Marin Stănică, candidatul PNL la demnitatea de primar al Daneţiului:
„Pot, vreau şi ştiu ce am de făcut ca să redau comuna cetăţenilor!“

Marin Stănică, fiu al Daneţiului, este candidatul Partidului Naţional Liberal pentru funcţia de primar al comunei la alegerile locale din 27 septembrie. În vârstă de 58 de ani, tată a doi copii şi bunic a patru nepoţi, Stănică este unul dintre funcţionarii model ai administraţiei judeţene Dolj, fiind un profesionist în slujba cetăţenilor de peste 30 de ani. În cele ce urmează vă prezentăm scrisoarea deschisă pe care Marin Stănică o adresează cetăţenilor comunei Daneţi, epistolă care cuprinde vastul program de modernizare pe care candidatul liberal îl propune concetăţenilor săi.

0

„Comuna Daneţi este una dintre cele mai importante localităţi rurale din judeţul Dolj dacă avem în vedere numărul populaţiei şi suprafaţa totală a localităţii. Este cunoscută prin particularităţile locuitorilor, oameni harnici, muncitori şi dornici de prosperitate. Ceea ce s-a întâmplat în ultima perioadă în ţara noastră nu a ocolit nici această comună. Plecarea oamenilor în alte ţări a devenit o obişnuinţă în Daneţi, la început a fost temporară, dar în timp tot mai multe persoane au hotărât să nu mai revină în localitate. Multe case au devenit nelocuite, iar numărul copiilor care învaţă în localitate scade de la un an la altul.

Această stare de fapt se întâmplă nu din cauza politicilor de guvernare de la nivel naţional, ci pentru că,«la firul ierbii», localităţile se guvernează greşit. Statul este resimţit la nivel local prin primarul localităţii, consiliul local şi funcţionarii publici angajaţi, împreună această triadă constituind ceea ce noi spunem în termen popular Primăria. Potrivit constituţiei, Primăria trebuie şi este obligată să ia măsuri de dezvoltare economică şi de protecţie socială de natură să asigure cetăţenilor un nivel de trai decent.

După 1990, puţin câte puţin, primăriile s-au retras din viaţa economică a fiecărei localităţi, fiind preocupate numai de asfaltare de străzi, alimentări cu apă, canalizări, reţele de gaze, şcoli, grădiniţe. Foarte puţine primării rurale din judeţul nostru mai interacţionează cu cetăţenii pentru a le crea locuri de muncă şi pentru a-i sprijini să-şi valorifice produsele. Azi, mai toate primăriile s-au limitat numai la colectarea de taxe şi impozite, la eliberarea unor documente, iar primarii se comportă cel mai adesea ca nişte salariaţi şi mai rar ca nişte gospodari preocupaţi să rezolve problemele oamenilor, nevoile, şi să-i ajute să se dezvolte. Aceasta este marea problemă pe care o avem astăzi în mediul rural, iar dacă nu o rezolvăm rapid, depopularea satului românesc va continua şi tot mai multe case se vor transforma în ruine.

„Mă simt responsabil să particip la revigorarea comunei în care m-am născut şi m-am format ca om“

Am ales să mă implic în viaţa comunităţii locale în care m-am născut şi m-am format ca om, pentru că este momentul să punem capăt acestei stări de guvernare greşită care nu va putea aduce niciodată acea dezvoltare pe care o aşteptăm cu toţii de prea mult timp. Este obligatorie o schimbare de guvernare locală, este timpul ca primăria să aibă în centrul atenţiei oamenii, să fie receptivă la toate iniţiativele cetăţeneşti, să fie preocupată permanent de dezvoltarea comunei şi de binele oamenilor care locuiesc în ea şi să fructifice toate oportunităţile momentului, cum este cazul fondurilor europene.

Doresc să mă implic pentru că ştiu ce trebuie făcut şi mă simt responsabil să particip la revigorarea comunei în care m-am născut şi m-am format ca om, să dau o parte din ceea ce eu am primit cândva de la oamenii care m-au învăţat şi m-au ajutat să devin ceea ce sunt azi, să dau copiilor cel puţin şansele care mi-au fost oferite mie, părinţilor să le asigur un loc de muncă pentru a nu mai pleca pe alte meleaguri, iar vârstnicilor o bătrâneţe liniştită.

Mă recomandă experienţa acumulată în cariera profesională; timp de 34 de ani am îndeplinit funcţii de conducere şi de 15 ani administrez bani publici, fiind directorul unei instituţii aflate în subordinea Consiliului Judeţean Dolj. În tot acest timp am fost implicat alături de oameni, am participat la numeroase acţiuni publice în multe localităţi doljene, reuşind să cunosc realităţile din judeţul nostru şi în mod special problemele, greutăţile, nevoile şi aspiraţiile oamenilor. Am respectat întotdeauna legea, am iubit dreptatea, adevărul şi în mod special am iubit oamenii, fără a face vreodată diferenţe între aceştia. Pentru oameni, am avut numeroase iniţiative menite să le îmbunătăţească calitatea vieţii, iar salariaţilor instituţiei pe care o conduc le-am respectat drepturile şi le-am oferit tot sprijinul să devină profesionişti şi exemple de urmat pentru toţi cei care azi lucrează în administraţia publică. Că am reuşit, a spus-o chiar unul dintre cei mai importanţi oameni din judeţ, preşedintele Consiliului Judeţean Dolj, Ion Prioteasa, în şedinţa publică din iulie 2018: ”Omul Stănică, un profesionist desăvârşit, un om cu care am lucrat extraordinar, un om care a dus instituţia pe care a condus-o printre primele la nivelul ţării”.

„Daneţiul, pentru mine, trebuie şi poate deveni comuna din care să nu mai vrei să pleci“

Cheia reuşitei în dezvoltarea unei localităţi o reprezintă încrederea de care se bucură cei pe care îi alegem să ne conducă destinele. Aceştia trebuie să fie oameni pregătiţi profesional, să aibă experienţă şi vocaţie pentru activităţi de conducere, să fie preocupaţi şi să iubească oamenii şi localitatea, să respecte legea şi iniţiativele cetăţeneşti, să conducă ei şi nu alţii din spate.

Daneţiul, pentru mine, trebuie şi poate deveni comuna din care să nu mai vrei să pleci, cu toate străzile asfaltate, cu reţele de apă şi canalizare funcţionale, cu reţea de gaze, dar şi cu multe locuri de muncă, cu o primărie care să sprijine oamenii să-şi valorifice produsele de orice fel, care să atragă fonduri europene pentru obiectivele publice, dar şi pentru oamenii care pot munci.

Pot, vreau şi ştiu ce am de făcut ca să redau comuna cetăţenilor şi să o scap de grupul organizat care, timp de patru ani, a ignorat legea sau a interpretat-o după bunul plac şi în interesul lui, au folosit toate resursele financiare şi materiale numai cum au vrut ei, fără să-i intereseze de oameni. Pentru tot ceea ce s-a întâmplat nelegal în ultimii patru ani în primărie, primarul, viceprimarul, dar şi mai mulţi funcţionari din primărie sunt cercetaţi de organele judiciare pentru fapte ce vizează folosirea ilegală a banului public, angajări fictive, falsuri, uz de fals, înşelăciune, tulburare de posesie, conflicte de interese, dar şi altele. Acest aspect dovedeşte că persoanele care conduc azi primăria nu au învăţat nimic din greşelile înaintaşilor.

24 de proiecte pentru un Daneţi cu adevărat european

Vreau să fac o comună frumoasă, curată, veselă, care să rivalizeze cu orice comună din Europa, iar dintre cele mai importante proiecte prin care comuna Daneţi va deveni în scurt timp o comună modernă, o comună europeană, menţionez următoarele:

1. Înfiinţarea unei societăţi de interes local în subordinea Consiliului Local Daneţi. Acesta este proiectul care va constitui motorul dezvoltării comunei pentru că se vor crea foarte multe locuri de muncă, iar producătorii vor fi sprijiniţi pentru vânzarea rapidă a produselor la un preţ corect. În cadrul acestei societăţi vor funcţiona: Centrul de achiziţii, Depozit produse, Centrul de prelucrare/procesare, Autobază, Asociaţie agricolă, Divizie de construcţii, Cantină, Brutărie, Parc fotovoltaic;

– Prin Centrul de achiziţii se vor crea facilităţi pentru achiziţionarea de la populaţie a produselor la un preţ corect stabilit în raport de preţul practicat pe pieţe;

– În cadrul Depozitului vor fi păstrate produsele care nu pot fi vândute imediat, pentru a fi vândute mai târziu la un preţ avantajos;

– Prin Centrul de prelucrare/procesare vor fi valorificate toate produsele greu vandabile şi uşor perisabile;

– Centrul de valorificare a produselor pe pieţe şi prin lanţurile de magazine va avea în dotare aparatură şi mijloacele de transport necesare identificării clienţilor şi efectuării transportului atunci când clienţii nu dispun de mijloace proprii de transport;

– Asociaţia agricolă se va constitui prin asocierea comunei cu persoane fizice/juridice care vor participa cu terenuri, utilaje şi forţă de muncă. Asociaţia agricolă va respecta autonomia de funcţionalitate şi administrativă a fermierilor, va interveni numai la nevoile şi pe baza solicitărilor ce vizează achiziţia de seminţe, substanţe pentru îngrăşământ/ tratamente, pentru consiliere la execuţia de lucrări şi combaterea bolilor/dăunătorilor, dar şi pentru depozitarea şi/sau valorificarea produselor pe piaţă. Asociaţia va reprezenta un model pentru dezvoltarea formelor asociative într-o comună, utilajele vor putea fi folosite şi pe timp de iarnă la deszăpezirea tuturor străzilor din localitate, culturile agricole vor putea fi asigurate, vor putea fi accesate fonduri nerambursabile, vor fi angajaţi specialişti pentru creşterea productivităţii terenurilor exploatate, a diversităţii şi calităţii producţiei, a creşterii gradului de mecanizare;

– Divizia de construcţii va avea ca obiect de activitate execuţia de construcţii, dar şi confecţionarea/valorificarea de bolţari, pavele, stâlpi, garduri etc. Toate lucrările de investiţii din comună (publice şi private) vor fi făcute cu angajaţii acestei societăţi, societatea putând contracta lucrări de construcţii chiar şi în afara localităţii. Prin funcţionarea acestei divizii, se vor economisi sume importante de bani la bugetul local, pentru că lucrările nu vor mai fi supraevaluate şi puţine vor mai ajunge să fie încredinţate unor firme private;

– Cantina va avea ca scop principal prepararea hranei pentru populaţia vârstnică inclusă în programul primăriei de îngrijire specializată la domiciliu, a elevilor în programul ”şcoală după şcoală”, dar va putea vinde mâncare şi la alte persoane, pe bază de comenzi;

– Parcul pentru producerea energiei electrice este necesar pentru asigurarea unei autonomii energetice a comunei şi inclusiv pentru funcţionarea unui depozit frigorific ce va fi realizat în cadrul Centrului de achiziţii.

Înfiinţarea acestei societăţi de interes local am propus-o prin iniţiativa cetăţenească la începutul acestui an, dar actualul primar nu a fost de acord şi proiectul a fost respins.

2. Înfiinţarea serviciului public de gospodărire comunală Daneţi, va fi util pentru administrarea reţelelor de apă şi canalizare, pentru administrarea drumurilor, cimitirelor, colectarea selectivă şi transportul deşeurilor şi a gunoiului menajer, preluarea în folosinţă gratuită a terenurile aferente caselor nelocuite, asigurarea curăţeniei şi a lucrărilor de înfrumuseţare a localităţii. Prin acest proiect, vor fi create noi locuri de muncă, iar localitatea va fi curată şi atractivă. Şi acest proiect l-am propus prin iniţiativă cetăţenească la începutul acestui an, dar primarul a apreciat că este în regulă cum se întreţine curăţenia, drumurile şi cimitirele în localitatea noastră şi a propus respingerea proiectului, fapt care s-a şi întâmplat.

3. Înfiinţarea Serviciului de îngrijire a persoanelor vârstnice la domiciliu. Prin acest serviciu se vor crea noi locuri de muncă pentru oamenii din comună, iar persoanele vârstnice rămase singure vor putea fi îngrijite de alte persoane, cunoscute lor. Şi acest proiect l-am propus prin iniţiativă cetăţenească la începutul acestui an, dar primarul a apreciat că nu este necesar pentru că nu există cazuri de persoane care să aibă nevoie de îngrijire, iar pe cale de consecinţă a fost şi acesta respins.

4. Înfiinţarea unui Centru medical de permanenţă Daneţi, va asigura asistenţă medicală primară, atât pe timpul zilei cât şi al nopţii, inclusiv în zilele de sâmbătă şi duminică, şi va face ca oamenii să nu mai fie nevoiţi să se deplaseze la Urgenţa Spitalului Judeţean Dolj pentru o infecţie, o tăietură, un roşu în gât, pentru o injecţie sau pentru un consult. Pentru acest proiect primarul a făcut eforturi mari să-l respingă şi chiar dacă nu a reuşit, a blocat totuşi demersurile ulterioare aşa că, în loc să avem funcţional un astfel de serviciu chiar din acest an, va trebui să mai aşteptăm până în legislatura următoare.

5. Angajarea unor specialişti pentru accesarea fondurilor europene, refacerea sistemului de irigaţii şi racordarea la reţeaua de gaze naturale care s-a dezvoltat până în împrejurimile comunei. Dezvoltarea comunei nu poate fi concepută fără atragerea de fonduri nerambursabile, fără refacerea sistemului de irigaţii sau fără reţea de gaze naturale. Specialiştii vor avea menirea să contribuie la realizarea tuturor obiectivelor primăriei şi suplimentar să sprijine cetăţenii în accesarea fondurilor nerambursabile necesare deschiderii unor afaceri, ca să-şi creeze propriile locuri de muncă. Refacerea sistemului de irigaţii este un proiect prioritar pentru localitate, este vital pentru dezvoltarea agriculturii în zonă şi poate fi realizat urgent cu fonduri europene, fiind mult mai simplu de realizat în comparaţie cu proiectul Consiliului Judeţean Dolj care, tot pe fonduri europene, va asigura alimentarea cu apă potabilă de la Izvarna a mai multor localităţi din Gorj şi Dolj, inclusiv a municipiului Craiova. În cei patru ani de mandat pe care i-a avut, primarul nu a fost interesat să angajeze specialişti pe fonduri europene, pentru ca el şi viceprimarul să primească sporuri la salariul lunar. Din acest motiv, toate lucrările şi investiţiile din ultimii 4 ani s-au făcut numai cu bani din taxe şi impozite, fără fonduri europene, nu au putut fi asfaltate toate străzile propuse, iar reţelele de apă şi canalizare nu cuprind toate străzile din localitate şi sunt încă nefuncţionale.

6. Amenajarea unui ”Incubator de afaceri Daneţi” prin repartizarea unei suprafeţe de teren la care vor fi aduse utilităţile (apă, canal, energie electrică), pentru atragerea şi instalarea de investitori care să contribuie la dezvoltarea comunei prin oferta cu locuri de muncă şi prin sprijinul oferit la valorificarea produselor.

7. Înfiinţarea unui Centru de Zi de tip After-School, proiect care va da o şansă copiilor care nu au posibilitatea de îndrumare şi de supraveghere la lecţii în familie sau care nu au cu cine să rămână acasă în afara orelor de curs. Aceştia vor putea primi o masă caldă la prânz şi vor fi sprijiniţi la efectuarea temelor de către cadre didactice specializate.

8. Construirea unui Centru multifuncţional modern pentru activităţi de cultură, educaţie, recreere şi distracţie, care va deveni cel mai important obiectiv din comună şi va include cinematograf, săli de spectacole/conferinţă/lectură, săli de activităţi sportive (tenis de masă, biliard, bowling), discotecă, bar, loc de joacă.

9. Parteneriat public privat pentru dezvoltarea bălţilor de pescuit şi modernizarea căilor de acces către acestea, prin accesarea de fonduri nerambursabile. Cele două bălţi, una a localităţii (concesionată) şi cealaltă proprietate privată trebuie să devină perlele Daneţiului, iar beneficiarii principali să fie daneţenii.

10. Realizarea alimentării cu apă curentă şi a reţelei de canalizare în întreaga comună.

11. Asfaltarea tuturor drumurilor din comună şi modernizarea celor din câmp.

12. Susţinerea activităţii Căminului Cultural şi a Asociaţiilor culturale şi sportive din comună.

13. Amenajarea unui islaz comunal şi concesionarea acestuia crescătorilor de animale.

14. Cadastrarea gratuită a terenurilor agricole pentru a se putea încasa subvenţia pe suprafaţă şi după anul 2023.

15. Amenajarea unui ştrand comunal.

16. Amenajarea unor puncte de lucru ale Primăriei şi locuri de joacă în fiecare dintre satele comunei.

17. Renovarea bisericilor şi administrarea cimitirelor de pe raza comunei.

18. Amenajarea şi funcţionarea unui ghişeu APIA şi a unui Birou notarial în comună.

19. Amenajarea unei rute ocolitoare a satului Locusteni pentru vehiculele de mare tonaj.

20. Prelungirea traseului mijloacelor de transport în comun şi amenajarea de noi staţii.

21. Extinderea reţelei de energie electrică în vecinătatea satelor.

22. Finalizarea şi rezolvarea corectă a problemelor legilor fondului funciar.

23. Monitorizarea video a localităţii.

24. Înregistrarea video a şedinţelor consiliului local şi prezentarea acestora în cadrul întâlnirilor pe care Primarul le va organiza trimestrial cu cetăţenii comunei.

Cu aceste proiecte care sunt dorite de majoritatea oamenilor, dar şi cu altele, Daneţiul va deveni cu certitudine „comuna din care nu vei mai vrea să pleci” şi nu peste mult timp, va fi dorită şi de alţii. Ştiu că nu va fi o muncă uşoară, dar am experienţa celor 15 ani de activitate în cadrul Consiliului Judeţean Dolj, unde am învăţat ce trebuie şi ce nu trebuie făcut pentru ca astfel de proiecte să fie realizate, iar dezvoltarea comunei să devină o realitate. Voi dovedi consătenilor mei că sunt omul în care merită să crezi, aşa cum am fost dintotdeauna!“

Facebook Comments