Ce vor copiii noştri?!

0

Am citit cu atenţie documentul pus în circulaţie de către Consiliul Naţional al Elevilor. Faptul că ei cer candidaţilor la alegerile locale semnarea unui angajament că vor respecta, dacă vor fi aleşi, cerinţele exprimate în acest veritabil Manifest al elevilor, mi se pare un lucru pozitiv. Presiunea viitorului asupra prezentului e în legea firii. Dar, haideţi să vedem ce vor copiii noştri?
Vor ca autorităţile publice locale să respecte toate prevederile din Legea educaţiei nr.1/ 2011 care intră în aria lor de responsabilitate.
Vor suplimentarea finanţării de bază de la bugetele locale pentru modernizarea şi dotarea tuturor şcolilor, căminelor, internatelor, laboratoarelor, inclusiv a celor din mediile sociale defavorizate (să nu uităm, jumătate dintre copiii români nu au, de exemplu, competenţe digitale!!!).
Vor interzicerea oricărei tentative de colectare a fondului şcolii!
Vor respectarea legii care prevede reducerea cu 50% a  costurilor pentru elevi pe transportul local.
Vor (şi în calitate de preşedinte al Comisiei pentru mediu si echilibru ecologic mă bucură acest lucru) dotarea şcolilor cu sisteme de colectare selectivă a deşeurilor, din fondurile autorităţilor locale.
Vor acces gratuit la baza sportivă a şcolilor (terenuri şi săli, inclusiv curtea scolii) inclusiv după cursuri sau în vacanţe.
Vor funcţionarea Consiliilor consultative pentru tineret de pe lângă Consiliile locale.
Vor finanţarea proiectelor de practică şcolară şi o relaţie mai strânsă între şcoală şi medii productive unde pot deprinde abilităţi practice.
Vor acţiuni de eliminare a abandonului şcolar şi de dotare a şcolilor cu tot ceea ce e necesar pentru ca elevii cu dizabilităţi să fie pe deplin integraţi.
Sintetizând, copiii noştri vor 7 lucruri „mari şi late”: respectarea legilor cu incidenţă la domeniul şcolar, o agendă de priorităţi clare, finanţare adecvată a educaţiei, stoparea unor practici neetice în vădită contradicţie cu rolul etic al şcolii, condiţii adecvate de studiu şi de practică, sisteme de colectare selectivă şi o altă abordare a dialogului cu ei. Cerinţe decente pentru orice comunitate care se vrea europeană.

Copiii noştri se trezesc încercând să ne trezească. E o veste bună!

Facebook Comments