Primarul Mârşaniului, Constantin Ghencioiu, un condamnat penal care mai visează la un mandat

Matusalemicul primar Constantin Ghencioiu, edilul care a „îngropat“ dezvoltarea Mârşaniului în ultimii şaisprezece ani, mai visează la un nou mandat. Deşi condamnat penal în prima instanţă pentru o sumedenie de fapte penale, el nu a ezitat să se înscrie în cursa electorală, sperând că, în cazul său, ulciorul va merge de mai multe ori la apă fără să se spargă. De această dată, însă, locuitorii Mârşaniului par a se fi săturat de ilegalităţile comise de Ghencioiu şi, într-o măsură mai mare decât oricând, sunt gata să îi dea vot de blam şi să îl trimită acasă pentru a avea mai mult timp să îşi rezolve problemele penale.

1978-1989, 2004-2020 sunt intervalele de timp în care fostul comunist Constantin Ghencioiu a păstorit destinele uneia dintre cele mai bogate şi mai frumoase localităţi din judeţul Dolj, comuna Mârşani. Din păcate pentru locuitorii acestei comune, cele două perioade de timp, cu precădere cele patru mandate consecutive din anii 2000, au reprezentat momente de regres al evoluţiei socio-economice a localităţii, dezvoltarea Mârşaniului fiind grav afectată de lipsa de viziune a primarului Ghencioiu şi de corupţia care a caracterizat administraţia sa.


Dintre actualii candidaţi la primăriile judeţului, Constantin Ghencioiu este singurul edil condamnat în prima instanţă pentru licitaţii trucate şi lucrări plătite şi neexecutate. Pe 20 iulie 2020, Judecătoria Craiova, instanţă învestită a judeca faptele de corupţie de care era acuzat primarul, l-a condamnat pe Constantin Ghencioiu la 2 ani şi 5 luni închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu, 3 luni închisoare pentru o altă infracţiune de abuz în serviciu, la 1 an închisoare pentru infracţiunea de fals intelectual, la 3 luni pentru o a treia infracţiune de abuz de serviciu, la alte trei luni pentru o altă infracţiune de abuz în serviciu, aceste pedepse fiind comasate într-una singură, de trei ani închisoare. Totodată, instanţa, „în temeiul art. 91 C.p., dispune suspendarea sub supraveghere a executării pedepsei aplicate inculpatului prin prezenta sentinţă, pe durata termenului de supraveghere de 3 ani, termen stabilit potrivit art. 92 alin. 1 C.p. În baza art. 93 alin. 1 C.p. Impune inculpatului ca, pe perioada termenului de supraveghere, să respecte următoarele măsuri de supraveghere: să se prezinte la serviciul de probaţiune Dolj la datele fixate de acesta; să primească vizitele consilierului de probaţiune desemnat cu supravegherea sa; să anunţe în prealabil schimbarea locuinţei şi orice deplasare care depăşeşte 5 zile; să comunice schimbarea locului de muncă; să comunice informaţii de natură a permite controlul mijloacelor de existenţă. În baza art. 93 alin. 2 lit. b C.p., Impune inculpatului să frecventeze un program de reintegrare socială derulat de Serviciul de probaţiune Dolj. În baza art. 93 alin 3 C.p.p Impune inculpatului ca pe perioada termenului de supraveghere să presteze 60 zile de muncă neremunerată în folosul primăriei comunei Mârşani sau a altei instituții aflate în subordinea acesteia“.

Condamnările enumerate mai sus, nu puţine după cum se vede, au toate legătură cu anumite investiţii, nu multe, care s-au realizat în comună. Din păcate pentru locuitorii comunei, în timp ce alte localităţi similare, dar cu primari corecţi şi cinstiţi, au început să prospere, Mârşaniul a decăzut de la an la an. Lipsa unei strategii de dezvoltare, implicarea minimă a edilului în ceea ce înseamnă investiţii aducătoare de valoare adăugată, scandalurile lungi şi dese din aparatul administrativ al localităţii, au fost doar câteva dintre cauzele situaţiei catastrofale în care se află, în prezent, Mârşaniul, una dintre localităţile emblematice în trecut. Chiar dacă în 16 ani Ghencioiu nu se poate mândri cu prea multe lucruri bune, acum, în prag de alegeri locale, edilul bate din poartă în poartă cu noi promisiuni frumoase pe hârtie, dar imposibil de pus în practică de administraţia sa. Ar fi momentul ca, în al doisprezecelea ceas, incompetenţa edilitară din ultimii şaisprezece ani să fie sancţionată în cabina de vot, iar cetăţenii Mârşaniului să întoarcă o pagină neagră din istoria localităţii pentru a le oferi copiilor lor un viitor mai frumos decât întunecatul prezent.

Neamurile lui Ghencioiu, bugetari în Primăria Mârşani

Constantin Ghencioiu

Un exemplu elocvent despre cum NU ar trebui să se facă angajările într-o instituţie publică îl reprezintă Primăria Mârşani. Dintre cei 10 muncitori necalificaţi şi paznici ai administraţiei Ghencioiu, nu mai puţin de 5 sunt rude directe ale primarului. Marin Nicolae (nepot), Mihai Ghencioiu (nepot), Sorin Inel (nepot), Liviu Necşulea (nepot) şi Tudor Doşca (rudă mai îndepărtată) sunt „pilele de sânge“ ale primarului, plătite cu sume pornind de la 2.000 de lei pentru posturile pe care le ocupă în cadrul Primăriei Mârşani. De altfel, şi fiii primarului Ghencioiu trăiesc bine în posturi bugetare călduţe, unul în cadrul şcolii din Mârşani, cel de-al doilea la Primăria Craiova. Cu alte cuvinte, competenţa şi familia lărgită Ghencioiu fac casă bună la Mârşani!

Facebook Comments