În Craiova, rata de infectare a sărit de 4, iar 20 de localităţi din judeţ sunt în scenariul roşu
Valul trei al pandemiei a lovit Craiova în plin

La doar o săptămână de la intrarea în scenariul roşu, din cauza depăşirii cifrei de trei infectări cu noul coronavirus la o mie de locuitori în ultimele 14 zile, municipiul Craiova înregistrează, pe zi ce trece, tot mai multe cazuri de îmbolnăvire cu virusul Covid-19. Potrivit raportărilor pentru 23 martie, incidenţa îmbolnăvirilor în municipiu este de 4,2 cazuri la o mie de locuitori. Aceeaşi pantă ascendentă a răspândirii virusului se păstrează şi la nivelul judeţului Dolj, pe raza căruia sunt nu mai puţin de 20 de localităţi aflate în scenariul roşu.

0

Municipiul Craiova este „lovit în plin” de valul al treilea al pandemiei create de virusul Covid-19 şi nu face rabat de la situaţia naţională. La începutul săptămânii trecute, Craiova intra în scenariul roşu cu 3.02 cazuri de îmbolnăvire la o mie de locuitori, iar autorităţile locale s-au văzut nevoite să impună primele măsuri de restricţie. S-a sistat din nou activitatea operatorilor economici din domeniul HORECA, care îşi desfăşurau activitatea la interior, fiind închise inclusiv cinematografele şi sălile de jocuri de noroc. După o săptămână de astfel de măsuri, contrar aşteptărilor, rata de infectare a crescut simţitor, ajungând la 4,2 cazuri de îmbolnăvire la o mie de locuitori. Potrivit cifrelor comunicate pentru 23 martie, în ultimele două săptămâni, 1.258 de craioveni au contactat virusul Covid-19. Alături de Craiova, Segarcea este cel de-al doilea oraş din Dolj intrat în scenariul roşu, cu 3,13 cazuri la o mie de locuitori, iar în total, 20 de localităţi din Dolj se află în aceeaşi situaţie.

20 de localităţi din Dolj cu peste 3 infectări la o mie de locuitori. Cârcea deschide lista „zonelor roşii”

În afară de oraşele Craiova şi Segarcea, alte 18 localităţi din judeţul Dolj au depăşit pragul de confort privind îmbolnăvirile cu noul coronavirus, fiind necesară impunerea unor măsuri suplimentare de combatere a răspândirii virusului. Lista nefastă a „zonelor roşii” din judeţul Dolj este deschisă de Cârcea, localitate aflată în proximitatea municipiului Craiova. Marea majoritate a celor peste trei mii de locuitori îşi desfăşoară activitatea în Craiova, fapt care a dus la o rată de infectare de 6,47 cazuri la o mie de locuitori şi a făcut din Cârcea liderul listei. Peste şase cazuri de îmbolnăvire la o mie de locuitori s-au înregistrat şi în alte trei localităţi doljene. Acestea sunt Gherceşti, Mischii şi Malu Mare, comunităţi poziţionate tot în jurul Craiovei. În Gherceşti, rata de infectare este de 6,45 cazuri, iar în Mischii şi Malu Mare s-au depistat 6,41 cazuri şi, respectiv, 6,01 cazuri pentru Malu Mare. Peste cinci cazuri la o mie de locuitori s-au raportat şi în localităţile Tălpaşi, Afumaţi, Cioroiaşi şi Podari, iar Pleniţa, Gângiova, Ghindeni, Teasc, Caraula, Şiliştea Crucii, Întorsura, Măceşu de Sus, Almăj, Segarcea şi Bratovoieşti se află în acelaşi scenariu roşu, cu mai mult de trei îmbolnăviri la o mie de locuitori. Foarte aproape de intrarea în acelaşi scenariu roşu sunt alte localităţi din judeţ. De exemplu, în Şimnicu de Sus s-au raportat 2,75 cazuri de îmbolnăvire la o mie de locuitori în ultimele 14 zile, iar în aceeaşi situaţie, adică foarte aproape de zona roşie, se mai află şi localităţile Cerăt, Izvoare sau Verbiţa.

La nivel naţional înregistrăm un nou record de persoane internate la ATI

Pentru a doua săptămână la rând, la nivel naţional, înregistrăm peste şase mii de noi îmbolnăviri şi reconfirmări ale infectării cu noul coronavirus. În urma testărilor, pe 23 martie s-au depistat alte 6.149 de noi îmbolnăviri şi, din păcate, au fost declarate 174 de decese. Tot ieri s-a înregistrat şi un nou record negativ privind numărul de persoane infectate cu Covid-19 şi internate în secţiile ATI. Din totalul de 12.358 de internări cauzate de infectarea cu noul coronavirus, 1.367 sunt la terapie intensivă, iar locurile la ATI sunt tot mai puţine. În aceste condiţii, premierul Florin Cîţu a făcut un apel, zilele trecute, prin care a recomandat respectarea măsurilor de protecţie şi a dat asigurări că numărul de paturi în secţiile ATI vor fi suplimentate. „Am participat la şedinţa tehnică de la Ministerul Afacerilor Interne, pentru a mă asigura că obiectivele pe care le-am trasat în privinţa pandemiei sunt îndeplinite. Numărul paturilor din spitale a crescut. Fac apel la români să respecte măsurile de protecţie. Numai aşa vom trece cu bine peste această perioadă. Obiectivul meu este ca prin vaccinare să reducem numărul de infectări. În perioada următoare numărul persoanelor imunizate zilnic va ajunge la 80 de mii. Multă lume întreabă dacă vom ajunge din nou în lockdown. Răspunsul meu foarte clar este că NU”, a scris premierul, sâmbătă, pe pagina sa de pe o reţea de socializare.

Pandemia prelungeşte vacanţa elevilor

În contextul creşterii tot mai accentuate a numărului de noi îmbolnăviri cu virusul Covid-19, Ministerul Educaţiei a venit, în cursul zilei de marţi, cu mai multe precizări cu privire la vacanţa de primăvară, la susţinerea examenului de Evaluare Naţională, dar şi la condiţiile în care şcolile ar urma să fie din nou închise. Potrivit declaraţilor ministrului Sorin Cîmpeanu, vacanţa de primăvară va fi una prelungită, urmând să înceapă pe 2 aprilie şi să dureze până pe 4 mai. „Propunem o vacanţă care să înceapă pe 2 aprilie şi să ţină până la 4 mai şi care să cuprindă sărbătorile pascale catolice şi ortodoxe. Deci, vacanţă prelungită cu trei săptămâni, de pe 2 aprilie, până pe 4 mai. Luna aprilie va beneficia de o scădere a mobilităţii”, a declarat Cîmpeanu, într-o conferinţă de presă. Cât priveşte anunţurile în legătură cu examenele naţionale, singura modificare majoră este amânarea Evaluării Naţionale, care urmează să fie susţinută după examenul de Bacalaureat. „Examenul de evaluare naţională se va muta după examenul de Bacalaureat şi în acest fel încercăm să perturbăm cât mai puţin structura anului şcolar şi a anului universitar”, a anunţat ministrul. Totodată, acesta a anunţat că „nu vor fi perturbate simulările, care se încheie pe data de 31 martie, deci şcolile vor rămâne deschise cel puţin până la data de 1 aprilie”. Însă, cel mai important anunţ este cel legat de condiţiile în care se impune închiderea şcolilor. Printr-o scrisoare deschisă, adresată Ministerului Sănătăţii, condus de Vlad Voiculescu, Sorin Cîmpeanu a cerut modificarea ordinului comun al celor două ministere, conform căruia şcolile ar urma să fie închise atunci când rata de infectare va depăşi 6 cazuri la o mie de locuitori. Cîmpeanu a solicitat, astfel, ca şcolile să se închidă doar dacă localităţile intră în carantină, dar, deocamdată, Ministerul Sănătăţii nu a transmis un răspuns oficial.

Facebook Comments