Strategia PSD pentru Dolj: rocadă la Primăria Craiova, predare de ștafetă la Consiliul Județean

La doar câteva zile de la momentul în care a devenit evident că, la Dolj, „dreapta unită“ s-a frânt iremediabil, iar PLUSR şi PNL vor merge în alegerile locale pe căi separate, social-democraţii şi-au anunţat, oficial, candidaţii pentru funcţia de primar al Craiovei şi cea de preşedinte al Consiliului Judeţean Dolj. Aşa după cum se ştia deja, PSD va ataca cele două poziţii de putere cu Lia Olguţa Vasilescu, actual deputat, şi Cosmin Vasile, cel care de şase ani ocupă postul de vicepreşedinte al CJ Dolj. Pe lângă şefia celor două instituţii şi majorităţile aferente, liderul PSD Dolj, europarlamentarul Claudiu Manda, a prezentat şi ţinta organizaţiei pentru alegerile locale: 80 de primari... în cel mai pesimist scenariu!

0

Într-o după-amiază toridă de august, când Bănia se topea sub greutatea celor 34 de grade din termometre, PSD Dolj a scos pe taraba electorală candidaţii cu care va încerca să-şi păstreze supremaţia în capitala Olteniei: Lia Olguţa Vasilescu pentru funcţia de primar al Craiovei şi Cosmin Vasile pentru şefia Consiliului Judeţean. Extrem de relaxaţi, mai ales că ameninţarea unor adversari comuni dinspre Dreapta eşichierului politic s-a năruit, social-democraţii au vorbit, nu despre dacă, ci despre scorul cu care vor câştiga alegerile programate pentru finalul lui spetembrie. „(…) Ne propunem să câştigăm preşedinţia Consiliului Judeţean şi n-avem nicio emoţie. Ne propunem să luăm peste 50 la sută din voturi la Consiliul Judeţean şi nu avem niciun fel de emoţie. Sigur că am vrea să luăm şi peste 50 la sută de mandate, care nu se iau neapărat cu 50 la sută din voturi, dar nu ne punem problema aceasta în privinţa judeţului Dolj. Ne propunem să câştigăm Primăria Municipiului Craiova şi nu avem nicio emoţie, şi ne propunem să câştigăm şi aici 50 la sută din voturi sau din mandate, dar aici, într-adevăr, dacă vorbim de voturi, e mai greu. Dacă vorbim de mandate, nu ştim exact care sunt partidele care fac pragul şi cum se distribuie, însă, dacă vreţi, provocarea noastră este aceasta, de a avea majoritate în Consiliul Local Craiova şi să nu fim în situaţia să negociem cu unii sau cu alţii proiectele, târguieli care s-au făcut de-a lungul timpului. Aşa că oamenii care au încredere în noi şi în proiectele noastre, în afară de candidatul la funcţia de primar, ar trebui să susţină şi echipa cu care candidatul nostru vine.
Ne propunem, la nivelul judeţului Dolj, să câştige în peste 80 de unităţi administrativ-teritoriale candidaţii noştri. Avem o evaluare şi avem o variantă, să-i spunem pesimistă, în care sunt minimum 80. Avem şi o variantă mai optimistă în care cifrele sunt ceva mai mari, dar lucrurile acestea ţin deja de bucătăria internă şi urmează să finalizăm criteriile de performanţă pentru fiecare zonă şi fiecare localitate în parte, dar sunt încrezător că rezultatele vor fi bune.
(…) Plecăm la luptă cu şansa întâi şi plecăm la luptă nu să ne punem problema «cine câştigă», ci ca să ne punem problema «cu cât câştigăm»“, a declarat Claudiu Manda.

„Nu voi mai abandona primăria“

Lia Olguța Vasilescu

La rândul său, fostul şi, conform sondajelor, viitorul primar al Craiovei, Lia Olguţa Vasilescu, a ţinut să le transmită craiovenilor că nu va mai abandona primăria, aşa cum s-a întâmplat în 2017, atunci când a decis să sacrifice mandatul pentru drumul expres Craiova – Piteşti. „Aşa cum ştiţi, în anul 2017 m-am retras din funcţia de primar al municipiului Craiova, spunându-vă că merg la Bucureşti pentru a mă întoarce cu Drumul Expres Piteşti – Craiova, un drum expres care este în regim de autostradă. Vreau să vă spun că, din momentul în care am devenit ministru al Guvernului PSD, nu a fost săptămână de la Dumnezeu să nu mă interesez de acest drum expres. (…) Cu certitudine, în momentul în care am plecat de la guvernare, drumul expres era o investiţie începută, ştiţi stadiul în care am lăsat-o noi, niciun guvern nu mai poate să întrerupă această investiţie. Din punctul nostru de vedere, poate cel mai important lucru pe care îl aşteptam de la Guvernul PSD în mandatul nostru s-a întâmplat. Cu certitudine, vreau să vă spun acum că, în momentul în care voi fi aleasă primar al municipiului Craiova, nu voi mai abandona primăria, pentru că, aşa cum am spus, cel mai important lucru este deja în lucru şi rămâne să continuăm proiectele pe care noi le avem.
(…) Ştiu cum stau în sondajele de opinie, rugămintea mea pentru craioveni este aceea să mă ajute să avem o majoritate în Consiliul Local Craiova, pentru că degeaba am peste 50 la sută în sondajele de opinie, dacă majoritatea în Consiliul Local Craiova nu este de 50 la sută, astfel încât să ne putem duce la îndeplinire toate obiectivele pe care noi le promitem şi pe care, aţi văzut în mandatele trecute, le-am şi realizat, în momentul în care le-am promis“, a declarat Olguţa Vasilescu. Aceasta a adăugat că actuala administraţie a PSD lasă în urmă proiecte de peste 100 de milioane, în special în zona de Smart şi de Green City.

„Cu siguranţă, cunoaşteţi deja proiectele mele. Multe sunt începute deja în acest mandat, pentru că am ţinut legătura cu domnul primar Mihai Genoiu şi aşa cum probabil ştiţi, Piaţa Veche, care va deveni Fan-Zone, are deja studiul de fezabilitate finalizat, Dracula Park-ul, la fel, are studiul de fezabilitate finalizat. Contractul de apă-canalizare, aducţiunea Firului II Izvarna, este în procedură de licitaţie finală, chiar în procedură de execuţie pe anumite tronsoane, deci toate lucrurile acestea au mers de la sine şi sunt convinsă că vor merge şi în continuare, pentru că, să nu uităm, actuala administraţie a PSD ne lasă proiecte de peste 100 de milioane, cele mai importante din punctul meu de vedere sunt pe zona de Smart şi de Green City. Sunt contracandidaţi de-ai noştri care abia acum descoperă despre ce este vorba. Noi avem deja proiectele scrise.
(…) Am colaborat bine cu actuala echipă în ultimii ani şi sper că voi colabora bine şi în perioada viitoare. Cu Mihai Genoiu am început să lucrez în urmă cu mulţi ani, în 2013, şi m-am bucurat să constat că, după cea fost ales primar în locul meu, a continuat toate proiectele pe care le aveam în derulare şi iată că, în perioada următoare, de exemplu, vom avea acest minunat stadion de atletism, care este în fază de recepţie, o clădire nouă pentru hematologie, mai multe bulevarde, care sunt fie în stadiul de recepţie, fie au fost recepţionate deja, deci lucruri concrete cu care putem să venim în faţa alegătorilor noştri“, a mai spus fostul ministru.

Schimb de ştafetă la CJ Dolj

Dacă la Primărie putem vorbi despre o revenire, la Consiliul Judeţean asistăm la o predare de ştafetă. Astfel, după patru mandate în fruntea instituţiei, Ion Prioteasa lasă Doljul pentru Bucureşti. În locul său, PSD îl propune pe Cosmin Vasile, vicepreşedinte al Consiliului Judeţean. „Se împlinesc mai bine de 16 ani de când sunt în fruntea judeţului Dolj, ca preşedinte al Consiliului Judeţean. În această perioadă am fost onorat să reprezint judeţul, să vă reprezint pe dumneavoastră, să reprezint cetăţenii judeţului Dolj, să-i reprezint pe colegii mei de la partid în toate împrejurările, în ţară şi în străinătate. Consiliul Judeţean Dolj a devenit o instituţie foarte respectată.
Astăzi suntem într-un moment în care vă spunem că pentru mandatul următor de patru ani, PSD a hotărât să avem un candidat nou, să existe o schimbare, în persoana vicepreşedintelui CJ Dolj, domnul Cosmin Vasile. De 16 ani este consilier judeţean, de peste şase ani este vicepreşedinte la CJ Dolj, a participat la toate proiectele pe care le-a avut Consiliul Judeţean, iar de-a lungul timpului a ocupat funcţii importante fie în domeniul sănătăţii, fie în domeniul culturii, protecţiei sociale sau la Primăria Craiovei. Tocmai din acest motiv credem că este persoana cea mai potrivită să poată să ducă aceste proiecte mai departe şi să reprezinte în continuare PSD şi Consiliul Judeţean“, a declarat Ion Prioteasa.

Ion Prioteasa și Cosmin Vasile

Cunoscut drept un om de echipă, Cosmin Vasile a ţinut să spună că vrea să păstreze „reţeta“ implementată de actual preşedinte al CJ, cea care a adus instituţia pe primul loc la atragerea de fonduri europene. „Vom fi în continuare numărul 1 în atragerea de fonduri europene, infrastructură şi în ceea ce priveşte proiecte de sănătate, cultură sau educaţie. Dar vom aborda şi domenii noi, precum parcul de transfer tehnologic, hub-uri IT, zone de terminal intermodal, zone de logistică şi altele.
Partea de apropiere a administraţiei de cetăţean deja o avem în lucru. Ne dorim ca fiecare locuitor, indiferent de localitatea în care se află, indiferent că locuieşte în cel mai îndepărtat sat de Craiova sau se află în diaspora, să poată să aibă acces la orice document şi la orice act administrativ pe care-l poate primi din ţară“, a declarat Cosmin Vasile, care, din postura de vicepreşedinte al CJ Dolj, s-a ocupat de partea de investiţii, partea tehnică şi urbanism.

Surpriza de pe listele pentru Senat

Mihail Genoiu

Deşi în ceea ce priveşte candidaţii pentru Primărie şi Consiliul Judeţean nu s-a înregistrat nicio surpriză, numele candidaţilor fiind ştiut de multă vreme, ea a venit totuşi în momentul în care liderul PSD Dolj, europarlamentarul Claudiu Manda, a anunţat cele două poziţii pe lista candidaţilor pentru Senatul României. Chiar dacă despre Ion Prioteasa se ştia deja că va merge în Parlament în următorul mandat, nu acelaşi lucru se poate spune despre Mihail Genoiu, care, fără îndoială, îl va însoţi pe Prioteasa la Bucureşti. „Tot astăzi voi propune colegilor mei să votăm primele două locuri pe lista de candidaţi pentru Senatul României. De ce de astăzi? Pentru că nu aş vrea că începând de acum să se gândească vreun coleg de la Bucureşti sau de aici că ar putea să reprezinte Doljul – sau PSD Dolj – în Senatul României. Primul loc pe listă va fi domul Ion Prioteasa, propunerea mea, iar al doilea loc pe listă va fi domnul Mihai Genoiu, tot propunerea mea pe care o s-o fac colegilor mei“, a anunţat Claudiu Manda. Câteva ore mai târziu, propunerile preşedintelui PSD Dolj  au fost votate cu unanimitate de voturi de către membrii Comitetului Executiv Judeţean.

Facebook Comments