Cu un trecut plin de flick-flack-uri electorale pe scena politică doljeană
Candidatul Săuleanu „nămoleşte“ idealurile imaculate ale pluseriştilor

Actori principali în telenovela electorală care a frânt, aproape din faşă, dreapta unită de la Craiova, Alianţa USR-PLUS pare că a intrat în campania electorală cu frâna de mână trasă. Unii spun că de vină pentru asta ar fi procesul de fuziune dintre cele două formaţiuni care, cel puţin la Dolj, nu s-ar fi încheiat. Alţii spun însă că o parte dintre membrii şi simpatizanţii Alianţei, în special cei care au ajuns acolo pe filiala USR, nu-l susţin pe Lucian Săuleanu, candidatul formaţiunii la funcţia de primar al Craiovei. Motivul ar fi unul simplu. Aceştia îşi doresc oameni noi în politică, iar Săuleanu, în ciuda eforturilor de a se prezenta drept un virgin în ale politicii, nu poate şterge cu buretele istoria sa politică şi legăturile cu PDL-ul lui Gelu Vişan şi PMP-ul Elenei Udrea.

0

Încă de la început, USR, dar, mai ales, PLUS au căutat să se delimiteze clar de celelalte partide printr-un mesaj simplu, dar eficient în rândul unei categorii de alegători, anume că este nevoie de oameni noi în politica românească, de un restart total. Şi acest mesaj i-a transformat, aproape peste noapte, în cea de-a treia forţă a ţării. În plus, a atras către cele două partide, recent fuzionate, mulţi tineri care au crezut în chemarea la „înnoire“!

Iluzia înnoirii casei politice, vândută la colţ de stradă

Doar că, aşa cum se întâmplă de obicei, „minunea“ n-a ţinut prea mult, iar „PLUSERE“ a demonstrat că a deprins rapid multe dintre metehnele vechilor partide, fix alea pe care, public, le înfierau cu mânie proletară. Iar acest lucru s-a văzut extrem de clar la congresul USR din 2017, atunci când Dan Barna a devenit preşedinte. O spunea chiar fondatorul USR, Nicuşor Dan, într-o postare pe pagina sa de facebook: „Nu pot gira prin prezenţa mea un congres viciat prin practici demne de PSD şi PNL. (…) Există o uriaşă presiune pentru ca USR să-şi abandoneze misiunea, să devină un partid ca toate celelalte, să intre încet-încet în sistem”!

Alianţa „noului în politică“ vrea Primăria Craiova pentru un fost pedelist, ajuns preşedinte al PMP

Şi, din păcate pentru miile de susţinători ai USR şi PLUS, vorbele lui Nicuşor Dan, eliminat între timp din partidul pe care-l înfiinţase, au început să fie tot mai evidente. Cu fiecare zi, „cavalerii“ care luptau pentru înnoirea clasei politice dovedeau tot mai tare că sunt dispuşi la compromisuri, unele chiar împotriva filosofiei care-i unise. În această categorie intră şi candidatura lui Lucian Săuleanu pentru funcţia de primar al Craiovei. Deşi este prezentat drept un om care n-a făcut politică, conducerea Alianţei USR-PLUS ignoră cu bună ştiinţă faptul că, pentru o perioadă, acesta a condus destinele organizaţiei locale a PMP. Ba chiar a fost implicat activ în campania de strângere de semnături pentru candidatura Elenei Udrea. „Aş vrea să mulţumesc locuitorilor Craiovei pentru că ne-au sprijinit în campania de strângere de semnături pentru candidatura doamnei Elena Udrea. Am avut un real succes şi ne-am strâns nivelul maxim de semnături pentru Craiova şi pentru judeţul Dolj. Am reuşit acest lucru în ciuda celor constatate în zonă, anume a presiunilor politice care s-au pus constant de către administraţia locală, de PSD Dolj, ceea ce a dus la o inhibare a multor locuitori de a-şi exprima în mod făţiş susţinerea pentru doamna Elena Udrea şi pentru dreapta din România. Avem multe semnale în acest sens, se observă modalitatea prin care PSD încearcă să-şi convingă alegătorii, cărându-i, forţându-i să meargă la mitinguri la Bucureşti. Avem 12.000 de semnături“,declara Lucian Săuleanu, preşedintele PMP Craiova, aşa cum era prezentat în presa locală.

Pluseriştii, maeştri în „reşaparea“ traseiştilor de pe dreapta

În mod normal, istoria unuia sau altuia dintre candidaţii la fotoliul de primar al Craiovei nu ar trebui judecată neapărat după criteriul „virginităţii“ politice. Faptul că cineva a fost membru al unui partid în urmă cu câţiva ani nu poate fi un reproş. Cu excepţia situaţiei în care partidul care-l susţine nu a decis singur că acesta trebuie să fie un criteriu. Şi cum pluseriştii şi-au stabilit singuri aceste criterii, ar fi ciudat ca tocmai lor să nu li se aplice. Iar din câte se pare, fix asta fac acum foarte mulţi susţinători ai USR, care nu pot accepta faptul că Alianţa a decis să meargă în alegeri pentru Primăria Craiovei cu un candidat care, în urmă cu şase ani, făcea campanie Elenei Udrea.

Săuleanu neagă, presa vremii îl contrazice 

Conştient că acest lucru reprezintă o povară care îi va atârna greu în campania electorală, Lucian Săuleanu a încercat să catalogheze acuzaţiile drept „fake news“. Astfel, într-o postare recentă pe pagina sa de facebook, candidatul Alianţei USR-PLUS a scris: „Nu am ocupat niciodată nicio funcţie politică! Nici în PMP, nici în PNL. Nu am participat la niciun fel de alegeri interne pentru a ocupa vreo astfel de funcţie“. Totuşi, presa vremii îl contrazice flagrant. Este greu de crezut că ziariştii ar fi avut, în 2014, vreun interes să îl prezinte drept „preşedintele PMP“ doar pentru a-i afecta candidatura din 2020…

Facebook Comments