Administratorul public Durle, „driblinguri” periculoase la DNA

La sfârşitul anului trecut, am intrat în posesia celui mai celebru dosar penal al clasei politice doljene: dosarul în care au fost implicaţi liderii liberali Mihai Voicu, Dan Mogoş şi Cosmin Enea. Răsfoind miile de file, am constatat cu surprindere cum, confruntaţi de procurorii DNA, o bună parte dintre liberalii de atunci şi din prezent au pozat cu seninătate în „sfinţi“ ai clasei politice doljene, înfierând cu „mânie proletară“ acuzaţii, fiecare în funcţie de interese. Ne oprim astăzi asupra declaraţiilor unui personaj devenit celebru în Dolj după ce a renunţat la mandatul de deputat, Cosmin Durle, administratorul public al judeţului, cel care, până la un punct al anchetei penale, a fost unul dintre martorii cheie ai dosarului. Evaziv şi mimând „virginitatea“ politică, el a ales să susţină o serie de lucruri deloc conforme cu realitatea, minimalizând anumite aspecte şi exagerându-le pe altele.

0

Nu cu mulţi ani în urmă, un scandal de proporţii zguduia scena politică doljeană: Direcţia Naţională Anticorupţie Craiova anunţa printr-un comunicat de presă că s-a început urmărirea penală împotriva lui Mihai Voicu, preşedinte ani la rând al PNL Dolj, şi a lui Dan Mogoş, secretar general al acestei formaţiuni politice. Cei doi erau acuzaţi că ar fi solicitat în mod ilegal bani de la membri de partid pentru a-i promova pe aceştia în funcţii publice. După câţiva ani de anchetă, pe lângă cei doi a mai fost trimis în judecată şi Cosmin Enea, vicepreşedinte liberal la data săvârşirii presupuselor fapte de corupţie, fiind acuzat de spălare de bani. În prima instanţă, la completul cu trei judecători de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, cei trei au fost condamnaţi cu suspendare pentru faptele incriminate. Un an mai târziu, în apel, la completul de cinci judecători al Înaltei Curţi, toţi trei au fost achitaţi, instanţa stabilind că nu se fac vinovaţi pentru faptele penale care li se impută în rechizitoriu DNA.
În prag de an nou, Indiscret în Oltenia a obţinut de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie întregul dosar, cu tot cu declaraţiile martorilor şi acuzaţilor date atât în faţa organelor de urmărire penală, cât şi în faţa instanţei.
În acest număr, vom dezvălui cum unul dintre politicienii din al treilea eşalon al Partidului Social Democrat, Cosmin Durle, actualul administrator public al judeţului şi fost deputat care a renunţat la mandat în favoarea unei colege de partid, a ales să facă pe neştiutorul în faţa magistraţilor, fie ei procurori sau judecători, îngreunând ancheta penală în desfăşurare şi procesul de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, chiar dacă a fost unul dintre pionii cheie din proces. Nu a fost singurul care a făcut acest lucru, o bună parte dintre martorii din această cauză pozând în „sfinţi“ de frica procurorilor, chiar dacă nu numai că au luat parte la întreaga operaţiune, dar au şi aprobat-o faptic prin votul care l-au dat în Biroul Politic Judeţean. Însă Durle este printre puţini care, în prezent, ocupă o funcţie publică la vârful administraţiei doljene.

A protestat pe la colţuri, dar a aprobat când i s-a cerut votul

Cosmin Durle nu a fost niciodată în prim-planul filialei doljene a Partidului Naţional Liberal, chiar dacă la vremea la care s-au petrecut faptele era preşedinte al organizaţiei de tineret al PNL Dolj. În apele politice ale vremii, ca şi în prezent, el „a navigat“ tot timpul în siajul unor persoane importante din vârful partidului, care i-au netezit calea nu numai spre funcţiile politice, dar şi spre cele administrative pe care le-a ocupat sau le ocupă. Revenind la firul poveştii, să precizăm de la început că, în calitatea sa de lider al tineretului liberal, Durle era membru de drept în Biroul Politic Judeţean al PNL, fiind invitat să participe la toate şedinţele acestui organism, inclusiv la cea care s-a propus şi s-a votat ca doritorii de funcţii din partid să plătească o sumă de ordinul sutelor de milioane pentru a primi recomandarea din partea filialei. În declaraţiile date la DNA, Durle evită cu graţie să precizeze dacă a participat sau nu la respectiva şedinţă şi dacă a votat, însă din declaraţiile altor martori reiese foarte clar că propunerea a fost votată în unanimitate, fapt care ne determină să credem că şi actualul administrator public al judeţului a ridicat mâna „pentru“!

Facem această afirmaţie bazându-ne şi pe amănuntul, deloc de neglijat, că el nu spune că s-ar fi opus în mod public deciziei. Aminteşte doar că, în discuţii private cu diverşi factori de decizie, şi-a manifestat nemulţumirea, obţinând, într-un final, o reducere a cuantumului sumei totale pe care trebuia să o achite pentru a prinde un loc eligibil de consilier judeţean, funcţie pentru care îşi propusese să candideze. „Nu îmi amintesc dacă pe parcursul acelei şedinţe, dar cu siguranţă într-una dintre şedinţele viitoare, am luat cuvântul şi mi-am arătat nemulţumirea faţă de această condiţie financiară şi am întrebat conducerea Partidului dacă şi reprezentanţii Organizaţiei de Tineret trebuie să plătească suma de 16.000 de lei (…) Ulterior mi s-a trasmis de către conducerea Partidului (…) că s-a hotărât ca reprezentantul Organizaţiei de Tineret să achite (…) suma de 12.000 de lei“, a susţinut Durle în faţa procurorilor. Mai departe, el recunoaşte că a şi achitat suma care i-a fost solicitată, în două tranşe: „Aşa cum am arătat mai sus, eu îmi doream ocuparea unei funcţii de consilier judeţean astfel că am decis să achit suma stabilită (…), în cuantum de 12.000 de lei cu titlu de contribuţie financiară la campania electorală (….)“. Totuşi, nu ratează absolut nicio ocazie să se plângă organelor de cercetare penală cât de nemulţumit a fost el de impunerea acestui criteriu. Atât de nemulţumit, încât a plătit suma solicitată! Interesant de precizat este amănuntul că, pe parcursul cercetării penale, lucru consemnat şi în declaraţia sa de martor, el a susţinut că nu a avut bani să achite întreaga sumă solicitată, dar s-a împrumutat de 5.000 de lei de la un coleg de partid. A pozat într-un tânăr lipsit de mijloace financiare, care se lupta din greu cu sărăcia. Realitatea este cu totul alta, aşa cum reiese din declaraţiile de avere depuse în anul 2012 şi 2013 la Consiliul Judeţean Dolj, adică exact perioada în care fusese lovit de sărăcie: pe numele său existau trei conturi de economii la CEC Bank în cuantum total de peste 80.000 de lei.

Pentru Durle, 500 de milioane de lei vechi reprezintă „o sumă mică“

Un punct important al anchetei penale desfăşurată de procurorii craioveni a fost destinaţia sumelor strânse. Practic, ei încercau să afle dacă banii au intrat în buzunarul vreunuia dintre factorii de decizie ai partidului sau au fost folosiţi în interesul formaţiunii politice, în campania electorală. Într-un punct al anchetei, s-a lansat ideea că o parte din bani au fost preluaţi de la secretariatul filialei de către Cosmin Durle pentru a achita o parte dintre materialele de campanie. Chestionat cu privire la acest aspect şi speriat de eventualele consecinţe ale afirmaţiilor sale, administratorul public al judeţului Dolj, Cosmin Durle, a dat-o frumos „după cireş“, susţinând: „Totuşi, () a dat dispoziţie secretarei () să-mi predea o sumă de bani, care îmi amintesc că era o sumă mică, pentru a achita un avans furnizorului de materiale de campanie“. Dibaci, Durle nu a precizat cuantumul, însă a lăsat senzaţie, după cum se vede şi în declaraţie, că ar fi vorba de o sumă modică. Totuşi, realitatea este cu totul alta: după cum reiese dintr-o situaţie financiară a partidului, trimisă pe mail de secretariat către unul dintre membrii din conducerea filialei, Durle a ridicat de la partid 500 de milioane lei vechi (50.000 de lei), cu menţiunea „pentru tricouri“. Această situaţie a stat pe masa judecătorilor, constituind o probă importantă în proces. Raportată la salariul său de administrator public al judeţului, suma poate părea una mică, dar nu modică, însă dacă luăm în considerare cam cât era un salariu minim pe economie în 2012, anul în care s-au petrecut faptele, ne dăm seama că 50.000 de lei erau totuşi o mică avere de care era greu să uiţi!

Indiferent de partid, soldat disciplinat!

Cosmin Durle, împărțind pliante în campania pentru alegerile parlamentare din 2020

Deşi nu a fost niciodată vreun lider al politicii doljene, Cosmin Durle a reuşit, în ultimii opt ani, să ocupe funcţii importante în administraţia publică locală. A fost pe rând administrator public al judeţului şi al municipiului Craiova, director al societăţii comerciale care administrează târgurile şi pieţele Craiovei, membru în mai multe consilii de administraţie. Din păcate, nu am putut consulta un CV elaborat al acestuia pentru a vă putea oferi mai multe detalii cu privire la pregătirea sa, site-ul Consiliului Judeţean Dolj fiind, dincolo de aspectul său rudimentar, o sursă săracă de informaţii cu privire la funcţionarii săi superiori. Totuşi, cu privire la cariera sa politică, merită amintit faptul că a fost membru de frunte al PNL Dolj, iar la ruperea USL-ului „s-a adăpostit“ sub umbrela pesedistă, fiind în prezent vicepreşedinte al filialei Dolj. În plus, aşa cum menţionam într-un articol, Durle a renunţat la mandatul de deputat câştigat în iarna anului trecut, un gest fără precedent pe scena politică doljeană. Deşi în campania electorală a explicat electoratului ce şi câte va face el când va ajunge în Parlament, când a venit vremea să îşi respecte promisiunile, a dat-o „cotită“, rămânând administrator public la Consiliul Judeţean Dolj. Conform unor surse din interiorul PSD Dolj, gestul său surprinzător nu ar fi fost făcut din proprie conştiinţă, lovit de cine ştie ce nevoi personale, ci mai degraba i s-a sugerat să facă un pas în spate şi să mai stea măcar patru ani prin Craiova.

Facebook Comments