Ortodoxia îngoapă pandemia

Anacronismul Bisericii Ortodoxe Române a devenit un lucru evident în situațiile de criză pe care societatea românească a trebuit să le străbată in ultimii ani. Inadecvarea sa dincolo de limita bunului simț civic, obrăznicia fără precedent a unor înalți ierarhi la adresa instituțiilor statului laice, opoziția fățișă, dură, față de unele reglementări legale impuse de autoritățile publice, sunt doar câteva dintre simptomele unui nou parcurs pe care BOR-ul s-a decis să îl urmeze. Sesizăm în aceste zile, mai acut decât oricând, că de la simple reproșuri în amvon, ierarhii cu greutate ai ortodoxiei românești, în frunte cu Patriarhul Daniel, au trecut la adevărate predici publice pilduitoare la adresa autorităților statale românești, la dojene aspre diseminate prin intermediul comunicatelor publice. Practic, mai este doar un pas până când li se va cere credincioșilor să treacă la următorul nivel, nesupunerea civică, răzmeriţa pe față împotriva Guvernului.

0

BOR-ul este foarte deranjat de faptul că, în  consonanță cu perioada dificilă din punct de vedere sanitar pe care România o traversează, le-a fost interzis pelerinajul la moaștele Sfintei Parascheva, un eveniment major al ortodoxiei românești, un brand pe care biserica ortodoxă se străduiește și reușește să-l crească de la an la an. Deși la nivel declarativ mai-marii BOR subliniază gravele prejudicii aduse misiunii sale istorice, în fapt în spatele revoltei sutanelor se află (şi) calcule financiare cinice. Prin interzicerea pelerinajului, Mitropolia Moldovei şi Bucovinei, condusă de Teofan Savu, nimeni altul decât fostul mitropolit al Olteniei, pierde în mod direct milioane de euro, iar celelalte mitropolii au, de asemenea, importante sume rămase neîncasate ca urmare a neorganizării unor excursii în masă la moaştele din capitala Moldovei.

Orban, inamicul public al ortodoxiei româneşti!

„Interzicerea în acest an a pelerinajului la Sfânta Cuvioasă Parascheva pentru credincioşii care nu locuiesc în municipiul Iaşi este o măsură disproporționată, discriminatorie şi luată fără o consultare prealabilă cu Biserica Ortodoxă Română”, subliniază, pe un ton răstit, Patriarhul Daniel într-un comunicat de presă din zilele trecute. Vezi Doamne, statul român, prin specialiştii săi în domeniul sănătăţii publice, nu a bătut la uşa Patriarhiei pentru a se consulta cu înalţi prelaţi cu privire la modul în care virusul SARS-CoV-2 se poate disemina într-o mulţime de peste o sută de mii de habotnici ortodocşi, aliniaţi ordonat de o jandarmerie depăşită numeric.

Credincioşii se înghesuie cu zecile de mii la pelerinajul la Sfânta Cuvioasă Parascheva

„Măsurile restrictive ce se impun ca absolut necesare trebuie să aibă un solid temei legal, să fie justificate în mod transparent, argumentat şi nediscriminatoriu. Înţelegem că, în contextul epidemiologic de azi, regulile stricte referitoare la igienă, la purtarea măștii și la păstrarea distanței de 1,5 m între persoane se impun atât în spațiile liturgice, cât şi în afara acestora, pentru toţi credincioşii care participă la pelerinajul organizat oficial. Ne exprimăm speranța că, pentru cinstirea demnă şi responsabilă a Sfintei Cuvioase Parascheva, se va reveni cât mai curând asupra măsurii excesive de interzicere a pelerinajului de la Iași, printr-o înţeleaptă modalitate de coresponsabilitate şi colaborare între Stat şi Biserică, astfel încât toți pelerinii să se poată ruga Sfintei Parascheva în mod liber în aceste zile, cu respectarea strictă a tuturor măsurilor sanitare dispuse de autorităţile competente”, spune, în continuarea comunicatului, Prea Fericitul Daniel. După cum se înţelege, premierul României, un stat laic, Ludovic Orban, trebuia să urce Dealul Patriarhiei şi să ofere ierarhiei ortodoxe explicaţii amănunţite pentru măsurile pe care le-a luat în deplină concordanţă cu realitatea pandemică din România şi cu prerogativele garantate de Constituţie. Iar el, Daniel, să fie sau să nu fie de acord cu ceea ce Orban argumentează şi, de ce nu, înaltul ierarh să aibă drept de veto asupra deciziilor guvernamentale pe teme sanitare!

Clasa politică de după `89, părtaşă la „sifonarea“ banului public

Tupeul fantastic de care dau dovadă Înalt Prea Sfinţitul Daniel şi sutanele din subordine în aceste zile de cumpănă pentru România şi Europa relevă, de fapt, starea jalnică în care a ajuns statul român, iar principala vinovată pentru acest lucru este clasa politică românească. Întreţinând financiar o instituţie anchilozată în medievalism, aşa cum este Biserica Ortodoxă Română, acceptând mai mult decât se cuvenea intervenţionismul acesteia în politica socio-economică a statului, milogind pe la porţile parohiilor o mână de voturi în schimbul sutelor de milioane de euro pompate de la bugetul public statului în bugetul privat al Patriarhiei, politicienii români nu au făcut altceva decât să întoarcă statul român la epoca medievală a ţărilor româneşti, atunci când mitropoliţii puneau şi dădeau jos domnitori şi dregători.

Aceşti politicieni lipsiţi de viziune şi prestanţă în marea lor majoritate au cedat treptat ierarhiei ortodoxe nu numai o bună parte din bunurile publice pe care aveau obligaţia să le păzească în beneficiul întregii societăţi româneşti, dar au permis şi intervenţionismul clerical în treburile statale româneşti. În acest mod, după zeci de ani de slăbiciuni, am ajuns în situaţia din prezent, când, atinsă puţin în interesele financiare, BOR-ul să fie la un pas de a-şi asmuţi mirenii împotriva instituţiilor statului într-o situaţie critică pentru statul român.

BOR alunecă ameţitor spre un primitivism medieval

Dacă Biserica Ortodoxă Română, prin înalţii săi prelaţi, ar fi vrut să dovedească măcar o umbră de empatie faţă de poporul creştin pe care îl păstoreşte, atunci această importantă instituţie ar fi trebuit să se afle în prima linie în lupta cu pandemia care a îngenuncheat întreg globul. Din amvon, toţi preoţii ortodocşi ar fi trebuit să-şi îndemne enoriaşii spre respectarea cu stricteţe a normelor sanitare impuse de specialiştii în domeniu, iar înalta ierarhie ortodoxă să emită zilnic comunicate de presă prin care să avertizeze populaţia cu privire la situaţia critică din punct de vedere medical în care ne aflăm. În paralel, prin nenumăratele fundaţii şi asociaţii a căror principală menire este aceea de a sifona banul public, BOR-ul ar fi trebuit să fie deja implicat în ridicarea unor spitale de campanie în câteva oraşe importante ale României. În plus, prin aceeaşi încrengătură de ONG-uri, biserica ar fi putut să strângă importante sume de bani pentru spitalele din prima linie în lupta cu pandemia. Ei bine, aproape nimic din cele de mai sus nu s-a petrecut aşa cum ar fi trebuit, în schimb BOR-ul îşi permite să se răţoiască la Guvernul României pentru că acesta a îndrăznit să interzică exact acel lucru care este interzis în majoritatea statelor Europei: adunările publice de mii de persoane.

Care este viitorul coabitării nocive dintre statul român şi BOR în urma acestei sincope grave? Din punctul meu de vedere, acelaşi. Cu siguranţă, oricare dintre viitoarele guverne ale României emanate din actuala clasă politică va continua să pompeze banii noştri, ai contribuabililor, în sacul fără fund numit biserică. Iar aceasta, biserica, va aluneca din ce în ce mai mult spre o instituţie de un primitivism medieval, închistată în propriile dogme lipsite de orice relevanţă practică sau morală pentru o societate europeană modernă.

Facebook Comments