Nistor Duval sau baletul politic al unui „elefant“ de dragul unei funcţii publice

0

Întâi socialist,

Atunci când a ales să facă un pas mai aproape de clasa politică craioveană, demers menit a-l sprijini în afacerile sale personale, Nistor Duval s-a apropiat de Partidul Social Democrat. Momentul a fost ales strategic: imediat după ce Lia Olguţa Vasilescu a câştigat pentru prima dată fotoliul de primar al Craiovei. Ca patron al Restaurantului Vânătoresc din spatele hotelului Ramada, a fost tot timpul o gazdă primitoare pentru mărimile vremii, legând astfel prietenii strânse atât de folositoare în economia capitalistă viciată a oraşului. A pendulat elegant prin bătătura pesedistă ani la rândul, servind în stânga şi-n dreapta şi consolidându-şi poziţia de vătaf al taximetriei craiovene. Nimeni nu mişca vreun deget în acest important sector de activitate fără ca Nistor Duval să-şi dea acceptul.

Apoi liberal roşu,

Câţiva ani mai târziu, conştient că vremurile se mai pot schimba, iar puterea în oraş mai trece, din când în când, dintr-o parte în alta, Duval a căutat o nouă „umbrelă“ politică sub care să-şi adăpostească viitorul său de om de afaceri. A bătut la uşa naşului Tăriceanu, care l-a primit cu braţele deschise în ALDE. Niciodată prezent în viaţa publică a partidului, a fost considerat suficient de important pentru a i se încredinţa postul de preşedinte, inspector de Stat Şef, cu rang de secretar de stat, al Inspectoratului de Stat pentru Controlul în Transportul Rutier. Profesional, nu multe îl recomandau pentru acest post, însă relaţia strânsă de cumetrie pe care o are cu liderul ALDE Călin Popescu Tăriceanu, Liberalul Roşu după cum „îl alintă“ unii reputaţi analişti politici, i-a netezit drumul către această înaltă demnitate. Cum şi mai ales ce „a prestat“ în vârful ISCTR, greu de precizat având în vedere opacitatea acestei instituţii şi lipsa oricărei apariţii publice pe ecranele vreunei televiziuni centrale a „bossului“ Duval.

Viitor liberal galben-albastru?

Interesant este faptul că, după toate probabilităţile, taximetristul-şef al Craiovei a reuşit, în ultimul an, să facă o nouă piruetă politică şi să-şi găsească noi „ancore“ la nivelul conducerii centrale a Partidului Naţional Liberal. Altfel, nu se poate explica de ce, chiar şi după ce guvernul Dragnea-Tăriceanu a picat, Duval a fost menţinut în funcţie de către cabinetul Orban, cu atât mai mult cu cât postul său este unul dintre cele mai râvnite atunci când la nivel central se împart sinecuri. Alături de câţiva „dinozauri“ din Ministerul Finanţelor, actualul candidat al PRO-România la un post de senator este şi în prezent bine „mufat“ în administraţia liberală, semn că, la vârf, Tăriceanu şi Orban nu sunt nici pe departe atât de duşmani precum par în apariţiile publice. Sau poate că avem de-a face aici cu o înţelegere în trei, Orban-Ponta-Tăriceanu, care poate reprezenta un semnal pentru ce fel de majoritate vom avea după alegerile parlamentare…

Nistor Duval, cel mai bogat candidat doljean la Senatul României

Dragostea lui Nistor Duval pentru banul public reiese şi din ultima sa declaraţie de interese depusă în luna martie a acestui an. Prin firmele familiei sale, el a prestat servicii de curăţenie şi reparaţii auto pentru patru instituţii doljene: Consiliul Judeţean Dolj, Casa Judeţeană de Sănătate Dolj, Inspectoratul Judeţean de Poliţie Dolj şi Direcţia Regională de Drumuri şi Poduri Dolj. În total, a încasat mai bine de 400.000 de mii de lei din aceste activităţi, sumă frumuşică pentru un om de rând, însă modestă având în vedere veniturile sale din taximetrie şi averea agonisită până în prezent. Spre exemplu, numai din SC Romnicon SRL, candidatul PRO România a scos anul trecut peste un milion de lei dividende, în timp ce şi soţia sa, co-acţionară, a încasat din aceeaşi firmă peste şase sute de mii de lei. Familia Duval deţine 11 locuinţe (apartamente, case sau case de vacanţă), cinci terenuri intravilane în Craiova şi peste 300 de hectare teren arabil şi păşuni.

Facebook Comments