Graţie unui proiect de aproximativ 64 de milioane de lei, bani proveniţi din fonduri nerambursabile
CJ Dolj securizează Aeroportul Internaţional Craiova

Aeroportul Internaţional Craiova, principala poartă aeriană din Sud-Vestul României, dar, mai important, din această parte a Europei, va beneficia, în curând, de o investiţie extrem de importantă care va creşte considerabil siguranţa obiectivului. Este vorba despre un proiect cu finanţarea nerambursabilă, în valoare de peste 64 de milioane de lei, care prevede dotarea cu echipamente moderne pentru scanarea bagajelor, precum şi securizarea completă a aeroportului prin înlocuirea completă a gardului perimetral şi montarea unui nou sistem de supraveghere video, atât pentru interior cât şi pentru exterior.

0

„Suntem în plin proces de implementare a unui proiect cu fonduri europene la Aeroportul Craiova în valoare de peste 64 de milioane de lei, accesat prin Programul Operaţional de Infrastructură Mare (POIM) 2014-2020. Prin acest proiect creştem gradul de securizare a aeroportului, atât indoor, cât şi outdoor, la standarde internaţionale, lucru de care aveam mare nevoie. Era nevoie de o retehnologizare pe tot ceea ce înseamnă echipamente de securitate, dar şi alte facilităţi, pe proceduri de securitate, pe intrarea sau ieşirea din ţară a aeronavelor şi a persoanelor.
Sunt prevăzute a fi achiziţionate foarte multe echipamente care aduc aeroportul la un nivel înalt de securitate. Avem şi acum echipamente, dar tehnologia avansează în fiecare an. Vorbim aici despre echipamente de scanat bagaje cu raze X, de porţi pentru controlul de la îmbarcare, de echipamente care să poată detecta tot ce înseamnă arme, muniţii sau explozibil. Ştiinţa evoluează şi este bine să fim puşi la punct cu tot ce este nou, tot ce ţine de echipamente şi de securitatea aeroportului“, a declarat Cosmin Vasile, preşedintele CJ Dolj. 

Cosmin Vasile

Conform acestuia, achiziţia face parte dintr-un program mult mai amplu de securizare şi modernizare a aeroportului, pentru care Consiliul Judeţean Dolj a semnat deja un contract de finanţare din fonduri europene. Echipamentele de securitate vor aduce un grad sporit de siguranţă şi mai multă eficienţă în activitatea de transport aerian. Noile aparate de ultimă generaţie presupun scanarea bagajelor de cală şi de mână cu tehnologie de tip computer tomograf cu radiaţii X şi algoritmi de detecţie automată a substanţelor explozive. Valoarea acestora este estimată la aproape cinci milioane de euro.

Pe lângă aceste echipamente, Aeroportul Internaţional Craiova va beneficia de o securizare perimetrală care presupune înlocuirea gardului şi montarea unui echipament performant de supraveghere. „Sunt deja lansate licitaţiile pentru achiziţionarea de echipamente. Se va înlocui gardul perimetral şi va fi montat un nou sistem de supraveghere video în tot ceea ce înseamnă aeroport, adică şi interior şi exterior. Am avut şi până în acest moment echipamente moderne, dar aşa cum se ştie, în materie de tehnologie există progres, există dezvoltare permanentă şi noi trebuie să ţinem pasul cu această tehnologie, pentru că vorbim de securitate, până la urmă de securitatea oamenilor”, a subliniat Cosmin Vasile, preşedintele Consiliului Judeţean Dolj.
Termenul de finalizare al proiectului este luna septembrie 2022. Investiţia constă în montarea unui gard inteligent, antiefracţie, care va asigura securizarea aeroportului atât pe timp de zi, cât şi pe timp de noapte, precum şi a unui grup tehnologic perimetral.

Nou terminal de plecări şi sosiri

Aşa după cum se ştie, CJ Dolj are, în continuare, planuri mari cu Aeroportul Internaţional Craiova, pe care doreşte să-l ducă în top 3 la nivel naţional în ceea ce priveşte traficul de pasageri. Pentru asta, conducerea judeţeană a început demersurile pentru construirea unui nou terminal de plecări/sosiri, un proiect uriaş evaluat la peste 70 de milioane de euro. „Anul trecut, aeroportul a avut undeva la peste 500.000 de pasageri. Anul acesta, din păcate, ne-am confruntat şi ne confruntăm cu pandemia, dar, cu toate acestea, se zboară. Sunt curse spre Italia, Germania, spre UK. Spre Londra sunt curse zilnice. (…) Lucrările la aeroport continuă. Avem intenţia de a mai deschide două porţi de îmbarcare, vom extinde terminalul de plecări, apoi vom încerca să recompartimentăm şi terminalul de sosiri. Sunt momente când, la ore apropiate, decolează două sau chiar trei aeronave şi atunci sunt sute de pasageri şi însoţitori în aeroport. Aşa se rezolvă problema cu aglomeraţia, dar pe termen scurt şi mediu.
Însă noi suntem în faza în care am finalizat discuţiile cu experţii JASPERS şi ne aflăm în procedură avansată de scriere a unei cereri de finanţare pentru un nou terminal de plecări şi sosiri, un proiect european de peste 70 de milioane de euro. Sperăm să depunem cât mai repede cererea şi să obţinem finanţarea. Vorbim aici de un terminal care va putea opera peste un milion de pasageri anual“, a precizat preşedintele ales al Consiliului Judeţean Dolj, care a recunoscut că se poartă deja discuţii cu operatori interni şi externi.

Facebook Comments