Liberalismul înseamnă dezvoltare

0

Campania electorală care se desfăşoară acum pune societatea în faţa unei alegeri destul de simple – dezvoltare versus stagnare. Această alegere este mai vizibilă în Oltenia decât în orice altă partea ţării, pentru că Doljul şi judeţele învecinate formează, după ani de guvernare pesedistă, una dintre zonele cele mai sărace nu doar din ţară, ci din întreaga Uniune Europeană. Este un adevăr pe care nu ai cum să nu îl vezi.

De aceea, guvernarea liberală a pus accentul pe dezvoltarea economică a zonei printr-o serie de investiţii importante. Acestea vizează cele mai importante domenii ale unei societăţi – economia, infrastructura, educaţia şi sănătatea.

În domeniul economic, Ministerul Apărării a semnat cu Avioane Craiova un contract în valoare de 275 milioane lei (cca 62 milioane euro) pentru modernizarea a 10 aeronave IAR-99. Nu este singura comandă. Avioane Craiova, Romaero şi Elbit Systems au semnat un memorandum de cooperare cu compania israeliană Elbit Systems în domeniul Sistemelor de Avioane fără pilot în vederea programelor preconizate ale Armatei. Aşadar, sunt toate premisele ca Avioane Craiova să renască.

În privinţa infrastructurii, în momentul de faţă se lucrează la drumul expres Craiova-Piteşti. Acesta are o lungime de 121,115 km şi va costa cca 3,771 miliarde de lei (cca 838 milioane euro). În 2021 va fi deschis tronsonul Craiova – Slatina.

Tot în acelaşi domeniu au fost făcute demersuri pentru închiderea inelului de centură al Craiovei. Este un obiectiv important pentru oraş şi nu numai pentru că ajută la fluidizarea traficului şi la dezvoltarea economică a întregii zone.

În urma demersurilor făcute la Ministerul Transporturilor şi la Guvern, a fost emisă Hotărârea de Guvern pentru declanşarea procedurilor de expropriere, în vederea realizării Centurii de ocolire Craiova – varianta Sud. Potrivit datelor din studiul de fezabilitate, suma necesară pentru despăgubirea proprietarilor este de 1.271,9 mii lei, suprafaţa totală fiind de 440.594 mp teren.

Învăţământul este una dintre priorităţile Guvernului Orban, iar aici au fost demarate două investiţii esenţiale. Prima este reabilitarea Colegiului Naţional Carol I şi a Operei Române Craiova. În prezent, a fost organizată licitaţia pentru atribuirea lucrărilor şi până la sfârşitul anului va fi semnat contractul. Valoarea întregului proiect este de 115.528.699 lei (cca 26 milioane de euro), iar durata de realizare este de doi ani şi patru luni. A doua investiţie care se află în derulare este sediul Colegiului Militar „Tudor Vladimirescu” din Craiova, care va fi cel mai modern liceu din ţară.

În domeniul sănătăţii, a fost deblocat proiectul pentru Spitalul Regional Craiova. Astfel au fost alocate 602,73 milioane de euro şi a fost semnat contractul de finanţare. Construcţia acestui spital de top pentru Oltenia va fi finalizată în 2027.

Acestea sunt doar câteva dintre lucrurile pe care Guvernul Orban le-a făcut într-un an de când se află la guvernare. Şi asta în condiţiile unui Parlament ostil, a cărui majoritate nu a făcut altceva decât să pună beţe în roate oricărei iniţiative. După alegerile din 6 decembrie, însă, lucurile se vor schimba şi sunt convins că, împreună cu echipa pe care PNL o propune în aceste alegeri, vom reuşi să aducem Oltenia în rândul zonelor dezvoltate ale României.

Nicolae Giugea

Comandat de PNL Dolj, executat de SC INDISCRET MEDIA SRL, cod AEP 11200025

Facebook Comments