În parteneriat cu Fundaţia Interart TRIADE Timişoara
Muzeul de Artă Craiova găzduieşte expoziţia „SE COMPARĂ…” a artistului Constantin Flondor

0

Printr-o selecţie de piese reprezentative pentru perioada anilor ’60 –’90, alături de lucrări de dată recentă, expoziţia „SE COMPARĂ…” îl prezintă pe Constantin Flondor ca artist complex, acesta fiind recunoscut ca unul din cele mai importante nume din arta contemporană românească.
Fără a adera la ideologia care promova agresiv cultul „omului nou” şi arta de propagandă care dirija în chip unic „năzuinţele şi idealurile cetăţenilor”, în a doua jumătate a sec. XX, Constantin Flondor a impus, în România acelor ani, spiritul unei arte noi. În acest fel, s-a manifestat, în perioada anilor ’60, unul dintre puţinele momente de sincron cu arta europeană. Înfiinţată în 1966, gruparea 111, al cărei membru co-fondator a fost, a marcat profund istoria artei româneşti, fiind prima asociere a unor artişti dedicaţi experimentului. A urmat Sigma care a determinat o schimbare radicală în percepţia artei de la noi. Pornind de la constructivismul de tip Bauhaus, care promova interdisciplinaritatea între artă şi ştiinţe, Sigma era axată pe cercetarea limbajului artistic, specializări distincte, precum matematica sau arhitectura, devenind unelte în acest demers. A fost prima formă de colaborare artistică între personalităţi provenind din domenii diferite, dar cu preocupări comune, gruparea fiind activă în perioada 1969-1978.
În anii ’80, în arta lui Constantin Flondor intervine o turnură radicală. Devine co-fondator al mişcării Prolog (1985), mişcare de factură creştină, care s-a impus, în timp, ca şcoală de gândire marcând generaţii întregi de artişti români.

„SE COMPARĂ…” este prima expoziţie a acestui renumit artist la Craiova şi va prezenta peste 60 de lucrări (pictură, grafică, schiţe/însemnări, foto, instalaţie), relevante pentru  întreaga sa creaţie.
Deschiderea oficială a expoziţiei „Constantin Flondor – SE COMPARĂ…” va avea loc vineri, 6 noiembrie 2020, la ora 18:00. Expoziţia poate fi vizitată în perioada 6 noiembrie 2020 – 28 februarie 2021, de miercuri până duminică, orele 10:00 – 17:00. Intrarea este gratuită în prima zi de miercuri a fiecărei luni.

Constantin Flondor (născut în 16 decembrie 1936, la Cernăuţi, Bucovina) este un artist vizual care se exprimă în medii diferite, de la pictură, la fotografie, film, sculptură, instalaţie. Locuieşte şi lucrează la Timişoara.
A fost membru co-fondator al Grupării 111, cu care participă la Bienala de artă constructivistă de la Nürnberg (1969) şi Sigma (1969-1980), situat în neo-avangarda deceniului 7 al secolului XX, cu care realizează prima lucrare multimedia din România (Multivision). Este co-fondator al grupului Prolog (1985). Preocupat de experimentul în artă, a avut o importantă contribuţie şi la modernizarea învăţământului artistic din Timişoara.

Facebook Comments