Medicii veterinari din Vâlcea au declanşat protestele

Începând de luni, 9 noiembrie, medicii veterinari din judeţul Vâlcea au declanşat acţiuni de protest faţă de nerespectarea de către Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) a contractelor de liberă practică încheiate cu aceştia.

0

Medicii veterinari din Vâlcea se alătură astfel unui protest la nivel naţional care reclamă că autorităţile sanitar-veterinare nu au efectuat plăţile aferente lunilor august-septembrie 2020, conform Legii 236/2019 şi OUG 117/2020, către beneficiarii contractelor aflate în derulare pentru acţiunile contractate cu DSVSA, iar în unele judeţe medicii de liberă practică din domeniul veterinar primesc cu întârziere deconturile aferente acţiunilor contractate cu Direcţiile Sanitar-Veterinare.
Totodată, protestatarii invocă neasigurarea echipamentelor de protecţie pentru prevenirea răspândirii virusului SARS-CoV-2 şi a virusului pestei porcine africane, precum şi „adoptarea unei proceduri pentru realizarea inspecţiilor din exploataţiile nonprofesionale care excede legislaţiei în vigoare, care introduce atribuţii şi competenţe medicilor veterinari de liberă practică care exced legii, care introduce activităţi suplimentare în cadrul aceluiaşi tarif, nemodificat din anul 2013”.

„În curând, vom asista la falimentul multor medici veterinari din mediul rural”

„Începând din 9 noiembrie, toţi medicii veterinari din ţară şi bineînţeles şi din judeţul Vâlcea îşi încetează activitatea în formă de protest faţă de Direcţiile Sanitar- Veterinare. (…) Dacă nu se remediază situaţia în sensul de a ne fi plătiţi banii pentru munca noastră prestată pentru DSV, în curând vom asista la falimentul multor medici veterinari din mediul rural”, a declarat dr. Ionuţ Valentin Angheloaia (foto), medic la cabinetul veterinar din comuna Măciuca, judeţul Vâlcea.
Preşedintele Colegiului Medicilor Veterinari din Vâlcea, Ştefan Badea, spune că la nivelul judeţului Vâlcea s-a ajuns în situaţia în care 40 de medici veterinari de liberă practică asigură asistenţa veterinară în 83 de localităţi, în baza unor contracte cu ANSVSA, iar în unele cazuri aceştia trebuie să se deplaseze distanţe de kilometri pentru a asigura asistenţa medicală veterinară.

Revendicările protestatarilor

„Având în vedere următoarele aspecte:
– neefectuarea plăţilor aferente lunilor august-septembrie 2020 conform Legii 236/2019 şi OUG 117/2020 către beneficiarii, medici veterinari cu contracte aflate în derulare pentru acţiunile contractate cu DSVSA;
– plata cu întârziere în unele judeţe a deconturilor aferente acţiunilor contractate cu DSVSA;
– neasigurarea echipamentelor de protecţie pentru prevenirea răspândirii virusului SARS-CoV-2 şi a virusului pestei porcine africane;
– adoptarea unei proceduri pentru realizarea inspecţiilor din exploataţiile nonprofesionale care excede legislaţiei în vigoare, care introduce atribuţii şi competente m.v.l.p.i. şi care exced legii, care introduce activităţi suplimentare în cadrul aceluiaşi tarif,
membrii Consiliului Naţional al Colegiului Medicilor Veterinari, întruniţi în data de 30 octombrie 2020, au stabilit un plan de acţiune pentru rezolvarea acestora.

Planul de acţiune cuprinde următoarele:
1. Pichetarea zilnica a sediului DSVSA începând cu data de 9 noiembrie de către 5-6 m.v.l.p.i., cu respectarea regulilor de protecţie sanitară. Până la data de 6 noiembrie, fiecare preşedinte al filialei judeţene a CMV va contacta fiecare m.v.l.p.i. şi va stabili un grafic zilnic cu participanţii. Fiecare filială se poate organiza să picheteze şi alte instituţii la nivel judeţean: prefectura, consiliul judeţean etc.
2. Pichetarea zilnică a sediului ANSVSA, începând cu data de 9 noiembrie, de către 5 membri ai Consiliului Naţional al Colegiului Medicilor Veterinari (preşedinţi şi vicepreşedinţi de filială), cu respectarea regulilor de protecţie sanitară. Până la data de 6 noiembrie, BEX al CMV va stabili un grafic zilnic cu participanţii.
3. Notificarea DSVSA cu privire la suspendarea activităţilor contractate cu DSVSA, începând cu data de 9 noiembrie, de către beneficiarii contractelor aflate în derulare. Preşedintele de filiala va întocmi o listă a celor care au depus notificarea până pe data de 6 noiembrie.

Facebook Comments