ElectionGate la Malu Mare
Fenomenul „Adela”, dezbrăcat de secretele electorale

Dacă îşi doreşte cineva să privească în profunzime o campanie electorală mizerabilă de la cap la coadă dintr-o comună doljeană, cel mai bun exemplu îl constituie Malu Mare. În această localitate, situată la marginea Craiovei, trei candidaţi importanţi şi-au disputat postul de primar şi majoritatea în Consiliul Local. Ilie Dodocioiu, primarul PSD în funcţie şi traseist politic de renume judeţean, Adela Gherghe, reprezentanta PNL-ului, şomeră de lux cu datorii de zeci de miliarde, şi Ion Spătărelu, „omul“ PRO România, fost cadru militar trecut în rezervă. Primar a ieşit Adela Gherghe, iar în consiliu majoritatea este incertă, cu şanse mai mari ca stânga, compusă din PRO România şi PSD, să se unească în detrimentul PNL-ului. Unul dintre oamenii de bază al Adelei Gherghe, Adrian Lică, „ademenit“ cu promisiuni frumoase pentru a sări din „barca“ USR-ului în cea a PNL-ului, a făcut câteva dezvăluiri de senzaţie din perioada campaniei electorale, mărturisiri care o pun într-o imagine extrem de proastă pe Adela Gherghe, dar confirmă zvonurile care circulau de săptămâni bune prin comuna doljeană. Disperată să pună mâna pe funcţie, liberala a lăsat deoparte orice fel de principii şi s-a lansat într-o cursă fără de sfârşit de promisiuni de funcţii şi favoruri, minţind cu seninătate atât propriii oameni, cât şi electoratul naiv.

0

„…Adela Gherghe este cea mai perfidă şi mincinoasă persoană din comuna Malu Mare!“, concluzionează Adrian Lică la sfârşitul unei lungi postări pe pagina publică de Facebook Despre Malu Mare în care povesteşte de-a fir a păr aventurile sale electorale „la braţ“ cu Adela Gherghe. Întâi de toate, să facem lumină cine este Adrian Lică. Locuitor al comunei Malu Mare, rezident al cartierului „Selgros“, aşa cum este denumită Preajba Nouă, Lică a fost unul dintre membrii USR din comună pe care Gherghe „l-a pescuit“ în urma unei dispute pe care acesta a avut-o cu colegii săi userişti. Pentru a-l momi, după cum spune Lică şi o dovedeşte cu discuţii private, i-a fost promis un loc eligibil pe lista de consilieri a PNL, şi „a fost desemnat“ de către Adela Gherghe drept unul dintre sfetnicii săi de „seamă“.

„Adrian, tu eşti pus la colţ pentru că eşti om valoros“, îl linguşeşte Adela Gherghe pe Lică atunci când acesta este pe punctul de a renunţa la a o susţine, deranjat fiind de atacurile unor apropiaţi ai acesteia. Într-un final, s-a ajuns şi la capitolul „despărţire“, dar abia după ce Adela Gherghe a câştigat alegerile de primar, dar despre asta vom discuta ceva mai pe larg în rândurile care urmează.

Grupul de Facebook „Detectiv de Malu Mare“, instrument de manipulare

Şi pentru că am creionat cele două personaje principale ale acestui articol, să ne întoarcem la fapte, aşa cum sunt ele descrise de Adrian Lică. „Ca orice om, am avut mari îndoieli, în primul rând din cauza a ceea ce se spunea despre ea (Adela Gherghe n.red.), referitor la datoriile pe care le are şi insolvenţa (faliment, un subiect pe care publicaţia noastră l-a relatat pe larg chiar în campania electorală n.red) în care se află firma acesteia. La început, mi-a prezentat doar doi oameni din echipă, pe Vali Olaru şi pe Valentin Firu. De faţă au mai fost soţul acesteia, Costi Gherghe, şi angajatul lor, Daniel Ceacâru. Lucrurile au părut cât se poate de normale, în faţa mea se aflau nişte oameni cu care aveam obiective comune, cel puţin pe hârtie, şi m-au convins să mergem împreună pentru a scăpa comuna de administraţia PSD.

Apoi, au urmat o serie de compromisuri pe care mi s-a cerut să le fac!

În primul rând, a trebuit să trec peste faptul că atât Adela Gherghe, cât şi oameni din echipa ei, aveau reale carenţe în a scrie corect gramatical. A trebuit să accept înfiinţarea grupului Detectiv de Malu Mare, în care urmau să fie făcuţi praf primarul în funcţie şi echipa acestuia, precum şi toţi ceilalţi candidaţi.“, descrie, cu lux de amănunte, începuturile aventurii sale politice alături de liberală Adrian Lică. În acest punct al „intimităţilor“, se cuvine a menţiona câteva cuvinte despre grupul de Facebook Detectiv de Malu Mare. Aşa cum fostul apropiat al Adelei menţionează, înfiinţarea sa de către echipa de campanie liberală a avut un singur scop: discreditarea adversarilor politici cu orice preţ, mimând o voce neutră. Deşi uşor, uşor, acest demers a fost devoalat în comună, nu puţini au fost cei naivi care credeau sau, de ce nu, încă mai cred că persoana (persoanele) din spatele grupului este una independentă din punct de vedere politic. Precum se vede, în secolul XXI, metodele bolşevice sunt la mare căutare printre unii liberali!

Un electorat captiv unor demagogi care se visează politicieni

Un punct forte al campaniei Adelei Gherghe la Malu Mare l-a reprezentat demagogia. În funcţie de persoanele cu care discuta, liberala îşi doza discursul şi picura în urechile auditoriului exact acele promisiuni pe care acesta le aştepta. „Apoi, campania online pe care şi-a făcut-o Adela, o cam cunoaştem cu toţii. Acea campanie a făcut-o primar şi nicidecum campania din poartă în poartă, aceea fiind făcută într-un stil învechit şi fără nici cele mai mici noţiuni despre administraţie, discuţii cu oamenii, obiective de îndeplinit în funcţie de nevoile cetăţenilor, absolut nimic din toate acestea, eternul text al Adelei în campanie fiind cel pe care îl cunoaşteţi şi dvs-tră, cetăţenii comunei, sau cei cu care s-a pupat de mama focului, că doar atât ştia! Textul a fost exact acesta peste tot: “Am o şansă unică şi am mare nevoie de susţinerea dvs-tră”. I-am reproşat Adelei Gherghe în repetate rânduri că nu aşa se face o campanie curată, cu care să câştigăm alegerile, iar argumentul acesteia a fost întotdeauna “cu oamenii de la ţară, înapoiaţi şi care se vând pe nimic, aşa se câştigă alegerile”, semnalează useristo-liberalul Lică, supărat „la spartul târgului“. Adevărul este cu totul altul, însă. La Malu Mare, ca peste tot în acest judeţ, o mare parte din clasa politică doljeană se adresează în special unui electorat  foarte bine descris de sintagma „analfabet funcţional“. Acest electorat este unul foarte disciplinat şi, deşi nu reprezintă o covârşitoare majoritate, reuşeşte să se impună la vot datorită sau din cauza, depinde din ce unghi privim lucrurile, disciplinei sale electorale. Aceste persoane uşor de manipulat sunt mereu prezente la urne, susţinând acel candidat care „grăieşte“ mai frumos.

Bătălie pe locurile eligibile ale listei Adelei

În acest punct al mărturisirilor, Lică aduce în discuţie şi numeroasele „pacte cu Diavolul“ pe care Adela Gheghe a crezut necesar să le facă pentru a pune mâna pe funcţia de primar al comunei. Aflăm astfel cum au fost atraşi apropiaţi ai fostului edil Dodocioiu cu promisiuni de funcţii măreţe în comună, în timp ce electoratului i se îndrugau „verzi şi uscate“ despre proiecte măreţe şi realizări minunate în următorii patru ani. Şi, totodată, aflăm cam câtă onoare mai există într-o micuţă localitate doljeană, puternic conectată, totuşi, la viaţa tumultuoasă a Craiovei. Grăieşte acelaşi inegalabil Adi Lică: „În tot acest timp în care nimic nu mi se mai părea în ordine, Adela aducea oameni din anturajul primarului în echipă, începând cu viceprimarul Marin Bănică, apoi cu toţi ceilalţi, promiţând locuri în Consiliul Local la toată lumea şi motivând că este nevoie neapărat de voturile lor, altfel şansele de a câştiga erau foarte mici.

În momentul în care s-a definitivat lista pentru Consiliul Local, oamenii pe care acum eu îi văd diabolici din echipa ei au apelat la o strategie incredibil de murdară, la care mai mult ca sigur a complotat şi ea: s-au prefăcut că se ceartă pe locurile eligibile de pe listă, ca să mă facă să îi propun Adelei, pentru că ştia că am încredere în ea, să mă pună undeva la mijlocul listei din două motive, unul ca să îi demonstrăm domnului Spătărelu, candidatul ProRomânia, că nu avea dreptate când spunea prin magazin despre Adela că imediat după alegeri mă va da afară, şi al doilea pentru că se începuse o campanie de denigrare la adresa mea de către mai mulţi contracandidaţi. Dar m-am gândit că poate e mai bine să fie mai sus decât mine oamenii Adelei, despre care ea mi-a zis că unii voiau doar serviciu, dar că ţine să ii pună mai sus deoarece pot aduce ceva voturi. După ce i-am propus, s-a mirat sau s-a prefăcut mirată, mi-a spus că e ok, numai să am toată încrederea în ea, că ea stabileşte lista în CL şi dacă cei de sus nu vor renunţa ea le va retrage sprijinul, şi în aceeaşi discuţie am fost asigurat şi de viceprimar că “voi fi primul care va merge în Consiliul Local pentru că e nevoie de oameni cu pregătirea mea şi care nu poate fi cumpărat” (…)Tot timpul Adela Gherghe m-a asigurat că în paralel ea duce o “campanie subterană” care nu se vede şi ca va câştiga alegerile. Am observant şi oamenii, că erau din anturajul primarului sau din al celorlalţi candidaţi, tot semnalau pe grupuri că Adela Gherghe promite în dreapta şi în stânga favoruri, locuri în Consiliul Local şi locuri de muncă, aveam chiar în echipa ei astfel de exemple, dar nu am crezut că poate fi atât de diabolică!“. Ghinion, dar doamna politiciană liberală incapabilă să-şi managerieze o afacere a fost şi este în continuare o excelentă manipulatoare, o „uzină“ performantă de debitat promisiuni fără acoperire care i-a oferit statutul de „aspiratoare“ de voturi.

Adela Gherghe una a promis oamenilor săi, alta le-a oferit când a ajuns primar

În încheierea acestui lung post, atât noi, jurnaliştii care am reflectat „zbaterile“ din Malu Mare, cât şi cetăţenii comunei, aflăm şi carenţele de caracter ale personajelor principale din această comedie electorală. „La microfon“, acelaşi inegalabil „rapsod“ Adi Lică: „Pe tot parcursul campaniei, mi-am exprimat nemulţumirea către Adela Gherghe, dar şi către oameni pe care îi credeam mai cerebrali, cum ar fi Gabi Rădoi, cu privire la campanie, şi că mai ales în zona Selgros nu s-a făcut acea campanie pe care o stabiliserăm de comun acord din Noiembrie 2019, şi reconfirmata de Adela Gherghe când stătea să înceapă, şi anume să mergem din casă în casă şi să vorbim cu oamenii despre nevoile lor şi cu ce îi putem ajuta noi dacă vom fi aleşi.
Tot timpul Adela Gherghe m-a asigurat că în paralel ea duce o “campanie subterană” care nu se vede şi că va câştiga alegerile. Am observat şi oamenii, că erau din anturajul primarului sau din al celorlalţi candidaţi, tot semnalau pe grupuri că Adela Gherghe promite în dreapta şi în stânga favoruri, locuri în Consiliul Local şi locuri de muncă, aveam chiar în echipa ei astfel de exemple, dar nu am crezut că poate fi atât de diabolică!

Campania a mers în acelaşi mod, s-au câştigat alegerile, după care…tăcere!

Am devenit suspicios şi i-am sunat pe Vali Olaru şi Gabi Rădoi, pe care i-am întrebat de ce Adela nu dă nici un semn, le-am zis că în orice partid, după câştigarea alegerilor trebuie să ne întâlnim, să discutăm, să punem la punct strategia pe care o vom urma, să contractăm o firmă pentru a face un audit la Primărie aşa cum stabilisem…
Dacă Vali Olaru a fost foarte secretos cu “planurile” pe care ei le fac zilnic începând de luni, Gabi Rădoi s-a scăpat cu ceva care m-a şocat şi m-a făcut să devin şi mai suspicios, şi anume că una dintre variante ar fi aceea că se va încerca “distrugerea organizaţiei PSD Malu Mare”, în sensul “să se scape de consilierii care l-au susţinut cu ardoare pe Ilie Dodocioiu în campanie şi să rămână cinci consilieri care vor fi practic nişte marionete.”
Imediat am încercat să iau legatura cu Adela Gherghe, care practic era o cu totul altă persoană, care a negat aceste teorii, dar a ţinut să precizeze că cei de pe lista de Consiliu Local nu se vor retrage şi vor fi investiţi, urmând să renunţe numai după ce ea le va găsi locuri de muncă.
I-am amintit de înţelegerea noastră şi a devenit amnezică, prostindu-mă practic în faţă, cum că ea nu ar fi afirmat niciodată că are nevoie de mine în Consiliul Local şi că să am toată încrederea, că ea stabileşte lista în CL şi dacă cei de sus nu vor renunţa ea le va retrage sprijinul”.
Din păcate, astfel arată lucrurile în anul de graţie 2020 în judeţul Dolj. În multe cazuri, pentru că Malu Mare mai degrabă este regula, nu excepţia, candidaţii pentru diverse funcţii nu numai că au început să uite ceea ce au promis, dar sunt gata să se facă „fraţi cu dracu`“ numai să reuşească să pună mâna pe resursele unor comunităţi sărace şi îndobitocite. A început bătălia pe funcţii, pe salarii nesimţite de consilieri personali sau manageri de comună, în timp ce interesele comunităţii care i-a ales sunt puse la coada listei de priorităţi până peste trei ani. Acesta este judeţul în care trăim şi, din păcate pentru noi, suntem direct responsabili pentru mocirla în care ne zbatem de treizeci de ani.

Facebook Comments