Radu Preda, senator PMP: Antidot la nepăsare

0

Ştiţi cine sunt şi ştiţi ce vreau. Vă promit că nu voi dormi în băncile Parlamentului timp de patru ani, aşa cum nu am făcut-o nici până acum.
În primul rând, mă voi ocupa de drepturile persoanelor cu dizabilităţi prin schimbarea cadrului legislativ. Încadrarea unora într-un grad de handicap de către o comisie de aşa-zişi experţi este exact atitudinea pe care unii poliţişti o au faţă de public: te consideră vinovat înainte de orice probă contrarie.
Aşa şi comisia de încadrare în gradul de handicap, te priveşte cu suspiciune, ca şi cum ai veni să îţi exhibi în faţa ei o nefericire, ca să păcăleşti statul.
Din cauza acestei atitudini, există persoane care sunt încadrate la minimul gradului de handicap, deşi nu se pot deplasa fără însoţitor şi li se spune sec că sunt libere să îşi caute avocat, dacă nu sunt mulţumite cu încadrarea respectivă.
Vi se pare normal? După ce că nenorocirea îi loveşte oricum pe oamenii fără mijloace de subzistenţă?
Există şi o altă faţetă a problemei, şi mai gravă poate: se face diferenţa între dizabilităţi. Astfel, doar persoanelor adulte cu handicap vizual grav, instituţionalizate, nu li se sistează drepturile financiare acordate prin certificatul de handicap, şi în plus beneficiază de scutirea de plata contribuţiei faţă de instituţia de reşedinţă, în timp ce tuturor celorlalţi adulţi instituţionalizaţi cu handicap grav li se refuză aceste drepturi.
Dragii mei, nu suntem nici în parabola lui Orwell, în care societatea egalitaristă era respinsă încă din lozinca ironică: „Toate animalele sunt egale, dar unele sunt mai egale decât altele!”,  nu suntem nici condamnaţi întru eternitate să întoarcem mereu şi celălalt obraz, vrem doar ceea ce  ni se cuvine legal, moral, constituţional.
Articolul 16 din Constituţie prevede în primele două articole: (1) Cetăţenii sunt egali în faţa legii şi a autorităţilor publice, fără privilegii şi fără discriminări.
(2) Nimeni nu este mai presus de lege.
De asemenea, respectarea drepturilor dumneavoastră este consfinţită şi în Convenţia privind drepturile persoanelor cu dizabilităţi,  în vigoare din 26.11.2010, care în art.2 stipulează: „Discriminare pe criterii de dizabilitate înseamnă orice diferenţiere, excludere sau restricţie pe criterii de dizabilitate, care are ca scop ori efect diminuarea sau prejudicierea recunoaşterii, beneficiului ori exercitării, în condiţii de egalitate cu ceilalţi, a tuturor drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale omului în domeniul politic, economic, social, cultural, civil sau în orice alt domeniu.”
Împreună ne-am propus să mişcăm România, şi pentru asta niciun efort nu este prea mare.
Dacă ţara a rămas înţepenită la răscruce de drumuri, suntem aici să o urnim din loc. De dumneavoastră depinde dacă vom reuşi.

Facebook Comments