc, va fi foarte dificil să nu se repete aceeași problemă. Trebuie căutată o soluție pe termen lung. Faptul că însuși CEO funcționează pe bază de cărbune, este o chestiune de timp până când U.E. va da directive pentru acest sistem de termoficare”, susține Octavian Marinescu, consilier PER.

Ce se întâmplă cu angajații Termo Craiova?

Un aspect care, în mod curios, nu s-a discutat deloc în cadrul ședinței Consiliului Local în care s-a votat delegarea Termo Urban pentru furnizarea de apă caldă și căldură este cel legat de angajații de la Termo Craiova, care, în urma falimentului, au intrat în șomaj. Dacă despre infrastructură s-a menționat că va reintra în administrarea municipalității, care o va încredința, la rândul ei, către Termo Urban, despre foștii angajați ai Termo Craiova nu s-a precizat dacă vor fi reîncadrați sau nu în noua societate. Despre acest aspect, Adriana Ungureanu, consilier local PNL, spune că doar jumătate dintre cei aproape 400 de angajați de la Termo Craiova vor fi reîncadrați. „Noi, consilierii PNL, ne-am abținut în cadrul ședinței de consiliu, pentru că în ultimii patru ani am semnalat de foarte multe ori managementul defectuos de la Termo și niciodată nu ni s-a luat în calcul nicio propunere sau recomandare. Toți managerii care au fost la Termo, inclusiv doamna care va conduce noua societate, care a fost director al Termo Craiova înainte de domnul Nedelescu, au fost numiți politic. Este o soluție de criză, deoarece craiovenii nu puteau rămâne fără apă caldă și căldură. Dacă nu s-au gândit până acum, nu au avut de ales. Nu este cea mai bună soluție. Problema este că vor da afară și din angajați. Începând cu 1 aprilie, oamenii vor intra în șomaj și am înțeles că doar jumătate vor fi reîncadrați în noua societate. Bineînțeles, vor fi angajați doar cei care au făcut campanie pentru PSD”, a declarat Adriana Ungureanu, consilier local PNL.

De la PSD, numai de bine

În cadrul ședinței de consiliu, unul dintre consilierii PSD care au luat cuvântul a fost Marin Nicoli. Acesta a apreciat că soluția propusă de municipalitate este spre binele craiovenilor, urmând ca viitorul, cităm, „să hotărască ce și cum”. „Punctez faptul că administrația anterioară deliberativă nu a fost indiferentă față de problemă. Cum se știe, o societate în insolvență este o societate bolnavă, care se însănătoșește prin insolvență. Nu era posibil în calitate de autoritate deliberativă să retragem delegarea acestei entități care funcționa mai departe pentru a se însănătoși. (…) Am înființat această societate (Termo Urban n.r.) tocmai pentru a preîntâmpina momentul falimentului, momentul în care apa nu mai curge. Îi este interzis furnizorului să mai dea apă unei societăți în faliment, de aceea, începând de azi, de mâine, trebuie să existe un nou operator care să primească energia termică primară pentru a merge mai departe. De aceea, azi e oportun, necesar și legal să votăm această delegare în calitate de autoritate deliberativă. Facem asta spre binele craiovenilor care, de mâine, pot avea apă caldă în continuare. Datoriile pe care le-au acumulat cei care au îngenuncheat acest serviciu se duc spre valorificare la lichidatorul judiciar și rămâne ca viitorul să hotărască ce și cum”, a explicat acesta. Probabil pe varianta „vom vedea ce și cum” s-a bazat managementul Termo Craiova și până acum.

Sfat de la primar: montaţi-vă centrale proprii

Olguţa Vasilescu

Cât despre cum va rezolva Termo Urban problemele de termoficare din Craiova, chiar primarul Lia-Olguța Vasilescu spune că nu sunt prea multe șanse de izbândă. Însă, odată cu trecerea la noua societate, primarul Craiovei a declarat, cu câteva zile de a se pronunța falimentul, că le recomandă craiovenilor să își monteze centrale de apartament sau centrale de bloc. „Să știți că nu e o chestiune care a ținut de factorul politic, este o chestiune care a ținut în primul rând de rău-platnicii care ani de zile nu și-au achitata facturile, de acest sistem centralizat, care ne împiedică să debranșezi doar rău platnicul și te-a obligat să debranșezi inițial tot punctul termic, apoi am reușit, cu niște investiții, să se debranșeze doar scara de bloc. Pe noua societate vom încerca să eliminăm și această situație, adică să fie semnate acele convenții civile și să reducem din probleme, pentru că în totalitate nu o să reușim să le rezolvăm nici pe noua societate”, a susținut aceasta în cadrul ședinței. Această afirmație ne face să ne gândim, aproape fără să vrem, la o clasică definiție a prostiei, care spune că „prostia înseamnă să faci același lucru în mod repetat, dar să aștepți rezultate diferite”.

Facebook Comments