Deşi, cel puţin pe hârtie, ar fi trebuit să fie un proces liniştit, liberalizarea pieţei de energie s-a transformat, pe ultima sută de metri, într-un uriaş scandal. Asta după ce s-a constatat că, inclusiv în al 12-lea ceas, milioane de români nu aflaseră că trebuie să încheie noi contracte cu furnizorii, evitând astfel să intre în serviciul universal şi, implicit, să plătească facturi mai mari. Ignoranţa acestora a fost întreţinută abil de furnizori care aveau de câştigat, dar şi de lipsa de implicare a autorităţilor statului, în special a Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei.
Mediatizarea acestei situaţii a determinat totuşi o reacţie din partea reprezentanţilor statului, care, in extremis, au decis prelungirea cu 30 de zile a termenului până la care clienţii puteau să încheie noi înţelegeri cu furnizorii. În paralel, la presiunea asociaţiilor pentru drepturile consumatorilor, dar şi a opiniei publice, autorităţile au anunţat că îi vor obliga şi pe furnizori să se implice în campania de informare a consumatorilor, astfel încât aceştia să poată lua cele mai bune decizii.
Pe facebook, de partea clienţilor…
Încercând să adune câteva puncte de simpatie, ministrul Energiei, Virgil Popescu, a intrat activ în horă şi a început să joace. „Consumatorul trebuie să fie în centrul liberalizării, NU furnizorul, aşa încât furnizorii trebuie să dea preţuri mai bune şi să se bată pe acesta“, a scris, cu avânt proletar, ministrul mehedinţean pe contul său de facebook. O declaraţie corectă şi binevenită.
Ba chiar, ministrul Energiei anunţa că doreşte adoptarea unei OUG care să prevadă că furnizorii de ultimă instanţă, respectiv marii jucători de pe piaţă – ENEL, Electrica, CEZ şi E.ON – sunt obligaţi să ofere reduceri de preţuri consumatorilor casnici care au fost trecuţi automat, la 1 ianuarie 2021, în serviciul universal, la preţuri mult mai mari decât cele din ofertele concurenţiale. Mai exact, reducerea să reprezinte diferenţa dintre preţul de serviciu universal şi cel dintr-un contract concurenţial, cu valoarea cea mai mică dintre toate ofertele valabile la 1 ianuarie 2021.
… de partea furnizorilor în decizii
Însă în dulcele stil clasic în care se face politică pe plaiurile noastre mioritice, când s-a trecut la fapte lucrurile s-au schimbat la 180 de grade. Aşa s-a ajuns rapid în situaţia în care se va merge pe varianta propusă de ANRE privind discounturile, nu pe cea propusă de Ministerul Energiei, ceea ce pune furnizorul în centrul liberalizării, nu consumatorul. Concret, Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei, principalul „gardian“ al unei relaţii corecte între furnizori şi consumatori, propune ca marii furnizori să nu fie obligaţi să facă reduceri, aşa cum susţinea, la nivel declarativ, ministerul condus de Virgil Popescu, ci să le ofere doar dacă doresc. Cu alte cuvinte, instituţia îi lasă pe furnizori să decidă dacă vor sau nu să câştige mai puţini bani.

Praf în ochii consumatorilor
Evident, mai toată lumea s-a întrebat de ce se mai obosesc autorităţile să adopte propunerea ANRE, din moment ce ea nu schimbă absolut nimic în această ecuaţie cu multe necunoscute, dar cu câştigători deja ştiuţi?! Răspunsul este simplu. Autorităţile lasă senzaţia că rezonează la problemele cetăţenilor, ANRE poate spune că s-a implicat să-i ajute, însă, într-un final, lucrurile rămân neschimbate: consumatorii neinformaţi pierd, iar furnizorii profită!
Contractul concurenţial rămâne cea mai bună variantă
Dincolo de jocurile de culise dintre marii jucători de pe piaţa de energie şi autorităţile statului, consumatorii trebuie să ştie că, dacă nu au încheiat încă un nou contract, cea mai bună variantă pentru a nu se trezi cu costuri suplimentare la factura de energie rămâne semnarea unui contract concurenţial, fie cu actualul furnizor, fie cu altul care are oferte mult mai bune. Încheierea unui contract cu un alt furnizor este mult mai avantajoasă şi decât varianta primirii unei reduceri în serviciul universal, presupunând că furnizorii ar fi dispuşi să o acorde benevol, ceea ce nu este cazul.

Conform Asociaţiei Energia Inteligentă, o organizaţie non-profit al cărei scop principal este de a contribui la o mai bună informare a consumatorilor casnici de gaze şi energie, consumatorii care nu încheie un nou contract şi rămân pe piaţa universală vor plăti preţuri mai mari la facturi. Aceştia spun că se aşteaptă la majorări de preţuri cu 14% mai mari pentru Electrica Transilvania Nord, cu 13% pentru E-ON Distribuţie, cu 17% la Electrica Transilvania Sud, cu 26% mai mari la Enel Distribuţie Banat, cu 17% mai mari la CEZ Distribuţie, cu 15% la Electrica Muntenia Nord, cu 23% la Enel Distribuţie Muntenia şi cu 18% mai mari la Enel Distribuţie Dobrogea.