Povestea Catedralei „Sfântul Ioan Botezătorul“ din cartierul Craioviţa Nouă a început în primăvara anului 1990, atunci când mitropolitul de la acea vreme, ÎPS Nestor Vornicescu, a pus piatra de temelie a ceea ce trebuia să fie unul dintre simbolurile Mitropoliei Olteniei. Doar că, la scurt timp după turnarea fundaţiei, lucrările au fost abandonate din lipsă de fonduri. După mai bine de un deceniu, în 2004, sub domnia lui ÎPS Teofan, mitropolia a reluat demersurile pentru ridicarea catedralei. Prima mişcare a fost să obţină de la Primăria Craiova peste 17.000 de metri pătraţi, cedaţi cu titlu de folosinţă gratuită pentru 49 de ani.
Un parteneriat păgubos

Cu terenul în buzunar, mai-marii Mitropoliei Olteniei au bătut apoi la uşa Consiliului Judeţean Dolj pentru a cere bani. Le-a deschis uşa Ion Prioteasa, preşedintele instituţiei, care a fost de acord să sponsorizeze, din bugetul judeţului, construirea catedralei. Cum nevoile slujitorilor Domnului nu erau deloc neglijabile, iar bugetul Doljului extrem de plăpând, Prioteasa a venit cu o soluţie salvatoare – un parteneriat pe 10 ani. Acesta a debutat în 2007, când CJ Dolj a virat prima tranşă, în valoare de 700.000 de lei, în conturile Mitropoliei Olteniei. Schema s-a repetat, cu două excepţii, până în 2016, când, din banii doljenilor, au fost transferaţi către megalomanicul proiect peste 2 milioane de lei.
Doar că, precum un adevărat creştin, Ion Prioteasa nu a ezitat să întoarcă şi celălalt buzunar către Mitropolia Olteniei, de unde, în perioada 2017 – 2020, au mai zburat 900.000 de lei, în baza unui prelungiri acordate înţelegerii iniţiale.
Crede şi nu cerceta

În mod aproape inexplicabil însă, deşi banii curgeau cu nemiluita, lucrările la Catedrala „Sfântul Ioan Botezătorul“ au bătut pasul pe loc. Cu excepţia unor perioade scurte de timp, când, mai mult pentru impresie artistică, câţiva muncitori s-au prefăcut că muncesc, şantierul Catedralei a rămas părăsit. Aşa se face că, în prezent, proiectul este la fel de departe de finalizare ca şi în urmă cu 13 ani. Puţinelor voci care avut curajul să tragă un semnal de alarmă în legătură cu situaţia cel puţin bizară din jurul proiectului li s-a răspuns că „se lucrează“ şi li s-a sugerat să nu se amestece în treburile Bisericii. Pe principiul „crede şi nu cerceta“.
Mitropolia câştigă mai mult cu Catedrala neterminată

Din nefericire pentru oraş şi pentru craioveni, lucrările la Catedrala „Sfântul Ioan Botezătorul“ nici nu se vor termina prea curând. Şi asta dintr-un motiv foarte simplu: Mitropolia Olteniei câştigă deja sume consistente de pe urma proiectului. Mai exact, băieţi descurcăreţi, reprezentanţii instituţiei au încheiat contracte cu zecile de comercianţi care îşi desfăşurau activitatea pe terenul primit în folosinţă de la primărie, astfel că, de ani buni, în fiecare lună, în conturile instituţiei manageriate de ÎPS Irineu intră câteva zeci de mii de euro. Aceşti bani ar înceta însă să mai vină în cazul în care lucrările la Catedrală ar fi finalizate deoarece proiectul ar presupune desfiinţarea tuturor chioşcurilor şi amenajarea unei esplanade.
Semnal de la Bucureşti – fără bani pentru biserici
Pentru prima dată poate în ultimii 30 de ani, un guvern a înţeles că priorităţile României sunt altele decât construirea de biserici, ceea ce, până acum, a reprezentat un adevărat sport naţional. Ba chiar, ori de câte ori aveau ocazia, parlamentarii, de la Putere sau de la Opoziţie, făceau întrecere în a depune amendamente prin care să finanţeze, cu bani de la buget, noi şi noi lăcaşe de cult.
În schimb, Guvernul Cîţu a decis reducerea masivă, în acest an, cu aproape 89% față de execuția preliminată pe anul trecut, a banilor publici alocați pentru construcția şi restructurarea bisericilor. Astfel, din cei 249 de milioane de lei daţi în 2020, în acest an au rămas doar 28 de milioane de lei.
Aşteptăm ca şi autorităţilor doljene să urmeze exemplul şi să oprească hemoragia financiară către Catedrala „Sfântul Ioan Botezătorul“.