Fiul funcţionarului AM POP Florian Roman, acuzat că nu vrea să restituie un împrumut acordat cu şapte ani în urmă
Păstrăvul lui Roman de la împrumuturi se împute

Beneficiind de protecţia tatălui, angajat al Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale şi „şef“ peste Centrul Regional Dolj al AMPOP, instituţie care se ocupă de „soarta“ pescuitului şi a pescarilor în Oltenia, un doljean este acuzat că şi-ar fi „ţepuit“ un prieten cu peste 100.000 de dolari. Puiu Roman pe numele său, fiul lui Florian Roman, a fost dat în judecată pentru restituirea unui împrumut „pe persoană fizică“ contractat cu aproape şapte ani în urmă, bani care i-au fost necesari implementării unui proiect cu finanţare din fonduri europene nerambursabile, înfiinţarea unei păstrăvării în Băile Herculane, acordat de instituţia la care tatăl său lucrează de ani buni. În prezent, un dosar privitor la acest litigiu se află pe rolul Judecătoriei Calafat, acolo unde mama acuzatului este grefier.

0

Născut dintr-un sâmbure de conflict de interese, aspect pe care îl vom lămuri puţin mai târziu, proiectul păstrăvăriei de la Băile Herculane, patronată de Puiu Roman, a fost astfel gândit că să poată fi derulat cu o finanţare nerambursabiă din fonduri europene. În acest sens, în anul 2012, pe adresa Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Direcţia Generală de Pescuit, a fost depusă o cerere de finanţare europeană prin intermediul AM POP în numele firmei SC Crescătoria de Păstrăvi SRL şi proiectul aferent, iar câteva luni mai târziu a fost semnat contractul de finanţare cu numărul 153 în valoare de 1.617.529,80 lei. Odată cu aprobarea proiectului, au apărut şi problemele pentru patronul respectivei societăţi, Puiu Roman. „Într-o zi, în luna mai a anului 2014, am primit un telefon de la domnul Florian Roman, reprezentantul regional al Direcţiei Generale de Pescuit, pe vremea aceea una dintre persoanele apropiate mie atât prin prisma unor probleme profesionale, cât şi în plan personal. Mi-a spus că vrea să mă vadă, m-a întrebat când mă găseşte la birou şi a rămas să ne vedem a doua zi. La momentul fixat, a venit la mine la birou şi m-a rugat să îl ajut pe fiul său, care făcuse o păstrăvărie pe bani europeni, dar nu avea suma de bani necesară pentru cofinanţare. Mi-a spus că ar avea nevoie de 110.000 de dolari, bani pe care urma să mi-i returneze în două-trei luni. Cum ne cunoşteam de mult timp, am fost de acord, motiv pentru care am căzut de acord să mă întâlnesc cu fiul lui, să facem un contract de împrumut şi să îi virez banii. Evident, nu s-a pus problema unor dobânzi sau alte lucruri ilegale, singurul aspect pe care l-am menţionat în contract fiind penalităţile de întârziere, în cuantum de 0,005% pentru fiecare zi de întârziere. Contractul l-am făcut pe două luni căci atât a vrut el.“, susţine  Dănuţ Bura Uglean, un om de afaceri bucureştean.

Uite banii… nu sunt banii!

Numai că, deşi spusese că are nevoie doar pentru două luni de bani, Puiu Roman a aşteptat un an întreg până să înceapă să restituie din împrumut. După cum declară Uglean, prima sumă de bani restituită a fost abia în august 2015 şi asta după insistenţe repetate ale acestuia atât la Roman-fiul, cât şi la tatăl său. „Cele două luni au fost de fapt vreo patru ani şi, practic, nici până în prezent nu am primit toţi banii. La mai bine de opt luni după expirarea împrumutului, am vorbit cu cei doi şi mi-au promis că încep să îmi restituie din bani periodic, convenind împreună un grafic pe care, evident, nu l-au respectat. Cu chiu, cu vai, scoteam de la ei câteva mii de dolari o dată la trei luni. Astfel, până în luna iulie 2018 mi-au restituit 66.000 de dolari, lucru pe care îl post dovedi cu extrase de cont sau chitanţe. De atunci şi până acum, nu am mai văzut niciun cent. Văzând această nesimţire, am discutat cu avocaţii şi am decis să îi dăm în judecată şi să le cerem şi penalizările pe întreaga perioadă, astfel încât debitul total este de 119.998 de dolari până la data la care m-am adresat instanţelor de judecată.“, adaugă Dănuţ Bura Uglean.

În apărarea sa, în faţa instanţei, la unul dintre termene, Puiu Roman a avansat o variantă fantezistă a poveştii, mergând până acolo încât să susţină că, de fapt, a restituit toţi banii, însă nu prin bancă sau cu chitanţă de mână, ci pur şi simplu i-a dat înapoi fără să primească în schimb nicio dovadă. Evident, o astfel de apărare cu greu poate sta în picioare atâta timp cât există o abundenţă de dovezi împotriva sa. Şi când vorbim de dovezi ne referim la extrase de cont, chitanţe de mână, înscrisuri care dovedesc, în totalitatea lor, contrariul celor afirmate de Puiu Roman.

A fi sau a nu fi conflict de interese…

SC Crescătoria de Păstrăvi SRL a doljeanului Puiu Roman a obţinut fonduri europene nerambursabile tocmai de la instituţia la care tatăl acestuia, Florian Roman, lucrează de ani de zile şi îi coordonează activitatea în judeţele Olteniei. Privit de afară, acest aspect are câteva tuşe groase de conflict de interese, însă, conform unui răspuns oficial primit din partea Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR), Roman-tatăl nu a avut nicio implicare în aprobarea acestei investiţii. „Domnul Florian Roman este angajat al Centrului Regional Dolj și nu a fost implicat în nici o etapă (evaluare, selectare, monitorizare) a derulării contractului de finanțare.“, se menţionează într-un răspuns al MADR adresat redacţiei noastre. Conform aceleiaşi adrese, „verificarea și monitorizarea implementării proiectului a fost realizată de către reprezentanții Centrului Regional Timiș, la care este arondat județul în care a fost implementat proiectul (Caraş Severin n.red.)“. Poate că Agenţia Naţională de Integritate poate oferi un răspuns mai pertinent în ceea ce priveşte această situaţie, motiv pentru care, din informaţiile noastre, a fost depusă o sesizare în acest sens.

Facebook Comments