O elevă din Vâlcea învaţă online într-o chiţimie la poartă

Denisa este elevă în clasa a XII-a la Colegiul Economic din Râmnicu Vâlcea şi locuieşte în satul Valea Caselor, comuna Popeşti-Vâlcea. Pentru ea, învăţământul la lumina celor mai „înalte” condiţii ale epocii înseamnă cu totul altceva: face cu perseverenţă şcoală online într-o chiţimie încropită la poartă, în drum, fiindcă numai acolo prinde semnal de internet.

0

Cât a fost cald, a fost ceva mai bine. Îşi  aducea măsuţa la poartă şi se descurca. Dar a venit iarna cu disconfortul specific, iar „şcoala” de secol XXI a trebuit reabilitată. Patru stâlpi, nişte hârtie, un acoperiş din ce s-a găsit şi o pătură pe post de uşă au mai ameliorat situaţia. Însă în anul 2021 eroina noastră îşi va da bacalaureatul. Rudele ei plănuiesc să o aducă la oraş şi s-o ajute să susţină în condiţii umane acest prim examen al maturităţii ei. Până atunci însă, perseverează în frig, vânt, ploaie sau toate deodată, în coşmelia de la poartă, vânând o dâră de internet. Povestea ei este povestea multor elevi ai României. Este însă şi o lecţie pentru copiii care au toate condiţiile învăţării, numai dragoste de carte nu au.

Internetul, marea problemă a zonelor izolate

La începutul anului şcolar, aproape 4.000 de elevi din judeţul Vâlcea  nu puteau  participa la lecţiile online din cauză că nu dispuneau  de dispozitive specifice (laptop, computer telefon), dar nici de internet. ”Odată cu cea de-a doua tranşă de 1.700 de tablete care trebuie să sosească pe 29 decembrie, situaţia dispozitivelor se va rezolva. Internetul rămâne însă marea problemă, fiindcă firmele de profil  nu sunt interesate să instaleze astfel de servicii în zone izolate” spune Mihaela Andreianu, inspector general al Inspectoratului  Şcolar Judeţean Vâlcea.   Iar  primăriile se folosesc cu pasiune de această  scuză.

Când în 1754 se deschidea prima şcoală publică cu predare în limba  română la Blaj, Heliade Radulescu avea să spună: „aici a răsărit soarele românilor”. Privind şcoala improvizată de secol  XXI din satul Valea Caselor, poţi gândi că aşa începe să apună soarele românilor.

Facebook Comments