Principalii actori politici din Dolj au căzut de acord că sunt într-un dezacord în ceea ce priveşte alianţele din judeţ
Avem câştigători, dar nu şi majorităţi clar conturate

La aproape două săptămâni de la alegerile locale, apele politicii doljene tind să se liniştească. Se cunosc câştigătorii, se cunosc cei care au pierdut şi, mai ales, începe să se contureze felul în care vor arăta administraţiile municipale, judeţene şi locale. În linii mari, atât în judeţ, cât şi în municipiul Craiova, alegătorii au preferat listele şi candidaţii propuşi de Partidul Social Democrat, care a câştigat fotoliul de primar, preşedinţia Consiliului Judeţean şi cele mai multe dintre primăriile din Dolj. De asemenea, alianţa electorală PSD-ALDE a obţinut cele mai multe voturi pentru componenţa Consiliului Judeţean Dolj. Partidul Naţional Liberal este pe locul al doilea la toate capitolele amintite mai sus, iar locurile următoare sunt ocupate, în situaţii diferite, de Partidul Ecologist Român, PRO România, Partidul Mişcarea Populară, alianţa USR-PLUS şi alţii.

0

Opţiunile de vot ale alegătorilor doljeni au fost interpretate diferit de reprezentanţii formaţiunilor politice care au participat la aceste alegeri, dar au stabilit, cel puţin până la următorul scrutin, o ierarhie distinctă la nivelul judeţului Dolj şi al municipiului Craiova. Lupta pentru Primăria Craiova a fost câştigată de candidatul PSD, Lia-Olguţa Vasilescu, cu 34,3%, urmată de candidatul PNL, Nicolae Giugea, cu 24,53%, candidatul PER, Antonie Solomon, a obţinut 20,8%, iar candidatul alianţei USR-PLUS, Lucian Bernd Săuleanu, a fost votat de 12,79% dintre cetăţenii care au mers la vot. Preşedinte al Consiliului Judeţean Dolj a fost votat, cu un procent de 42,16%, Cosmin Vasile, din partea PSD, urmat de Alexandru Gîdăr, candidatul liberal, cu 32,59%, iar pe următoarele locuri s-au clasat candidatul alianţei USR-PLUS, Silviu Bratu, cu 7,09%, Florinel Stancu (PRO România), cu 5,44%, Cristian Negulescu (PMP), cu 4,77%, Nelu Dişteanu (PER), cu 4,3% etc. La Consiliul Judeţean, cele mai multe procente, 39,68%, au fost obţinute de alianţa PSD-ALDE, urmată de PNL, cu 31,76%, PRO România, cu 6,90%, USR-PLUS, cu 6,74%, PMP, cu 5,68% şi PER, cu 5,44%. Reprezentarea în Consiliul Local Craiova este aproximativ aceeaşi, PSD obţinând 31,26%, PNL, 28,8%, alianţa USR-PLUS, 14,89%, Partidul Ecologist Român, 10,76%, Partidul PRO România, 3,87% şi Partidul Mişcarea Populară 3,08%. Până la stabilirea diferitelor alianţe care se vor forma în Consiliul Judeţean sau în cel al municipiului Craiova, opţiunile celor 267.754 de doljeni care au mers pe 27 septembrie la vot sunt clare.

Cosmin Vasile, preşedinte Consiliul Judeţean Dolj: „Am câştigat cele mai importante funcţii din administraţia locală”

Cosmin Vasile

Bazându-se pe procente şi pe funcţiile importante pe care le-au câştigat în urma votului, liderii PSD Dolj consideră că au obţinut încă o mare victorie. Numărul mare de primării, de posturi de consilieri locali pe care le-au ocupat la nivelul judeţului, dar şi Primăria Craiova şi preşedinţia Consiliului Judeţean sunt motive suficiente pentru astfel de declaraţii. Însă cel puţin la nivel municipal, majoritatea este deţinută de alianţa PNL-USR-PLUS, iar pentru Consiliul Judeţean, negocierile sunt în plină desfăşurare şi PSD nu poate declara deschis că deţine o majoritate solidă. „Am câştigat cele mai importante funcţii din administraţia locală, ceea ce este o victorie. Avem cel mai mare număr de consilieri judeţeni şi municipali. La nivelul judeţului, am câştigat cel mai mare număr de primari, inclusiv din istoria organizaţiei noastre, şi peste 650 de consilieri locali. La nivelul Consiliului Judeţean şi municipal, ne doream o majoritate largă, dar am obţinut procente foarte bune. Pentru Consiliul Judeţean, purtăm discuţii foarte avansate cu reprezentanţii unui partid politic, pe care le vom face publice în perioada următoare”, a declarat Cosmin Vasile, preşedintele ales al Consiliului Judeţean Dolj. Conform unor surse din interiorul PSD Dolj, partidul care pare gata să se alieze cu social-democraţii este PER-ul lui Antonie Solomon, la schimb acesta urmând a primi o funcţie de vicepreşedinte al CJ şi… un loc eligibil pe listele Camerei Deputaţilor.

Mario-Ovidiu Oprea, PNL: „Am reuşit să ne menţinem la acelaşi nivel numărul de primari ca şi până acum”

Senatorul Mario Ovidiu Oprea

Principalul adversar al Partidului Social Democrat la nivelul municipiului Craiova şi al judeţului Dolj a fost PNL. Conform procentelor de la alegeri, PNL trebuie să recunoască încă o dată că a pierdut în lupta cu social-democraţii, iar dacă discutăm despre Primăria municipiului Craiova şi despre Consiliul Judeţean, s-a demonstrat încă o dată că liberalii nu au reuşit să convingă suficient de mulţi alegători. Totuşi, în Consiliul Municipal vor avea majoritate, împreună cu USR-PLUS, şi vor putea desemna cel puţin unul dintre viceprimarii oraşului. În astfel de condiţii, cu primar PSD, dar cu majoritate de dreapta, rămâne de văzut cum se vor derula activităţile. „Scorul obţinut pe ţară ne clasează pe primul loc, ceea ce este îmbucurător. La nivel de judeţ, de asemenea, este un pas înainte, pe care l-am făcut începând cu alegerile europarlamentare. Atât filiala, cât şi organizaţia municipală, am reuşit să ne menţinem la acelaşi nivel de număr de primari ca şi până acum. Dar rezultatul a fost mai bun, aşa cum se poate vedea din numărul mai mare de consilieri locali pe care îi avem. Diferenţa dintre noi şi PSD s-a micşorat foarte mult. Am pierdut multe primării la diferenţă foarte mică de voturi, dar acest lucru s-a compensat cu voturi la Consiliul Judeţean. În ceea ce priveşte Consiliul Local, aşa cum se cunoaşte, avem majoritate. Va fi câte un viceprimar din partea PNL şi USR-PLUS, iar dacă vom câştiga şi la alegerile parlamentare, primarul Craiovei va fi în opoziţie. Dar, să sperăm că nu va fi o perioadă în care Craiova să bată pasul pe loc şi, prin intermediul consilierilor noştri, lista de priorităţi să fie adaptată la nevoile reale ale cetăţenilor craioveni”, susţine liberalul Mario-Ovidiu Oprea. De asemenea, pe acelaşi segment de „dreapta”, se poartă încă discuţii foarte avansate pentru formarea unei majorităţi în Consiliul Judeţean, din care să facă parte PNL şi PMP. „În primul rând, cred că acum dreapta din Dolj are o şansă. Având în vedere că PNL şi PMP au aprobat un protocol de colaborare, cred că ne putem pune la masă şi să găsim soluţii pentru o majoritate în Consiliul Judeţean. Dacă nu s-a reuşit o unire a dreptei înainte de alegeri, sper ca măcar acum, prin negocieri inteligente, să se ajungă la o majoritate”, consideră Ion Cupă, vicepreşedinte regional al PMP, în legătură cu această variantă.

PER şi PRO România, nemulţumite după numărarea voturilor

Antonie Solomon

Pentru alegători, USR-PLUS, PRO România şi PER nu au fost printre principalele opţiuni. În cursa pentru primărie, Antonie Solomon, candidat din partea Partidului Ecologist Român, s-a clasat pe locul al treilea, deşi se voia unul dintre candidaţii cu şanse reale pentru ocuparea funcţiei de primar al municipiului. „Sunt nemulţumit de rezultatul alegerilor. Sondajele arătau altceva, dar asta este. Mă aşteptam la mult mai multe voturi, dar, ca şi la fotbal, nu mai poţi face nimic după terminarea meciului. Am reuşit să intrăm în Consiliul Judeţean, unde am purtat discuţii cu cei de la PNL, fără a ajunge la un consens. Am discutat şi cu oameni din PSD, dar, deocamdată, nu am luat nicio hotărâre”, a precizat Antonie Solomon, candidatul PER pentru Primăria Craiova. De partea cealaltă, PRO România a obţinut un scor mulţumitor la Consiliul Judeţean, unde s-a clasat pe locul al treilea, generând trei consilieri. Nu acelaşi lucru se poate spune însă şi de scorul obţinut de candidatul pentru funcţia de primar. „Procentele pe care am reuşit să le obţinem la nivelul judeţului nu sunt dintre cele mai bune, pentru că ne aşteptam la mai mult. Dar, prinşi în lupta dintre două mari forţe politice, nici nu aveam prea multe şanse. Trebuie spus că am avut de dus o luptă inegală cu PSD şi PNL. La Consiliul Judeţean am fost a treia opţiune, iar pentru Primăria Craiova, deşi am avut un candidat foarte bun, nu am reuşit să obţinem prea multe voturi. În ceea ce priveşte negocierile pentru formarea unei majorităţi în Consiliul Judeţean, pentru moment păstrăm o atitudine neutră. Au fost discuţii telefonice cu PNL, dar nu s-a concretizat nimic până acum. Însă vom vedea ce ne aduc nou zilele următoare”, a declarat Florinel Stancu, preşedintele PRO România Dolj.

USR-PLUS dă vina pe ştampilă pentru că nu a intrat în Consiliul Judeţean

Gabriel Păunică

Candidatul USR-PLUS pentru primărie, profesorul Lucian Bernd Săuleanu, s-a clasat pe locul al patrulea în această cursă. Mult mai neplăcut este faptul că USR-PLUS nu a reuşit să treacă pragul de şapte procente pentru a intra în Consiliul Judeţean, asta pentru că a obţinut doar 6,74% din voturi. Vina pentru această nereuşită este aruncată pe calitatea slabă a buletinelor de vot, care a permis impregnarea tuşului de pe ştampilă, votul pentru USR-PLUS putând fi uşor confundat, în opinia acestora, cu votul pentru PER. „Este evident că nu este un rezultat conform aşteptărilor. Este un rezultat din care să învăţăm. Însă, pentru noi, este clar un pas înainte, iar singura noastră şansă este să demonstrăm că merităm încrederea celor care ne-au votat. În judeţ, rezultatul nu este foarte bun. Este încă în curs o contestaţie pe care USR-PLUS a depus-o la Biroul Electoral Central, în legătură cu o problemă tehnică, prin care USR-PLUS a pierdut anumite voturi. Din cauza ştampilei, care s-a impregnat, deşi pusă în dreptul USR-PLUS, votul a fost considerat pentru PER. În urma tragerii la sorţi s-a stabilit ordinea poziţiilor pe buletinul de vot, iar aceste buletine au fost tipărite faţă-verso. În momentul în care alegătorii au votat USR-PLUS, tuşul s-a impregnat, iar votul a putut fi, foarte uşor, numărat pentru PER, care se afla pe cealaltă parte. Acest lucru poate fi foarte uşor demonstrat. Există un număr foarte mare de voturi care au fost primite de PER în localităţi în care nu aveau candidat. Mai mult de atât, în aceeaşi secţie de votare, votul a fost luat de candidatul nostru pentru Consiliul Judeţean, dar nu şi de lista de consilieri, voturi care sunt trecute celor de la PER. O renumărare a voturilor în acele secţii unde au fost dovedite aceste diferenţe ne-ar fi dat dreptate, dar a fost refuzată de Biroul Electoral Judeţean printr-un vot politic”, a precizat Gabriel Păunică, preşedinte PLUS Dolj. 

Prin urmare, la prima vedere nu putem spune că s-au schimbat prea multe în judeţul Dolj sau în municipiul Craiova. Cele mai importante funcţii din administraţia locală au fost câştigate din nou de PSD, iar judeţul Dolj este încă foarte „roşu”. Bătălii se mai pot da doar în Consiliul Local Municipal şi, dacă se va ajunge la un consens de „dreapta”, în Consiliul Judeţean, din care să sperăm că vor avea de câştigat doar cetăţenii.

Facebook Comments