Pentru doljenii care au decis să urmeze calea vaccinării pentru a se proteja împotriva noului coronavirus, au fost stabilite nouă centre de vaccinare. Acestea sunt Spitalul Clinic Municipal „Filantropia”, Spitalul „Filişanilor” Filiaşi, Spitalul Clinic de Neuropsihiatrie Craiova, Spitalul de Pneumoftiziologie Leamna, Spitalul Municipal Băileşti, Spitalul Judeţean de Urgenţă, Spitalul CFR Craiova, Spitalul Municipal Calafat şi Spitalul Orăşenesc Dăbuleni. Deoarece prima etapă din Strategia Naţională de Vaccinare, cea în care a fost vaccinat personalul medical, se apropie de final şi după 15 ianuarie urmează să fie vaccinată marea masă a populaţiei, etapă în care se va vedea cât de bine a fost pregătit acest proces, am decis să cerem opinia mai multor factori din politica locală, pentru a vedea care este părerea lor despre organizarea vaccinării la nivelul judeţului Dolj şi al municipiului de reşedinţă, dar şi ce recomandă cetăţenilor.
Anişoara Stănculescu, consilier judeţean PMP: „Cred că ar trebui înfiinţat un centru de informare, unde oamenii să poată suna, pe un număr unic, pentru a primi toate informaţiile de care au nevoie”

Pentru Anişoara Stănculescu, consilier judeţean PMP, una dintre deficienţele procesului de vaccinare este lipsa de comunicare cu populaţia. Aceasta propune înfiinţarea unui centru judeţean de informare a populaţiei, dar şi o campanie mai serioasă de comunicare din partea medicilor, autorităţilor şi specialiştilor din Dolj şi nu numai, mecanisme cu ajutorul cărora să poată fi convinsă să se vaccineze o cât mai mare parte a cetăţenilor. „La nivel european suntem undeva la mijlocul clasamentului în ceea ce priveşte conştientizarea populaţiei. Deşi campania de vaccinare pare că este gândită în regulă, cred că ar trebui mai multă comunicare pe această temă, din partea autorităţilor competente. Populaţia trebuie să cunoască mai bine ce înseamnă vaccinarea, ce presupune şi care sunt beneficiile. În ceea ce priveşte procesul de vaccinare din judeţul Dolj, din ceea ce cunosc, totul se desfăşoară bine. Dar, şi aici sunt probleme de comunicare. Primesc foarte multe telefoane de la cetăţenii din Dolj care mă întreabă destul de multe despre ce presupune vaccinarea. Cred că ar trebui înfiinţat un centru de informare, unde oamenii să poată suna, pe un număr unic, pentru a primi toate informaţiile de care au nevoie. Eu, personal, consider vaccinarea drept o decizie etică şi atunci când se va putea, mă voi vaccina”, a declarat Anişoara Stănculescu.
„Ar trebui ca factorii de decizie din politică, din sistemul medical să se vaccineze public, pentru a oferi şi mai multă încredere”

Aceeaşi problemă a lipsei de comunicare este semnalată şi de Octavian Stanciu, consilier judeţean din partea partidului PRO România, care atrage atenţia şi asupra desemnării persoanelor care administrează vaccinul şi a celor care asistă la procesul de vaccinare din diferitele centre. Potrivit acestuia, personalul din centrele de vaccinare trebuie să aibă un minim de pregătire pentru a acorda primul ajutor în caz de reacţii adverse imediate, postvaccinale, motiv pentru care respinge ideea atragerii de voluntari care să administreze vaccinul. „Este o strategie corectă, gândită bine, deşi ritmul de vaccinare ar trebui să fie mai alert, pentru a nu se întârzia foarte mult. Probabil în a doua etapă se va mări numărul centrelor de vaccinare, atât la nivel naţional, cât şi în Dolj, unde lucrurile merg bine deocamdată. Trebuie însă mai multă promovare a beneficiilor vaccinării. Eu, personal, abia aştept să mă pot vaccina, pentru că simt nevoia de libertate. Ar trebui ca factorii de decizie din politică, din sistemul medical să se vaccineze public, pentru a oferi şi mai multă încredere. Totodată, trebuie să avem grijă pe cine punem în centrele de vaccinare. Consider că aceste persoane trebuie să aibă un minim de pregătire, astfel încât atunci când sunt reacţii adverse imediate să poată interveni. Este motivul pentru care nu cred că este bine să se apeleze la voluntari”, a declarat Octavian Stanciu, consilier judeţean PRO România.
Artista Niculina Stoican recomandă vaccinarea

Proaspăt consilier judeţean PSD, cunoscuta interpretă de muzică populară Niculina Stoican vede în vaccinarea împotriva virusului SARS-CoV-2 singura modalitate de a reveni la normalitate. Totodată, artista declară că se va vaccina, atât ea, cât şi colegii săi din Ansamblul „Maria Tănase“, pe care îl conduce, şi vede în informarea corectă a populaţiei cheia pentru a îndepărta orice dubiu care planează asupra vaccinării. „Dincolo de organizarea procesului de vaccinare, este foarte important mesajul care ajunge la populaţie. Acesta trebuie să fie unul empatic, oamenii să înţeleagă care este rolul acestui vaccin, ce beneficii are, ca după aceea să fie convinşi să se vaccineze. Avem nevoie de normalitate şi tot ceea ce s-a petrecut în această perioadă de pandemie poate să persiste dacă oamenii nu sunt informaţi şi convinşi să se vaccineze. Am avut o discuţie şi cu colegii de la Ansamblul «Maria Tănase» şi suntem pregătiţi să ne vaccinăm. Sperăm ca astfel să producem un impact în jurul nostru”, a declarat cântăreaţa de muzică populară.
Cosmin Călin, consilier judeţean PNL: „Deocamdată, centrele de vaccinare sunt suficiente”

În ceea ce priveşte organizarea propriu-zisă a procesului de vaccinare, atât la nivel naţional, cât şi la nivelul judeţului Dolj, liberalul Cosmin Călin consideră că centrele stabilite sunt, deocamdată, suficiente. Şi în opinia sa puterea exemplului este cea mai importantă, în acest context devenind foarte importanţi medicii deja vaccinaţi care se adresează populaţiei şi vorbesc despre beneficiile vaccinului. Acesta este şi motivul pentru care Cosmin Călin este dispus să se vaccineze. „Strategia Naţională de vaccinare este foarte bine stabilită. Era normal să se înceapă cu medicii, cei care sunt direct implicaţi în această luptă, iar mai apoi să fie vaccinate persoanele cu risc ridicat de îmbolnăvire. Despre cele nouă centre de vaccinare din Dolj cred că, deocamdată, sunt suficiente. Cu siguranţă că nu va fi niciun fel de problemă ca atunci când acestea nu mai fac faţă, mai ales după ce începe etapa a doua de vaccinare, să crească numărul punctelor în care se face vaccinarea. Dar, deocamdată, centrele de vaccinare existente sunt suficiente”, a precizat Cosmin Călin, consilier judeţean PNL.
„Situaţia din judeţul Dolj şi din municipiul Craiova se încadrează în peisajul naţional”

Consilierul local municipal Cezar Drăgoescu, ales pe listele alianţei USR-PLUS, are, şi el, o apreciere laudativă despre organizarea vaccinării în judeţul Dolj, dar şi la nivel naţional. Totuşi, Cezar Drăgoescu recomandă autorităţilor competente să preîntâmpine eventualele aglomerări şi să pregătească din timp deschiderea mai multor centre de vaccinare. De asemenea, pentru că are încredere deplină în eficacitatea vaccinului, Cezar Drăgoescu a declarat că se va vaccina. „Planul naţional de vaccinare este unul corect şi corespunzător, în concordanţă cu ceea ce se întâmplă şi în alte state. Situaţia din judeţul Dolj şi din municipiul Craiova se încadrează în peisajul naţional. Dispersia centrelor de vaccinare este una corectă şi cred că vor acoperi necesităţile. Din ceea ce cunosc nu au fost probleme. Cunosc persoane, cadre medicale, care s-au vaccinat la finalul lunii decembrie şi ştiu că nu au fost probleme. Este foarte bine că oamenii au posibilitatea să se programeze şi poate ar fi bine ca în perioada următoare, după ce va începe a doua etapă, să se mai deschidă şi alte centre de vaccinare pentru a se evita aglomerarea. Eu nu cred că trebuie să avem dubii în legătură cu vaccinul. A fost avizat de Comisia Europeană şi cred că toţi ar trebui să ne vaccinăm. Eu şi familia mea cu siguranţă ne vom vaccina”, a explicat Cezar Drăgoescu.
Radu Marinescu (PSD): „Autorităţile locale au gestionat bine toată această perioadă, nu numai pregătirea pentru vaccinare”

Despre organizarea vaccinării în municipiul Craiova şi în judeţul Dolj am discutat şi cu avocatul Radu Marinescu, consilier local municipal ales din partea PSD. În ceea ce priveşte planul naţional de vaccinare, acesta consideră că în prima etapă puteau fi incluse mai multe categorii de populaţie, nu doar cei din sistemul medical. Cât despre cum se desfăşoară lucrurile la nivelul judeţului Dolj şi al municipiului Craiova, Radu Marinescu este de părere că strategia aleasă este funcţională. „Opinia mea este că, în momentul de faţă, vaccinarea este soluţia cea mai potrivită. Deşi ştiu că Strategia Naţională de Vaccinare ţine cont şi de numărul de doze care poate fi obţinut, şi de resursele care se pot aloca, dar cred că s-ar fi putut orienta şi către alte categorii socio-profesionale care sunt foarte expuse. În acelaşi timp, cred că trebuie urgentată procedura de vaccinare, pentru a nu se întinde pe o perioadă foarte mare. Autorităţile locale Dolj au gestionat bine toată această perioadă, nu numai pregătirea pentru vaccinare. Dar, în funcţie şi de evoluţia procesului de vaccinare, cred că se poate lua în calcul o multiplicare a punctelor de vaccinare sau o reorientare a lor, pentru a răspunde bine necesităţilor. În ceea ce mă priveşte, în momentul de faţă fac o documentare foarte intensă şi iau în serios să mă vaccinez. În primul rând, mă gândesc la sănătatea familiei şi a celor din jur”, a menţionat Radu Marinescu, consilier local PSD.
Aşadar, reprezentaţii cetăţenilor în administraţia judeţeană şi municipală sunt încrezători în mecanismul gândit pentru vaccinare. Totodată, la unison, aceştia recomandă vaccinarea şi pledează pentru o informare corectă şi intensă a cetăţenilor, menită să convingă pe cât mai mulţi să se vaccineze.