Autoritățile județene vor fonduri comunitare pentru documentația de modernizare a drumului care face legătura cu județul Olt
Dolj: DJ 641, proiectat pe bani europeni

Trecut recent în categoria obiectivelor strategice, DJ 641 este programat să fie modernizat în exercițiul financiar următor al UE, printr-un proiect a cărui valoare estimată trece de 40 de milioane de euro. Între timp, aleșii județeni se grăbesc să ceară fonduri europene și pentru întocmirea documentației aferente, aproximativ 1,5 milioane de euro.

0

În ședința din această săptămână, poate ultima din acest mandat, consilierii județeni au aprobat două proiecte: „Proiect de hotărâre privind aprobarea justificării impactului asupra dezvoltării economice la nivel județean/regional a proiectului de infrastructură rutieră «Modernizarea drumului județean DJ 641, tronsonul cuprins între limita județului Olt (km 59+000) – intersecția cu DN 65 (km 43+313/43+338) – intersecția cu DN 65 C (km 59+426)»”, respectiv „Proiect de hotărâre privind aprobarea elaborării documentațiilor tehnico-economice pentru obiectivul de investiții din cadrul proiectului «Modernizarea drumului județean DJ 641»”. Prin cele două acte normative adoptate, aleșii județeni speră să deschidă calea spre o finanțare europeană a modernizării drumului județean, ocolit până acum în cei 30 de ani de democrație, de investiții masive. Potrivit documentației întocmite de funcționarii CJ Dolj, modernizarea drumului județean DJ 641 va conduce la dezvoltarea activităților economice, a calității vieții și la o protecție mai bună a mediului înconjurător în localitățile de pe traseu, unde locuiesc peste 20.000 de doljeni. „Prin acest proiect, se anticipează obținerea unor beneficii semnificative în ceea ce privește creșterea gradului de accesibilitate a zonelor rurale și urbane situate în proximitatea rețelei TEN-T, drumul județean DJ 641 prezentând o conectivitate directă prin intersecția cu DN 65. Drumul județean oferă o accesibilitate crescută zonei metropolitane Craiova și localităţilor din estul judeţului (limita judeţului Olt), respectiv va facilita circulația mărfurilor, serviciilor şi persoanelor, traversând localitățile Teslui (populaţie 2.781 persoane), Drăgotești (populaţie 2.630 persoane), Robănești (populaţie 2.821 persoane), Pielești (populaţie 6.766 persoane), Ghercești (populaţie 1.800 persoane), Mischii (populaţie 1.750 persoane)”, se arată în raportul înaintat aleșilor județeni.

Drumul expres și spitalul regional, atuuri strategice

Potrivit aleșilor județeni, în perioada actuală impactul strategic al proiectului este conferit de două investiții noi deosebit de importante la nivel regional și național aflate în vecinătatea DJ 641, și care se află în prezent în curs de implementare:  construirea și echiparea spitalului regional de urgență în regiunea Sud-Vest Oltenia și construirea drumului expres Craiova-Pitești: „Tronsonul cuprins între poziţiile km 47+814 şi 48+133 ale drumului judeţean DJ 641 este propus a fi supratraversat de drumul expres Craiova-Piteşti. Conexiunea cu drumul expres se face prin actualul DJ 643 F, cu care DJ 641 se suprapune. De asemenea, DJ 641 se află în proximitatea locației viitorului spital regional, crescând accesibilitatea acestui obiectiv social pentru o parte din locuitorii judeţului şi regiunii. Modernizarea drumului va duce la creșterea calității condițiilor de circulație prin îmbunătățirea parametrilor relevanți ai drumului județean, creșterea gradului de siguranță a circulației și de siguranță în exploatare a drumului, creșterea gradului de protecție a drumului față de fenomenele fizice, îmbunătățirea condițiilor de transport public în comun şi îmbunătățirea condițiilor de siguranță rutieră pentru pietoni și bicicliști pe traseul drumului județean, facilitând circulaţia ecologică. Construirea trotuarelor în intravilanele localităților şi amenajarea pistelor de bicicliști sunt un obiectiv deosebit de important pentru autoritatea locală, însă proiectarea acestora se va face astfel încât să preîntâmpine toate riscurile şi constrângerile legate de situația din teren, respectiv de încadrarea în limitele cadastrale ale proprietății județului Dolj”. Proiectul de modernizare a DJ 641 are o valoare estimată la ora actuală de peste 41 de milioane de euro. În prealabil însă, CJ Dolj va solicita în cadrul exercițiului financiar curent, prin intermediul Programului Operațional Asistență Tehnică 2014-20202, bani pentru întocmirea documentației necesare, de la studiul de fezabilitate și cadastru până la proiectul tehnic și asistență din partea proiectantului pe perioada lucrărilor. Suma necesară este, potrivit documentației CJ Dolj, de 7,5 milioane de lei.

Facebook Comments