Centrul de Transfuzie Sanguină Râmnicu Vâlcea recoltează plasmă de la cei care au trecut prin infecţia cu SARS-CoV-2

Pentru a veni în sprijinul pacienţilor cu forme severe de Covid-19, Centrul de Transfuzie Sanguină Râmnicu Vâlcea recoltează plasmă de la cei care trecut printr-o infecţie cu virusul Sars-CoV- 2. Recoltarea se face prin donare standard de sânge şi nu este traumatizantă pentru donator.

0

Potrivit medicului Luminiţa Lungoci de la Centrul de Transfuzie Sanguină Râmnicu Vâlcea, recoltarea se face în zilele lucrătoare ale săptămânii, cu programare prealabilă: „ Recoltăm plasmă covalescentă între orele 7.30 – 11.30. În principiu, donatorii trebuie să se programeze telefonic. Procedura este identică donării obişnuite de sânge”, a precizat dr. Lungoci. Aceasta a mai adăugat că în centrul de la Râmnicu Vâlcea nu se face recoltare prin plasmafereză.

Telefoane pentru programare: 0350.420.504; 0350.420.505.

Sediul Centrului de Transfuzie Sanguină se află în Râmnicu Vâlcea, str. G-ral Magheru nr.54 (la Spitalul Vechi).

Condiţii de admisibilitate:
– Ai trecut printr-o infecţie cu virus Sars-CoV-2 indiferent care a fost statusul tău: bolnav în spital, bolnav în izolare şi vindecat, asimptomatic etc.;
– Nu ai boli cronice, nu eşti în tratament pentru o boală, nu ai semne sau simptome de infecţie;
– Semnezi consimţământul informat de prelucrare a datelor cu caracter personal şi de donare de plasmă.

Sunt admise trei categorii de donatori de plasmă convalescentă

1. Foşti pacienţi de boala Covid care au fost internaţi în spital, au avut simptome medii/severe şi au fost externaţi vindecaţi. Vindecarea este confirmată de un buletin de analize RT PCR negativ efectuat în spital. Aceştia se pot prezenta la donare la 14 zile de la externarea din spital cu biletul de ieşire din spital şi cartea de identitate.

2. Foşti pacienţi care au fost internaţi în spital fără simptome sau cu simptome uşoare, au fost evaluaţi la 48 de ore şi externaţi fără să li se facă testul de Sars-CoV- 2, au fost izolaţi la domiciliu 14 zile şi monitorizaţi de către medicul de familie. Aceştia se pot prezenta la centru la 28 de zile de la internarea în spital (au fost internaţi pentru investigaţii după ce au făcut un test de virus pozitiv fie că erau contacţi cu persoane pozitive, fie că voiau să plece în vacanţă, fie personal medical care este testat periodic).
Trebuie să prezinte la centru biletul de ieşire din spital sau, dacă nu au fost internaţi, buletinul de analiză care confirmă că au trecut prin boală sau l-au făcut din considerentele de mai sus.

3. Foşti pacienţi care au avut simptome de răceală, nu s-au testat de virusul Sars-CoV-2, dar la un moment dat au făcut un test de anticorpi anti Sars-CoV-2  (IG/IgM) şi au ieşit pozitivi. Aici intră în general asimptomaticii sau cei cu forme uşoare de răceală care au făcut de curiozitate anticorpi. Aceşti asimptomatici se pot prezenta la donare de plasmă la 14 zile de la efectuarea testului de anticorpi, cu buletinul de analiză şi cartea de identitate.

Bonusuri pentru donatori

  • Donatorii de plasmă primesc bonusuri identice donării de sânge:
  •  1 zi de concediu plătit – Pentru fiecare donare de sânge, ai dreptul la o zi suplimentară de concediu plătit!
  • Analize gratuite – Beneficiezi de un set de analize gratuit: RH, grupa sangvină, hepatita B, C, HIV, leucemie, sifilis şi probe hepatice;
  • Bonuri de masă – Fiecare donator primeşte 7 bonuri de masă în valoare totală de 60 lei;
  • decontarea cheltuielilor de transport în ziua donării;
  • 50% reducere la abonament pentru transport în comun pentru o perioadă de o lună.

Facebook Comments