Prîsnel, un eşec întunecat al „imaculatului“ USR

Născut din exasperarea românilor faţă de impotenţa administrativă a unei clase politice care a îngropat ţara într-o tranziţie perpetuă, Partidul Uniunea Salvaţi România s-a revendicat a fi cu totul altfel. Meritocraţia, profesionalismul elitelor sale, democraţia sunt, în accepţiunea publică, atuurile noii formaţiuni politice care s-a autointitulat ultima speranţă a societăţii româneşti. Dincolo de aceste sloganuri frumoase, USR-ul este, în fapt, un amalgam de oameni serioşi, nu puţini, dar nici majoritari, şi neisprăviţi eşuaţi lamentabil la marginea unei societăţi normale. În cea din urmă categorie îl regăsim pe încă deputatul USR Claudiu Prîsnel, un minor legumicultor de pe malul Dunării care, peste noapte, s-a trezit deputat în Parlamentul României. În aceste săptămâni, puţinii membri pe care USR Dolj a reuşit să îi atragă au asistat la un spectacol grotesc al deputatului, născut din disperarea de a mai prinde un mandat de parlamentar în ciuda prestaţiei sale jalnice ca lider de filială a partidului. Scandalul generat de Prîsnel mai sapă o groapă adâncă la temelia formaţiunii politice care se revendică a fi cea mai curată şi mai democratică din România.

0

Până să aibă norocul de a se nimeri într-o cameră de apartament, alături de câţiva apropiaţi din conducerea USR Dolj, atunci când s-a luat decizia cu privire la componenţele listelor parlamentare ale partidului pentru alegerile din 2016, Claudiu Prîsnel era un ilustru anonim preocupat de agricultura de subzistenţa la Poiana Mare. Conform apropiaţilor săi, cultiva două răzoare de ceapă, unul de usturoi şi trei rânduri de roşii, aşteptând la sfârşitul lunii salariul soţiei pentru cheltuielile de bază ale unei familii moderne.

Prostia şi domnia totdeauna se plătesc şi în politică

Conform proverbului „berzei chioare îi face Dumnezeu cuibul“, Claudiu Prîsnel a prins un loc de deputat în Parlamentul României ca urmare a unei întâmplări cu totul excepţionale. Printr-un paradox specific USR-ului, în timp ce la alte partide pe listele de parlamentari era o bătălie crâncenă, în USR Dolj toată lumea fugea de această candidatură. Mai puţin Prîsnel, şomerul de la Poiana Mare, care, atunci când a fost întrebat, a acceptat timid din colţul unei camere unde se adăpostise. Cu puţin efort şi cu o tabletă veche în braţe, a reuşit „să încalece“ valul userist din 2016 şi astfel a ajuns deputat. Practic, cu el a început istoria acestui partid în Dolj şi, după comportamentul său din ultimi patru ani, deputatul spera să se încheie o dată cu el. Altfel nu se poate explica motivul pentru care organizaţia USR Dolj a avut liste de candidaţi doar într-un sfert din localităţile judeţului, iar implicarea sa în campania pentru localele din acest an a fost una simbolică din toate punctele de vedere.

Dan Barna

Numai că, de la Bucureşti, paşi săi strâmbi au fost atent monitorizaţi de conducerera partidului, cu atât mai mult cu cât el, întotdeauna, s-a situat în tabăra opusă preşedintelui Barna, într-o stângă socialistă vecină cu doctrina PSD-ului. Iar sancţiunea a venit imediat: adio loc eligibil pe listele USR la Dolj. Zadarnic a fugit deputatul cu baza de date de la judeţ, inutil s-a chinuit să-şi bage în partid adepţi pe „gaura cheii“, comportamentul său indiferent şi zeflemitor a fost aspru sancţionat chiar de către colegii de filială care, în urmă cu patru ani, s-au tras la o parte pentru a-i da un loc de muncă la care alţii nici măcar nu îndrăznesc să viseze. În viaţă, chiar şi în cea politică, prostia şi domnia totdeauna se plătesc!

Deputat fără studii superioare

Arian Prîsnel

Deşi mai tot timpul s-a mândrit cu faptul că a studiat în străinătate, la reputata Universitate Massachusetts Institute of Technology (MIT), în fapt deputatul Claudiu Prîsnel este doar un biet absolvent de cursuri liceale cu diplomă de bacalaureat. El a fost vreo trei ani în Statele Unite ale Americii, la MIT, însă nu şi-a finalizat cursurile după cum chiar responsabilii americani au declarat, în timp ce la Universitatea Politehnică Bucureşti nici măcar nu a fost admis. Ca atare, fără a risca să exegerăm, putem spune că Prîsnel a fost poate cel mai slab pregătit deputat pe care l-a avut România în ultimii opt ani.

Facebook Comments