Mehedinţi – ieşirea din spirala neputinţei

0

Doar cca 50 de euro/locuitor a atras judeţul Mehedinţi investiţii străine directe (ISD) în ultimii 30 de ani. Spre comparaţie, Botoşaniul, de exemplu, a atras cca 250 de euro ISD, iar Bucureştiul, principalul „magnet” al ţării, 20.500 de euro ISD/capita.
Aceste cifre spun totul despre incapacitatea judeţului Mehedinţi de a ieşi  din spirala neputinţei. Suntem ultimul judeţ la capitolul PIB (care nu atinge 7 miliarde lei), ultimul dintr-o regiune Sud-Vest Oltenia cea mai slabă contributoare la PIB (7,4%) dintre toate regiunile ţării. Suntem, după judeţul Teleorman, cel mai dependent judeţ de guvern din toată România. Pentru fiecare leu colectat în judeţ mai primim 2,14 lei de la bugetul central.
Cu un asemenea statut şi cu un asemenea ritm, greu vom putea spera la depăşirea condiţiei în următorii ani.
Este nevoie de o rupere de ritm, de o trezire din pumni pentru a recupera întârzieri şi pentru a relansa o economie şi o comunitate asistate. Pentru că asta suntem: un judeţ asistat!
Ruperea de ritm înseamnă o nouă strategie de dezvoltare a judeţului în care atragerea investiţiilor străine directe să fie miza majoră, alături de absorbţia competitivă a fondurilor europene pe toate liniile de finanţare.
Care dintre actualii candidaţi la funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Mehedinţi are capacitatea de a dezvolta o astfel de strategie?! Domnul Aladin Georgescu, de la PSD, a avut timp să demonstreze că poate. Nu a făcut-o! Domnul Cristinel Pavel, de la PNL, este departe de a avea atuurile necesare pentru un astfel de proiect. Despre ceilalţi, irosim timpul…
Am fost în toată lumea şi ca profesionist, şi ca politician. Şi în calitate de preşedinte al Comisiei de mediu şi echilibru ecologic şi ca membru al Adunării Parlamentare NATO. Am stabilit contacte importante  de-a lungul acestor ani.
Avem nevoie de investiţii care să genereze în turism, în servicii, în ecoindustrie/energie şi tehnologii nepoluante, în inovare, în domeniul economiei circulare, locuri de muncă bine plătite şi oportunităţi durabile de multiplicare economică.
Fără un input masiv investiţional care să valorifice pe termen scurt, mediu şi lung avantajele şi oportunităţile deloc puţine pe care le avem în judeţ, nu putem spera la dezvoltare, la ieşirea din starea asta de dependenţă. Sunt mulţi ani pierduţi. E timpul să  facem altfel lucrurile. Pentru a nu mai pierde şi alţi ani.
Voi vorbi în această campanie la momentul potrivit despre toate aceste lucruri. Rămâneţi aproape! Sunt#SoluţiaTA pentru Mehedinţi!

Facebook Comments