Surprize pe ultima sută de metri: invalidări, retrogradări şi transferuri spectaculoase pe listele de candidaţi
S-au făcut cărţile pentru parlamentare la Dolj

Apropierea alegerilor parlamentare din 6 decembrie a bulversat scena politică doljeană, declanşând o perioadă intensă de mercato între formaţiunile politice: unele au luat de la adversari, altele au primit candidaţi „liberi de contract”, cu recomandări de la impresarii de la centru, altele şi-au sacrificat, la foc automat, candidaţii.

0
Liderul PMP Dolj, Ion Cupă, și noul transfer - senatorul Radu Preda

În privinţa primelor două partide politice ca importanţă din Dolj, lucrurile s-au clarificat marţi, 20 octombrie, după ce şi PSD Dolj şi-a văzut lista de candidaţi validată la Bucureşti, la câteva zile distanţă de liberali.

PNL Dolj are zece la sută din Guvern pe listele de parlamentare

Nicolae Ciucă

PNL şi-a anunţat lotul pentru parlamentarele din iarna aceasta pe 18 octombrie. Preşedintele filialei, Ştefan Stoica, deschide lista la Camera Deputaţilor, urmat de ex-candidatul la Primăria Craiova, Nicolae Giugea, cu ministrul Ionuţ Stroe pe a treia poziţie a podiumului. Fostul senator Eugen Gioancă, recuperat iarna trecută de la PNL, îi urmează, lista fiind completată de Doru Câplea – şeful organizaţiei de tineret, Daniel Drâgnei – secretarul general al organizaţiei, Adriana Marcinschi, Cosmin Călin, directorul ABA Jiu şi Flavius Sirop – secretarul de la organizaţia municipală. Locul 10 este ocupat de prospătul consilier local liberal Cosmin Corâţu. La Senat, liberalii vin cu o surrpiză, un veteran al forţelor armate, dar o prospătură din punct de vedere politic, ministrul apărării, Ionel Ciucă, acesta ocupând primul loc pe lista pentru camera superioară a Parlamentului. Este urmat de Mario Ovidiu Oprea, senator veteran şi preşedinte al PNL Craiova, urmat surprinzător de Veta Păsculescu, şefa organizaţiei Dăbuleni a PNL şi a ANIF Dolj. Alexandru Gâdăr, candidatul partidului la preşedinţia CJ Dolj la alegerile abia încheiate, ocupă poziţia a patra.

PSD Dolj a înfiat de la ProRomânia şi de la Barou

Alexandra Presură

Pesediştii doljeni şi-au definitivat şi ei, marţi seară, listele de candidaţi pentru Camera Deputaţilor şi Senat la alegerile din 6 decembrie, prezentând un lot care are puţin de-a face cu cel prezentat la precedentul scrutin parlamentar. Doar trei deputaţi în funcţie se mai regăsesc pe lista propusă de social-democraţi pentru Camera Deputaţilor: Alexandra Presură – locul I, Eliza Peţa – locul 4 şi Alina Tănăsescu – locul 6. Printre ei au fost plasaţi Iulian Badea, fost adept al ProRomânia şi fiu al ex-candidatului PNL la Primăria Craiova, Pavel Badea – locul II şi avocata Laura Vicol – locul III. Poziţia cu numărul V pe listă e ocupată de administratorul public al Craiovei, Cosmin Durle. Lotul pesedist pentru Camera Deputaţilor e completat de Cristi Mitricof – şeful bazelor sportive ale RAADPFL Craiova – nr. 7, Gheorghe Nedelescu – fost viceprimar şi administrator public al Craiovei, actualmente administrator al SC Termo Craiova SRL – nr. 8, Stelian Bărăgan, viceprimar – nr. 9 şi Marin Marian – director adjunct la SC Pieţe şi Târguri Craiova SRL – locul 10. La Senat nu a mai supravieţuit nimeni de pe lista din 2016, toţi candidaţii de atunci orientându-se către alte posturi ori către alte partide. Primele două poziţii sunt ocupate, după cum anunţase din vară liderul filialei Claudiu Manda, preşedintele CJ Dolj de patru mandate – Ion Prioteasa şi de primarul încă în funcţie al Craiovei, Mihail Genoiu. Locul 3 e ocupat de Carmen Velişcu – ex-consilier judeţean şi director al şcolii din Işalniţa, iar locul 4 revine lui Cristian Vasilcoiu, fost jurnalist şi proaspăt consilier local craiovean.

PMP ia de la PSD, ProRomânia de la ALDE

Nistor Duval

 PMP Dolj nu şi-a definitivat listele de candidaţi, dar se cunosc deja primele poziţii de la cele două Camere ale Parlamentului. Astfel, la Camera Deputaţilor lista este deschisă de Anişoara Stănculescu, ex-subprefect, fost candidat al partidului la Primăria Craiova la alegerile locale abia încheiate şi proaspăt numită preşedinte interimar al filialei de Dolj. La Senat, popularii au reuşit un transfer de marcă, taman din tabăra PSD, de unde l-au preluat şi l-au pus pe primul loc pe listă pe senatorul Radu Preda, nimeni altul decât liderul senatorilor pesedişti din actuala legislatură. Acesta a făcut anunţul pe o reţea de socializare, motivându-şi transferul prin faptul că foştii săi colegi l-au transformat din titular în rezervă, oferindu-i doar un loc de supleant (locul 11 – n.r.) pe lista de candidaţi la Camera Deputaţilor. La rândul lor, cei de la ProRomânia şi-au completat lotul de parlamenatare cu ceva importuri, principalul nume fiind cel al lui Nistor Duval, ex-preşedinte al ALDE Dolj până luni seara, care va ocupa prima poziţie pe lista de Senat a ProRomânia. Duval este urmat pe listă de Adrian Manea, Andrei Dina, Viorel Jan Nicola şi chirurgul Liviu Vasile, şeful organizaţiei judeţene a ProRomânia, una dintre surprizele plăcute ale alegerilor locale din Dolj, deputatul Florinel Stancu, atacă un nou mandat în Parlament de pe primul loc al listei de Camera Deputaţilor. Acesta este urmat de Adrian Manea, Andrei Dina, Viorel Jan Nicola şi chirurgul Liviu Vasile.

USR, din ce în ce mai PLUS?

Şi la Alianţa USR-PLUS s-a lăsat cu surprize la desemnarea candidaţilor pentru alegerile parlamentare. Asta după ce atât şeful PLUS, Gabriel Păunică, şi Lucian Săuleanu – fostul candidat al Alianţei la Primăria Craiova, au refuzat candidatura la parlamentare, iar preşedintele în funcţie al USR Dolj şi deputat la final de mandat, Adrian Prisnel, a ratat desemnarea printre primele poziţii pentru Camera Deputaţilor, singura accesibilă pentru USR-PLUS dacă ţinem cont de rezultatele de la locale. Pe unicul loc prezumtiv eligibil, primul de pe lista de deputaţi, a fost desemnat Cezar Drăgoescu, anterior desemnat şi propunerea alianţei pentru funcţia de viceprimar al Craiovei. Acesta a fost invalidat însă ulterior, după ce i-au fost scoase de la arhiva facebook niscaiva declaraţii belicoase din tinereţea sa politică, fapt ce a reaprins negocierile de desemnare a candidaţilor la parlamentare. Nu de alta, dar, dacă listele ar rămâne aşa, după înlăturarea lui Drăgoescu, ambele liste de candidaţi ar avea pe prima poziţie reprezentanţi ai PLUS Dolj: Iustin Dumitrescu la Camera Deputaţilor şi Cosmin Poteraş la Senat.

Facebook Comments