Ludovic Orban a anunțat noi măsuri de restricție de săptămâna viitoare

1

După ce România a depășit pragul psihologic de 2.000 de infectați pe zi cu coronavirus, Guvernul României a luat decizia de a introduce noi măsuri de restricție, începând cu săptămâna viitoare. Potrivit autorităților, toate persoanele care vor veni din străinătate vor fi obligate să intre din nou în carantină.

Premierul a mărturisit că decizia a fost una lung discutată cu cei din Comitetul Național pentru Situații de Urgență. Soluția nu este una fericită, însă trebuie pusă în aplicare având în vedere situația tot mai critică din ultima perioadă.

Am discutat cu colegii. Știți că nu am mai actualizat stuația din alte țări pentru că am așteptat să fie ceva unitar la nivelul UE. Vom decide luni, în CNSU, să reintroducem restricții pentru țările care au un nivel de îmbolnări mai mare decât cel din România. Nu se va impune carantinarea dacă vin cu un test COVID și stau până în 3 zile pe teritoriul României. Pentru ceilalți, care vor să stea mai mult, se va impune carantină pe 14 zile. În cazul în care nu doresc, în a 5-a zi vor putea face un test și vor ieși din carantină“, a spus Ludovic Orban.

Șeful Executivului a anunțat că s-a luat decizia ca Comitetele Județene pentru Situații de Urgență să poată să introducă carantinarea în anumite localități sau anumite zone.

Este evidentă o tendință de creștere a numărului de cazuri. Din acest motiv am solicitat Comitetelor Județele pentru Situații de Urgență o implicare mai serioasă în respectarea regulilor și le-am solicitat să pună în aplicare hotărârile de la nivel central.
În școli să fie respectate toate măsurile de protecție școlară. Tot în școli, deciziile care se iau la nivelul Comitetului pentru Situații Urgență să țină cont de reglementările Guvernului, nu după bunul plac al unor directori de școli.
Din analizele efectuate de INSP și Ministerul Sănătății se vede clar că riscul cel mai mare de infectare a fost în cadrul evenimentelor nunți, botezuri și alte tipuri de evenimente.
Al doilea factor de risc este reprezentat de transport inter-județean și în afara județelor. Am solicitat o verificare mai atentă.
Am solicitat Comitetelor pentru Situații de Urgență să instituie carantina acolo unde este nevoie, atât la nivelul unor localități, cât și la nivelul anumitor zone
“, a spus Ludovic Orban.

Până în acest moment, în România au fost confirmate 127.572 de persoane infectate cu coronavirus. Dintre acestea 4.825 au decedat, iar 102.476 au fost declarate vindecate.

Cine vine din străinătate intră în carantină

Facebook Comments

1 COMENTARIU

Comments are closed.