Guvernul a aprobat rectificarea bugetară. Ce ministere primesc bani mai mulți

Criza economică se face simțită, iar Executivul a fost nevoit să facă o nouă rectificare bugetară, pentru a suplimenta bugetele ministerelor cu probleme.

0
Foto: presasm.ro

Guvernul României a aprobat ultima rectificare bugetară pe acest an. Datele oficiale arată că deficitul bugetar a crescut de la 8,6% la 9,1 din Produsul Intern Brut. „În şedinţa de Guvern a fost aprobată cea de-a treia rectificare pe anul 2020. Prin această rectificare, deficitul bugetar pentru anul 2020 a fost majorat la 9,1% din PIB, respectiv 96 de miliarde de lei, construit pe o contracţie economică de 4,2% şi un PIB nominal de 1.050 miliarde lei. Deficitul bugetului general consolidat se majorează cu 5 miliarde de lei, din care 4,2 miliarde de lei provin din diminuarea veniturilor bugetului general consolidat şi 0,8 miliarde prin majorarea cheltuielilor bugetului general consolidat. Prin această rectificare se asigură finanţarea necesară în domeniul sănătăţii, asistenţei sociale şi educaţiei”, a anunţat ministrul Finanţelor, Florin Cîţu.

Următoarele ministere au primit bani în plus la rectificarea bugetară:

  • un miliard de lei pentru Ministerul Sănătăţii,
  • un miliard pentru plata facturilor aferente proiectelor finanţate din Programul Naţional Dezvoltare Locală PNDL,
  • 1,1 miliarde de lei subvenţiile în agricultură din fonduri externe nerambursabile,
  • 160 de milioane de lei pentru despăgubirea producătorilor agricoli din sectorul vegetal afectaţi de secetă şi pentru sprijinul la motorina utilizată în agricultură,
  • 179 milioane de lei la Ministerul Transporturilor, Infrastructurii şi Comunicaţiilor, din care 130 de milioane de lei pentru participarea la capitalul social al operatorilor economici aflaţi sub autoritatea ministerului şi 49 de milioane de lei pentru derularea proiectelor cu finanţare din fonduri externe nerambursabile aferente cadrului financiar 2014-2020.
  • 1,2 miliarde de lei suplimentarea fondului de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului,
  • 567 de milioane de lei reprezentând contribuţia la Bugetul UE şi suplimentarea fondului instrumentului financiar pentru sprijin de urgenţă în vederea refinanţării producătorilor de vaccinuri SarsCov2 din portofoliul Comisiei Europene pentru a se asigura accesul României la vaccinuri.

Facebook Comments