Anişoara Stănculescu, liderul PMP Dolj, candidat la Camera Deputaţilor: „Este nevoie de o nouă lege a sănătăţii care să întrunească rapid consensul politic al partidelor”

0
  1. Pandemia de Covid-19 arată limitele sistemului de sănătate din ţara noastră. Din păcate, românii bolnavi  de Covid care au nevoie urgentă de asistenţă în aceste zile nu pot beneficia de ea. Care e răspunsul dumneavoastră, al PMP, la această problemă?

Trebuie să depăşim repede etapa constatării lipsei locurilor la ATI pentru bolnavii de Covid. Am intrat în faza cu adevărat critică a pandemiei, iar măsurile trebuie să fie urgente şi utile. Am cerut astăzi Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă să adapteze strategia de intervenţie la situaţia actuală determinată de creşterea incidenţei Covid-19. Numărul de medici şi personalul medical specializat în terapie intensivă sunt limitate, la fel şi numărul de paturi din spitalele Covid. Nu există altă solutie acum decât deschiderea secţiilor de terapie intensivă ale spitalelor non-Covid şi pentru pacienţii covid aflaţi in stare gravă. Deja mor peste tot în ţară oameni care nu au loc la ATI. Sunt zeci de apeluri disperate pe reţelele de socializare, iar acestea se vor înmulţi zilele următoare.

Pacienţii care au nevoie disperată de oxigen nu trebuie ţinuţi în unităţile de primiri urgenţe şi în camerele de gardă, căutând disperaţi paturi libere în spitalele Covid. Transportul aerian în alte oraşe al acestor pacienţi nu mai este o soluţie. Trebuie o mobilizare generală a spitalelor publice şi private,  a tuturor resurselor umane de care acestea dispun.

PMP cere  autorităţilor un nou plan de acţiune, care să vină atât în sprijinul pacienţilor, cât şi al medicilor şi personalului medical. Cerem Guvernului să intervină, să se consulte cu medicii specialişti care lucrează direct cu pacienţii Covid şi să ia de urgenţă măsuri pentru deschiderea secţiilor ATI care pot veni cu personal specializat în sprijinul cazurilor din ce în ce mai numeroase.

2. Care sunt cauzele  de fond ale ineficienţei sistemului de sănătate din România?

M-aş opri asupra a trei cauze fundamentale: risipa banilor publici/căpuşarea banilor alocaţi sistemului medical, managementul defectuos al multor instituţii medicale/ignorarea cererilor legitime ale atâtor medici de bună credinţă, întârzierile în achiziţia de tehnologie performantă şi în digitalizarea sistemului. Practica diagnosticelor fictive (chiar dacă medicii îşi fac treaba corect, managementul spitalelor umflă adeseori afecţiunile pacienţilor cu diferite probleme pentru a putea deconta din bugetul public bani mai mulţi). Aceste practici deloc izolate au efecte dezastruoase asupra sistemului de sănătate: golesc bugetele alocate, pervertesc statisticile naţionale de sănătate, gonflează achiziţii publice nejustificate de medicamente, generează crize majore de sistem. Sunt voci autorizate în spaţiul public care vorbesc de jumătate de miliard de euro anual care sunt sifonaţi în buzunare private!!!

3. Veţi fi probabil parlamentar cu sprijinul doljenilor. Ce veţi întreprinde pentru a reforma repede sistemul de sănătate?

PMP a depus în Parlament o nouă Lege a sănătăţii, Legea privind organizarea şi funcţionarea sistemului de sănătate, redactată de cei mai buni specialişti ai României în managementul sănătăţii.
Noua Lege a Sănătăţii se axează pe 6 direcţii esenţiale: organizare, finanţare, politica medicamentului, asistenţă primară, serviciile spitaliceşti şi resursele umane.
PMP consideră o urgenţă majoră punerea la punct a medicinei de intervenţie în zonele rurale, dar şi în anumite localităţi urbane. Obiectivul nostru este acela al dotării fiecărei comune sau unui grup de localităţi apropiate cu o ambulanţă echipată corespunzător. Mor oamenii cu zile. Sunt atâtea exemple şi în Dolj. Serviciile de urgenţă trebuie aduse cât mai aproape de comunităţile locale.

Creşterea finanţării pentru cercetare medicală este de asemenea un obiectiv major al PMP. De exemplu, Laserul de la Măgurele poate fi folosit pentru tratarea cancerului. De ce să nu multiplicăm astfel de proiecte şi să ajutăm prin cercetarea medicală româneasca la salvarea de vieţi?! Trebuie îmbunătăţit şi cadrul legislativ pentru a stimula finanţarea publică şi privată a unor asemenea proiecte. PMP susţine, pe această bază, creşterea capacităţii naţionale de producţie de medicamente, creşterea  capacităţii României de a produce vaccinuri la Institutul Cantacuzino.

Nu în ultimul rând, prevenţia rămâne mama sănătăţii. Cred că educaţia sanitară trebuie introdusă în curricula şcolară. Avem încă mari restanţe la capitolul igienă publică în România, şi în comunităţile urbane, şi în cele rurale. Pandemia actuală ne arată limpede că gradul de conştientizare publică al pericolelor la adresa sănătăţii şi vieţii este destul de redus. Consider că educaţia sanitară ar ajuta copiii, tinerii, să înţeleagă adevăruri care le-ar putea fi de mare folos în viaţă, uneori chiar le-ar salva-o.

4. Cum v-ar putea trage doljenii la răspundere dacă nu veţi face lucrurile pe care le promiteţi mai sus?

Au votul la îndemână. Un parlamentar care nu-şi ţine promisiunile nu mai trebuie votat data viitoare. Eu aş merge însă mai departe şi cred că ar trebui să gândim, din perspectiva modificării Constituţiei, şi la soluţii mai radicale, cum ar fi obligaţia parlamentarilor de a prezenta Rapoarte de responsabilitate publică în baza cărora să fie evaluat gradul de justificare al banilor pe care îi încasează sau, de ce nu, acordarea cetăţenilor a dreptului de recall prin care mandatul parlamentarului care nu şi-a făcut treaba să fie retras înainte de finalizarea ciclului electoral, în baza unor reguli clare, în urma unor petiţii cetăţeneşti.

Voi promova astfel de idei în Parlament, dar în primul rând mă voi lupta, împreună cu toţi colegii mei din PMP, pentru ca alegerile din 2024 să se desfăşoare pentru un număr redus la 300 de locuri în Parlament. În felul acesta, şi controlul cetăţenesc asupra unui număr mai mic de aleşi va putea fi mai mare.

Comandat de PMP Dolj, realizat de SC INDISCRET MEDIA SRL, Cod Mandatar Financiar 11200012

Facebook Comments