Apa noastră cea de toate zilele

0

În toată Oltenia de Sud-Vest racordarea/racordarea autorizată la apă şi calitatea apei potabile rămân probleme majore cu impact negativ asupra multora dintre gospodării, mai cu seama în mediul rural.
Date publice valide pentru 2019 ne arată că în Mehedinţi – 50%, în Gorj – 60%, în Dolj – 20%, în Valcea – 20% iar în Olt – 40% dintre localităţi au probleme cu calitatea apei potabile, aceasta fiind sub reglementările legale şi standardele europene. Adică puternic contaminată cu nitriţi, amoniu, bacterii coliforme/de natură fecală, enterococi. Ceea ce reprezintă un pericol major la adresa sănătăţii publice.
Deşi avem legi clare în virtutea cărora autorităţile (primăriile, DSP-ul) ar trebui să facă teste de potabilitate, într-un ritm clar specificat, acest lucru nu se prea întâmplă, mai ales în localităţile rurale. Deşi aceleaşi autorităţi au obligaţia legală de a avertiza locuitorii în timp util asupra situaţiei apei lor de la robinet atunci când ea înregistrează niveluri de sub potabilitate, acest lucru nu se întâmplă nici el.
 Dacă adăugăm la această realitate faptul că în Mehedinţi – 40%, Gorj – 20%, Dolj – 55% Vâlcea – 30%, Olt – 50% dintre localităţi nu sunt racordate sau sunt racordate neautorizat la reţele de apă, avem imaginea subdezvoltării Regiunii Sud-Vest Oltenia şi un indiciu, dacă nu cumva chiar o cauză a faptului că această regiune are cea mai scăzută contribuţie la PIB-ul naţional.
Dacă viitoarele structuri administrative din regiune (primăriile municipiilor reşedinţă de judeţ, dar mai ales consiliile judeţene) nu vor reuşi să facă front comun pentru a atrage masiv fonduri europene şi pentru a convinge guvernul să-i acorde mai multă atenţie, lucrurile se vor mişca la fel de încet ca şi până acum, spre un viitor dezirabil sau nu se vor mişca deloc.
De aceea e important  ca toţi cetăţenii din regiune (Toţi pentru Oltenia!) să fie foarte atenţi cui vor acorda votul lor la alegerile locale care urmează. Dacă vor vota aceiaşi oameni şi aceleaşi politici, nu trebuie să se aştepte ca în următorii ani realitatea vieţii lor să cunoască schimbările în bine dorite şi aşteptate de 30 de ani.

Facebook Comments