Pandemia, la cote tot mai alarmante

Potrivit ultimelor date contorizate privind evoluţia pandemiei provocată de virusul SARS-CoV-2, situaţia epidemiologică la nivel naţional este tot mai gravă. Majoritatea judeţelor ţării (24) au depăşit pragul de trei îmbolnăviri la mia de locuitori în ultimele 14 zile, intrând astfel în scenariul roşu, iar restul sunt în scenariul galben, ceea ce înseamnă că au o rată de îmbolnăvire mai mare de 1,5 cazuri la o mie de locuitori. În Oltenia, două dintre judeţe – Dolj şi Vâlcea – se află deja în scenariul roşu. În Mehedinţi, incidenţa cazurilor este de 2,69 de cazuri la o mie de locuitori, în timp ce judeţele Gorj şi Olt se menţin la 1,9 cazuri la o mie de locuitori, date care se referă la evoluţia pandemiei în ultimele 14 zile.

0

Cea mai mare rată de infectare din Oltenia se înregistrează, în momentul de faţă, în judeţul Dolj, acolo unde incidenţa cazurilor în ultimele 14 zile la o mie de locuitori este de 3,84, înregistrându-se un total de 9.965 de îmbolnăviri de la debutul pandemiei. Urmează judeţul Vâlcea, cu 3,09 cazuri la o mie de locuitori. Ceva mai puţine îmbolnăviri sunt în Mehedinţi, unde s-a raportat o incidenţă de 2,69 de cazuri la o mie de locuitori, iar în Gorj şi Olt rata de infectare este de 1,9 cazuri la o mie de locuitori.

Măsuri speciale pentru mai multe localităţi din Dolj, între care şi Craiova

Pentru că rata de infectare cu virusul Covid-19 a crescut foarte mult la nivelul judeţului Dolj, Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă a adoptat luni, 16 noiembrie 2020, o serie de măsuri speciale pentru mai multe localităţi din judeţ, care au intrat în vigoare începând cu data de 17 noiembrie 2020 şi vor fi valabile până pe 30 noiembrie 2020. Pentru localitatea Bucovăţ, acolo unde se înregistrează o incidenţă a cazurilor de 2,32 la mia de locuitori, Comitetul Judeţean Pentru Situaţii de Urgenţă Dolj a hotărât interzicerea oricărui tip de activităţi în cadrul cinematografelor sau al instituţiilor de spectacole, interzicerea oricărui tip de spectacole în spaţii închise sau în aer liber, cu caracter public sau privat, precum şi interzicerea evenimentelor culturale. Restaurantele şi cafenelele din spaţiile închise nu vor mai putea să îşi primească clienţii, iar cele din interiorul spaţiilor de cazare vor putea funcţiona doar pentru clienţii cazaţi în cadrul acestor unităţi. Se vor închide, de asemenea, şi operatorii economici licenţiaţi în domeniul jocurilor de noroc. Aceleaşi măsuri se aplică şi pentru municipiul Craiova, unde incidenţa cazurilor în ultimele 14 zile este de 6,67 îmbolnăviri la mia de locuitori, dar şi în localităţile Cârcea şi Segarcea, unde incidenţa de noi cazuri este de 6,38, respectiv 4,26 la o mie de locuitori. Măsurile rămân în vigoare şi în cazul localităţilor Filiaşi, Celaru şi Seaca de Pădure, acolo unde numărul de cazuri se menţine destul de ridicat, fiind peste pragul de 1,5 cazuri la o mie de locuitori. Vizate de măsuri aprobate de Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Dolj sunt şi localităţile Băileşti, Desa, Drănic, Orodel, Pleniţa, Podari, Seaca de Câmp şi Teasc, cu menţiunea că activităţile amintite mai sus ca interzise se vor putea desfăşura, dar fără a depăşi 30% din capacitatea maximă a spaţiului, iar restaurantele, cafenelele şi sălile cu jocuri de noroc îşi vor putea desfăşura activitatea doar în intervalul orar 06.00-23.00.

Virusul „închide” 16 oraşe din România

La nivel naţional, cele mai grav afectate sunt judeţele Sibiu, Cluj, Ilfov, Timiş, Braşov, Alba, care au peste şase cazuri la o mie de locuitori şi chiar nouă cazuri, cum este situaţia judeţului Sibiu. La nivel de localităţi, deoarece se confruntă cu un nivel foarte ridicat de îmbolnăviri, în 16 oraşe din ţară s-a adoptat carantina totală. Acestea sunt Alba Iulia, Abrud, Sebeş, Blaj, Cugir, Gherla, Ovidiu, Slobozia, Baia Mare, Zalău, Jibou, Cehu Silvaniei, Sibiu, Cisnădie, Tălmaciu şi Sânnicolau Mare, iar măsura carantinării înseamnă o serie de restricţii asemănătoare celor adoptate la nivel naţional în perioada stării de urgenţă. Deplasările în interes de serviciu sau pentru asigurarea bunurilor pentru necesităţile de bază, deplasările în scop umanitar, agricol sau de voluntariat, dar şi deplasările provocate de motive bine întemeiate sunt permise, asta după ce persoana în cauză a completat declaraţia pe propria răspundere.

Dincolo de aceste situaţii, numărul de noi infectări raportate zilnic este, în continuare, unul foarte mare. Pentru marţi, 17 noiembrie 2020, au fost raportate 8.262 de noi îmbolnăviri şi 186 de decese, iar 1.174 de pacienţi sunt internaţi la ATI. Pentru că ne aflăm de săptămâni bune la cote foarte ridicate privind noile îmbolnăviri, iar aproape toate spitalele încep să rămână fără locuri la ATI, cel mai probabil, este doar o chestiune de timp până când în România se vor impune restricţii mult mai dure decât cele de acum.

Facebook Comments