Ion Cupă, reacţii la cele mai controversate decizii ale actualei puteri: Pierderea independenţei energetice şi vânzarea terenurilor agricole

Vicepreşedintele regional al Partidului Mişcarea Populară, Ion Cupă, a luat atitudine, recent, pe contul său de socializare, faţă de două situaţii grave care pot deveni potenţiale ameninţări la stabilitatea economică a României. Este vorba de independenţa energetică tot mai fragilă a României, dar şi de intenţia coaliţiei PNL – USR – UDMR de a înlesni vânzarea terenurilor agricole către străini. Totodată, liderul PMP reaminteşte coaliţiei de la guvernare că a greşit atunci când a împiedicat intrarea în Parlament a PMP.

0

Pornind de la recentul accident naval din Marea Neagră, în urma căruia o navă plină cu cărbune rusesc s-a scufundat, vicepreşedintele regional al PMP, care coordonează organizaţiile din judeţele Dolj, Gorj, Olt, Vâlcea şi Mehedinţi, vorbeşte despre o adevărată dramă a economiei româneşti. „România îşi închide minele de cărbune, iar minerii din Valea Jiului sunt umiliţi, în timp ce România cumpără cărbune din Rusia şi energie electrică de la state din afara UE. România nu pare nici să se opună condiţiilor aberante din Green Deal şi nici să îşi apere propriul interes, abordând partea benefică a programului Green Deal, susţinându-şi sectorul termoenergetic. Statul român alunecă inevitabil către o dependenţă nefirească de gazul şi cărbunele rusesc. În condiţiile în care peste 20% din energia pe care ţara o consumă este produsă din arderea cărbunelui în termocentralele pe care statul le mai are în Gorj şi în judeţul Hunedoara, statul român importă zilnic până la 10% din energia pe care o consumă în fiecare zi”, declară Ion Cupă.

Cupă cere punctul de vedere al ministrului energiei

„România importă energie din Ucraina şi Serbia, state care nu fac parte din UE. Asta în condiţiile în care şi ele produc energie tot pe cărbune. Guvernul acceptă, în schimb, fără să negocieze, toate condiţiile impuse de Europa prin acest Green Deal. Ca politician cu experienţă, îl întreb la modul cel mai sincer pe ministrul energiei care este punctul său de vedere vizavi de această situaţie tragică în care a ajuns economia românească şi de modul de abordare ineficient şi păgubos în care România îşi pierde independenţa energetică, fără ca nimeni să ia vreo măsură reparatorie”, a mai scris Ion Cupă pe contul său de Facebook.

Fermierii, puşi în pericol de o propunere legislativă ciudată

Un alt subiect fierbinte provoacă nedumerire şi scandal în aceste zile. 61 de deputaţi şi senatori ai Puterii, în frunte cu ministrul agriculturii, Adrian Oros, au depus la Senat un proiect de lege prin care să se dea din nou drumul vânzării pământului românesc! Concret, dispar condiţiile privind domiciliul şi rezidenţa, dar – mai ales – dispar şi interdicţiile de înstrăinare care erau de minimum 8 ani de la data cumpărării terenurilor. Asta în timp ce, anul trecut, fusese adoptată o legislaţie armonizată cu cea europeană în materie, prin care se împiedica vânzarea terenurilor acestei ţări către străini. Legea avea ca drept scop protejarea fermierilor, dar şi a patrimoniului inestimabil al României, în condiţiile în care statul român are deja 4 milioane de hectare de teren agricol care nu mai aparţin românilor. În opinia liderului politic Ion Cupă, „ne aflăm în faţa unui pericol fără precedent, iminent!”  

„Au trecut doar trei luni de la instalarea actualului Guvern, trei luni de guvernare! După doar trei luni de guvernare, pe care le-am urmărit cu mare atenţie, constat cu regret faptul că printre principalele linii directoare ale acestei guvernări se numără gafele impardonabile şi scandalurile care parcă nu se mai opresc. Încotro ne îndreptăm??!! Peste toate erorile grave comise în, repet, numai trei luni, constat una care parcă le încununează pe toate celelalte şi care vine să lovească letal în interesele agriculturii româneşti, ramură economică şi aşa aflată pe marginea prăpastiei. Oameni buni, stimaţi guvernanţi, mai există vreun dram de luciditate la vârful puterii politice şi executive din România? Unde sunt principiile aşa-zisei coaliţii de dreapta din România? Pentru că se vede cu ochiul liber cum se conturează un nou jaf naţional: vânzarea terenului agricol românesc către străini!”, scrie Ion Cupă pe contul său de socializare.

„Propunerea legislativă iniţiată de un grup de senatori PNL – printre care şi ministrul Adrian Oros, USR PLUS şi UDMR pentru modificarea Legii 175/2020 privind vânzarea terenurilor agricole este un atac la interesele fermierilor români şi o modalitate prin care se va îngreuna achiziţia de terenuri de către tinerii români care vor să facă agricultură şi de către fermierii care desfăşoară activitatea agricolă în România”, mai spune Cupă, care vine şi cu exemple: „Arendaşii care lucrează terenurile agricole şi produc hrană nu mai sunt preemptori de rang II, ci devin de rang III; În principal vor fi afectaţi tinerii fermieri, care devin preemptori de rang V, şi nu de rang IV cum e acum în legea 175/2020; Sunt eliminaţi definitiv din ordinea de preempţiune (preemptori de rang V) Academia de Ştiinţe Agricole – ASAS şi Staţiunile de Cercetare Agricolă; Eliminarea obligaţiei de a nu vinde terenul agricol achiziţionat timp de 8 ani, în caz contrar impozitarea va fi de 80%; Eliminarea unor condiţii puse la cumpărare pentru persoane fizice sau juridice, în special străini (domiciliu, reşedinţă), desfăşurarea activităţii agricole pe teritoriul României”.

Care este adevăratul interes?

Faţă de intenţia periculoasă a actualei coaliţii guvernamentale, care riscă să devină lege, Ion Cupă pune câteva întrebări, la care românii aşteaptă un răspuns cât mai sincer: ”CARE ESTE ADEVĂRATUL INTERES DIN SPATELE ACESTEI PROPUNERI LEGISLATIVE DEVASTATOARE? POLITICIENII PNL, USR-PLUS ŞI UDMR, ALEŞI DE ROMÂNI, S-AU CONSULTAT CU FERMIERII ROMÂNI ÎNAINTE DE A LUA ASTFEL DE DECIZII ABERANTE? ALE CUI INTERESE LE REPREZINTĂ COALIŢIA, PENTRU CĂ PE ALE ROMÂNILOR SE PARE CĂ NU LE REPREZINTĂ!”

Partidul Mişcarea Populară a vorbit românilor, în mod constant, în ultimii ani, despre sprijinirea fermierilor şi despre valorificarea potenţialului agricol uriaş al acestei ţări. Din păcate, această ţară, al cărei potenţial agricol ar putea să o plaseze pe primul loc în lume la exportul de produse agricole, nu mai are nimic, nu mai produce nimic, nu mai cultivă nimic! „Acum venim să le luăm fermierilor români şi ultima speranţă?”, se întreabă politicianul de la PMP.

Şi o întrebare directă: „E mai bine fără PMP în Parlament?” 

„Nu pot să nu constat, cu regret, în toiul acestui haos guvernamental, faptul că încă o dată se simte lipsa PMP din Parlamentul României şi se dovedeşte eroarea celor care nu au dorit intrarea în Parlament a PMP. Noi am fi cântărit mult mai bine interesele acestui neam, interesele fermierilor şi ale românilor în general şi am fi conferit un echilibru stabil şi lucid bunei guvernări”, mai spune Ion Cupă.

Facebook Comments