Plătiţi cu salarii occidentale, poliţiştii locali craioveni nu se deranjează cu problemele oraşului
Păzitorii de afişe, martori la căratul sicriului

Nu poţi să faci dintr-un catâr un cal de curse oricât de mult te-ai strădui. Cam aşa s-ar putea reduce povestea Poliţiei Locale Craiova, o instituţie născută din ambiţii prosteşti şi transformată într-un paradis al sinecurilor de interese mai mult sau mai puţin legitime. Aşa se face că, deşi toacă mărunt, de ani buni, bugete ameţitoare, calculate în multe milioane de euro, Poliţia Locală Craiova nu reuşeşte să-şi depăşească condiţia, rămânând, în cel mai bun caz, o adunătură de gardieni rebranduiţi.

0

Ultimul exemplu de incompetenţă emanată de instituţia condusă de Octavian Mateescu s-a petrecut în weekend-ul trecut pe bulevardul 1 Mai, una dintre cele mai importante artere rutiere ale oraşului, când mai multe persoane care însoţeau un cortegiu funerar s-au erijat în agenţi de circulaţie, spre stupoarea a zeci de şoferi care încercau să-şi vadă liniştiţi de drum. Minute în şir, o intersecţie simbol a Craiovei, sensul giratoriu de la Ciupercă, a fost aruncată, practic, în perioada Vestului Sălbatic, iar legile şi regulile au dispărut subit.

Sub nasul comunitarilor

Dincolo de faptul că un astfel de incident este de neacceptat pentru un oraş de statura şi cu pretenţiile Craiovei, revoltător este că întreaga scenă s-a petrecut la o aruncătură de băţ de sediul Poliţiei Locale Craiova, aflată la doar două intersecţii distanţă. Într-un mod bizar, în orele în care cortegiul funerar străbătea nestingherit oraşul, impunându-şi propriile reguli de circulaţie, „vigilenţii“ poliţişti locali, aceste „păsări prădătoare“ care, de la înălţimea autospecialelor noi cu care se mândresc, veghează la respectarea legii în oraşul care-i plăteşte mai mult decât regeşte, pur şi simplu n-au fost de găsit. Nu putem spune că au stat ascunşi de frica rudelor îndoliate pentru că nu avem dovezi în acest sens, astfel că nu ne rămâne decât să presupunem că erau prinşi cu lucruri serioase: poate vreun afiş de păzit, poate o barieră de ridicat sau chiar ridicarea vreunei maşini parcată aiurea pe vreun trotuar.

Inutilitate în formă continuată

Cum spuneam, incidentul descris mai sus nu este nicidecum excepţia de la regulă, ci doar ultimul dintr-un şir extrem de lung care, practic, defineşte instituţia numită Poliţia Locală. Nu trebuie să uităm că, de ani de zile, în ciuda sesizărilor repetate ale cetăţenilor şi ale presei locale, caii şi căruţele încă zburdă nestingherite pe arterele oraşului. Zona blocurilor ANL din cartierul Craioviţa Nouă este un exemplu în acest sens, locuitorii din zonă putând admira frecvent caii păscând iarba care creşte pe scuarurile care despart sensurile de circulaţie. În partea opusă a oraşului, în zona Valea Roşie – Potelu, căruţele care gonesc înspre şi dinspre Parcul Romanescu nu sunt, nicidecum, evenimente rarisime.
Din nefericire, în ciuda acestor realităţi, Poliţia Locală Craiova pare că se bucură, în continuare, de sprijinul administraţiei municipale care o priveşte, din varii motive, drept o instituţie esenţială pentru viaţa oraşului. Iar până când acest lucru nu se va schimba, presa va continua să latre, caravanele vor continua să treacă, iar gardienii sub acoperire vor continua să încaseze…

La plăcinte înainte…

Facebook Comments