Despre oameni, tradiţii şi evenimente, în albume cu file de arhivă şi istorii trăite

Lansarea cărţilor, altădată prilej de întâlnire şi dialoguri cu oameni dragi, îşi caută acum locul în on-line, încercând să fie voce şi imagine pentru evenimentele Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Dolj, care, până în prag de pandemie, a adus tradiţiile şi obiceiurile specifice satului doljean pe scenele Craiovei.

0

Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Dolj a decis ca evenimentele cu public, pe care nu le-a mai putut organiza anul acesta, să se regăsească în albume cu file de arhivă şi istorii trăite, despre oameni, tradiţii, cântec şi joc popular.
Astfel, cu sprijinul Consiliului Judeţean Dolj, două cărţi au văzut deja lumina tiparului: „Vorba pâinii la Dolju-n bucate“ şi „Festivalul de datini şi obiceiuri Tradiţiile verii“, ambele apărute la Editura Revers din Craiova, şi urmează să fie tipărite „Alaiul Căluşului Oltenesc“ şi „O istorie povestită a Casei Creaţiei – de vorbă cu Paula Dogăroiu“.

Albumul „Vorba pâinii la Dolju-n bucate“ reconstituie în cuvinte şi imagini atmosfera evenimentului cu acelaşi nume, din 15 mai 2019, de la Galeriile „Cromatic“ ale Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Dolj, eveniment organizat cu sprijinul voluntarilor din localităţile Afumaţi, Calafat, Bârca, Urzicuţa, din Asociaţia Macedonenilor din Romania, Asociaţia Vlahilor din Bulgaria, Căminul Cultural din Florentin – Bulgaria şi de la Colegiul Tehnic de Industrie Alimentară, cu invitaţi: conf. univ. dr. Carmen Banţa, de la Facultatea de Litere a Universităţii din Craiova, şi Doru Ciolacu, realizatorul emisiunii „Ţăst-show“ de la TVR Craiova.

Cel de-al doilea album, proaspăt sosit de la editură, „Festivalul de datini şi obiceiuri Tradiţiile verii“ este o sinteză a celor opt ediţii ale proiectului, o prezentare a obiceiurilor care au construit imaginea acestuia în cei opt ani.

„Apărut într-o conjunctură specială şi nedorită, văzut, după o primă privire, ca un substitut al ediţiei din 2020, imposibil de realizat în vremuri de pandemie, volumul are o calitate excepţională, aceea a imortalizării istoriei şi credinţelor noastre – primul colac, prima pâine, paparudele, caloianul, sânzienele – în filele unei cărţi, dar şi prin imaginile de pe DVD-ul care-o însoţeşte.“(Amelia Etegan, manager)

În paginile volumului dedicat Festivalului „Tradiţiile verii“ se regăsesc ansamblurile folclorice din Dolj, dar şi din alte judeţe ale României, precum şi soliştii vocali care au însufleţit spaţiul public urban cu atmosfera verilor din satul tradiţional.

Facebook Comments