Lucian Săuleanu solicită anularea procesului-verbal încheiat cu ocazia depunerii jurământului de către primarul ales al Craiovei
Mandatul Olguţei, sub zodia „instanţelor“

Desfășurată după multe șicane și discuții, la o lună și jumătate după alegerile locale, învestirea Olguței Vasilescu în funcția de primar al municipiului Craiova a fost atacată în instanță. Inițiatorul acestui demers este fostul candidat la Primărie din partea USR-PLUS, actualul consilier municipal Lucian Săuleanu, care a formulat un apel la decizia Judecătoriei Craiova de a lua act de depunerea jurământului de către Olguța Vasilescu și intrarea în exercițiul de drept al mandatului primarului municipiului Craiova, motivând că „Instanța și-a depășit atribuțiile de putere judecătorească“. Avocat de profesie, Lucian Săuleanu susține că la baza contestației sale se află o motivare strict juridică, și nu una politică, mai exact nerespectarea prevederilor articolului 150 din Codul Administrativ.

0

Lia-Olguța Vasilescu, primarul ales de craioveni pe 27 septembrie, a depus jurământul de învestire în funcție pe 13 noiembrie în fața unui judecător delegat și a unei părți din Consiliul Local, învestire admisă de Judecătoria Craiova. Textul soluției pe scurt dată de Judecătoria Craiova, prin care admite cererea de învestire în funcție a noului primar și o clasifică drept „nesupusă niciunei căi de atac”, și desfășurarea procedurii de învestire l-au făcut pe avocatul Lucian Săuleanu, actual consilier municipal USR-PLUS, să considere că „instanța și-a depășit atribuțiile de putere judecătorească“. Mai mult, consilierul USR-PLUS cere „constatarea nulității procesului-verbal încheiat în data de 13 noiembrie cu ocazia depuneri jurământului și intrarea în exercițiul de drept a mandatului primarului municipiului Craiova, Olguța Vasilescu“, pe motiv că articolul 150 din Codul Administrativ a fost încălcat.  

Lucian Săuleanu: „Doamna Vasilescu nu a depus jurământul în cele două variante reglementate de lege”

Articolul 150 din Codul Administrativ la care face referire Lucian Săuleanu în apelul său prevede că „Primarul depune jurământul în prima ședință privind ceremonia de constituire a consiliului local sau în fața judecătorului delegat, în camera de consiliu, în cazul în care prima ședință privind ceremonia de constituire a consiliului local nu are loc în termen de 60 de zile de la data alegerilor“. Or, Consiliul Local s-a constituit legal în data de 30 octombrie, prin depunerea jurământului de către 21 din cei 27 de consilieri locali. Astfel, potrivit formulării avocatului Săuleanu, Olguța Vasilescu putea să depună jurământul de învestire în cadrul aceleiași ședințe, mai ales că învestirea a fost trecută pe ordinea de zi. „Doamna Vasilescu nu a depus jurământul în cele două variante reglementate de lege, care spune că primarul depune jurământul în fața Consiliului Local, la ședința de constituire a Consiliului Local, iar dacă această ședință de constituire nu are loc, jurământul se depune în fața judecătorului delegat. Or, noi nu suntem în niciuna dintre situații, pentru că ședința de constituire a Consiliului Local a avut loc în data de 30 octombrie. Deci, în termen. A doua problemă este dacă judecătorul în fața căruia s-a depus jurământul de către doamna Vasilescu era competent, pentru că judecătorul delegat este al Biroului Electoral de Circumscripție Craiova, care la data de 13 noiembrie era desființat”, susține Lucian Săuleanu.  

Lucian Săuleanu

Demers juridic, nu politic

Prin demersul său, pe care îl consideră ca fiind unul juridic, fără scop politic, Lucian Săuleanu solicită ca procesul-verbal încheiat cu ocazia depunerii jurământului și intrarea în exercițiu a mandatului primarului Olguța Vasilescu să fie declarat nul, „ca urmare a necompetenței judecătorului care a pronunțat soluția, în condițiile în care nu mai avea calitatea de judecător delegat, odată ce întreg procesul electoral se încheiase și se desființase Biroul Electoral de Circumscripție Craiova”. Așadar, după cum reiese și din textul apelului formulat de Lucian Săuleanu, „Instanța și-a depășit atribuțiile de putere judecătorească în condițiile în care nu este reglementată o astfel de procedură decât în cazul expres limitativ prevăzut de art. 150 C.Adm., care reglementează doar două ipoteze, judecătorul de la fond adăugând la lege un al treilea caz”. Cu alte cuvinte, Olguța Vasilescu putea depune jurământul de primar al municipiului Craiova încă din data de 30 octombrie, atunci când a avut loc ședința de constituire a Consiliului Local. Cum acesta a fost constituit legal, în termen, dar depunerea jurământului nu a avut loc, trimiterea instanței de fond la ceremonia de învestire după depășirea termenului de constituire nu se mai justifică. Mai mult, s-a creat o deviere de la textul legii, așa cum formulează Lucian Săuleanu, „judecătorul de la fond adăugând la lege un al treilea caz”.
Tot din punct de vedere juridic, nerespectarea procedurilor de învestire în funcție și de începere a mandatului și semnalarea în instanță pot provoca decăderea din drepturile corelate funcției, ceea ce, din punct de vedere administrativ, ar crea un adevărat haos. Lucian Săuleanu, cel care a formulat apelul la admiterea cererii de învestire a Olguței Vasilescu în funcția de primar al municipiului Craiova, susține că tocmai această posibilitate dorește să o anticipeze, dând posibilitatea ca Instanța să se pronunțe dacă Olguța Vasilescu și-a preluat funcția conform legii sau nu. Cum acest apel va fi judecat miercuri, 25 noiembrie, nu mai avem prea mult de așteptat până când Instanța se va pronunța.

Referitor la acest subiect, unul foarte important pentru administrația craioveană, am încercat să obținem un punct de vedere de la primarul Olguța Vasilescu, precum şi de la consilierii locali Lucian Dindirică (PSD) și Marian Vasile (PNL). Însă, după cum se poate observa, niciunul dintre aleși nu a binevoit să ne răspundă.

Facebook Comments