Trei sferturi din bugetul de dezvoltare al municipalităţii s-a topit pe timpul pandemiei
Investiţiile Primăriei Craiova, în suferinţă: Covid – 19, Dezvoltare – 24 la sută

În prima lună din a doua jumătate a anului avem la dispoziţie un bilanţ provizoriu al efectelor epidemiei de coronavirus în finanţele locale. Veniturile municipiului reşedinţă de judeţ au înregistrat o pierdere de aproximativ o treime în primele 6 luni ale anului faţă de prevederile bugetare iniţiale. În ceea ce priveşte cheltuielile, edilii s-au ţinut cât de cât de plan la secţiunea funcţionare, însă cea de dezvoltare, destinată investiţiilor municipalităţii, a rămas la un sfert faţă de proiecţia bugetară.

0

Edilii craioveni au publicat execuţia bugetară pe semestrul I al lui 2020, situaţia aşteptând votul consilierilor locali municipali. Scăderea veniturilor municipale este una vizibilă şi abruptă faţă de prevederile iniţiale ale bugetului local. Astfel, veniturile preconizate de primărie pe primele şase luni ale anului de aproximativ 415 milioane de lei au fost realizate doar în proporţie de două treimi, municipalitatea adunând în conturi în primul semestru ceva mai mult de 268 de milioane de lei. Edilii au stat bine la încasări în ceea ce priveşte veniturile proprii realizate din taxe şi impozite locale, mai ales că măsurile adoptate la nivel central au împins termenul de achitare a acestora cu bonificaţie până la mijlocul anului, dar a înregistrat scăderi însemnate în privinţa altor surse de alimentare a bugetului, după cum se arată în raportul întocmit de funcţionarii Direcţiei economice a primăriei. „Având în vedere declararea stării de urgenţă în data 16 martie 2020, s-a decalat până la data de 30 iunie 2020 data până la care plătitorii de taxe şi impozite au primit bonificaţie 10% pentru impozitele şi taxele locale achitate integral. Tot datorită stării de urgenţă şi a închiderii totale sau temporare a unor activităţi şi a limitării circulaţiei persoanelor s-au înregistrat nerealizări la următoarele surse de venit: Cote defalcate din impozitul pe venit, amenzi, penalităţi, confiscări, diverse venituri, venituri din prestări servicii şi alte activităţi”, precizează raportul întocmit de angajaţii municipalităţii.

100 de milioane din bugetul de dezvoltare, lipsă la apel

Datele prezentate de edili arată că, în primele şase luni ale anului, municipalitatea a realizat venituri de 268,3 milioane de lei, faţă de cele 415,7 milioane de lei prognozate pentru semestrul I al lui 2020 prin proiectul de buget adoptat la începutul anului. Vorbim deci de o scădere de 147 de milioane de lei. Cheltuielile au scăzut în consecinţă, însă picajul e mai evident la secţiunea de dezvoltare a bugetului, cea rezervată investiţiilor. Astfel, secţiunea de funcţionare, cea care asigură funcţionarea aparatului primăriei şi a instituţiilor şi serviciilor din subordine, scăderea este de mai puţin de 50 de milioane de lei, de la 283 de milioane de lei, cât prevedea bugetul iniţial, la 236 de milioane cheltuieli efective în prima jumătate a anului – un decalaj de peste 100 de milioane de lei. La secţiunea de dezvoltare însă, scăderea este dramatică: de la 132 de milioane de lei prevăzute în buget pentru primul semestru, la 31 de milioane de lei cheltuite efectiv până la 30 iunie. „Concluzionând, veniturile secţiunii de funcţionare s-au încasat 93% şi cele ale secţiunii de dezvoltare 24,06%. Cheltuielile secţiunii de funcţionare au fost 83,57 % şi cele ale secţiunii de dezvoltare au fost de 23,93%”, se mai arată în raportul supus aprobării consiliului local.

Facebook Comments