Invazie turcească la lotul II de autobuze electrice scos la licitaţie de Primăria Craiova
Mandatul lui Genoiu, „electrizat“ pe final

Municipalitatea craioveană are ofertanţi, şase la număr, pentru contractul de achiziţie de autobuze electrice scos la licitaţie în vară, care prevede, pe lângă cele 30 de vehicule cu propulsie ecologică, staţii de încărcare pentru noua flotă electrică a RAT Craiova.

0

Vestea a dat-o, la una dintre probabil ultimele intervenţii ca edil-şef, Mihail Genoiu, care a anunţat pe o reţea de socializare că edilii au de unde alege un furnizor pentru lotul de 30 de autobuze electrice, achiziţie finanţată predominant din fonduri UE. Primarul în exerciţiu al Craiovei a făcut publică şi lista ofertanţilor interesaţi de contractul de peste 20 de milioane de euro pus la bătaie de primărie, o listă dominată de numele cu rezonanţă turcească. O singură excepţie notabilă, polonezii de la Solaris, mai vechi parteneri în domeniu ai primăriei. „A fost finalizată procedura de depunere a ofertelor pentru cele 30 de autobuze electrice finanţate din fonduri europene nerambursabile. Începând de astăzi, intrăm în perioada de evaluare a ofertelor. Cei 6 ofertanţi sunt: Anadolu Automobil; BMC Truck&Bus; Asocierea Bozankaya Otomotiv cu Sileo GmbH; Karsan Otomotiv Sanayi Ve Ticaret; Solaris Bus & Coach; Temsa Ulasim Araclari San Tic. Valoarea proiectului este de 20.216.605 euro. În total, Craiova va beneficia de 46 autobuze electrice, împărţite în două loturi. Reamintesc faptul că, pentru primul lot de 16 autobuze avem deja contractul semnat (firma Solaris), acestea fiind în producţie, iar primul autobuz urmează să fie livrat cel târziu la începutul anului viitor”, scrie primarul, în postarea de pe reţeaua de socializare.

Mihail Genoiu

Licitaţia s-ar putea finaliza în acest an

Licitaţia pentru „furnizarea autobuzelor şi staţiilor de încărcare – proiect “Înnoirea parcului de vehicule de transport public urban – Achiziţia de autobuze noi – Faza 1 (30 buc.)”, cod SMIS 129426, vizează achiziţionarea a: – 30 bucăţi autobuze noi cu sistem de propulsie electric cu lungimea de cca.12m (solo), – 30 staţii de încărcare lentă, – 7 staţii de încărcare rapidă, conform cerinţelor caietului de sarcini nr. 62571/17.07.2020”, cum este descrisă în documentaţia de atribuire, a fost lansată de Primăria Craiova la începutul lunii august. Este a treia tentativă a edililor de a face rost de vehicule electrice pentru societatea de transport public din subordine. Iniţial, cele 30 de autobuze de 12 metri, la pachet cu un lot de 16 autobuze articulate, de mare capacitate, urmau să fie achiziţionate prin intermediul Ministerului Dezvoltării, tentativă eşuată. Primăria a scos apoi la licitaţie pe cont propriu mega-contractul pentru autobuze electrice, de asemenea fără succes, în cele din urmă achiziţia fiind spartă în cele două loturi componente, variantă ce pare câştigătoare. Contractul pentru autobuzele articulate a fost adjudecat de Solaris, vehiculele urmând a fi livrate începând cu anul viitor. Procedura de achiziţie a lotului de 30 de autobuze are şanse teoretice de a fi tranşată până la finalul acestui an, evaluarea tehnică şi cea financiară a ofertelor fiind programate să fie finalizate în data de 2 decembrie. Potrivit documentaţiei de atribuire postate în sistemul electronic de achiziţii publice, preţul ofertei va avea o pondere de 80 la sută din punctajul final, alte 20 de procente fiind împărţite în funcţie de capacitatea maximă de transport călători a vehiculelor ofertate, respectiv de perioada de garanţie extinsă oferită de furnizor.

Facebook Comments