Pandemia, subiect de luptă electorală

Deşi ne apropiem de a cincea lună de când ţara noastră se confruntă, la un nivel ridicat, cu pandemia de Covid-19, Guvernul şi Opoziţia nu reuşesc să se încadreze pe aceeaşi lungime de undă. Practic, o caracterizare în termeni ceva mai duri a activităţii politice din toată această perioadă ar suna astfel: acuze reciproce fără ecou, dispute aprinse şi o stare tensionată între Parlament şi Guvern, întreţinută şi de alte instituţii importante pentru statul românesc, aşa cum este Curtea Constituţională şi, nu în ultimul rând, de declaraţiile uneori subiective ale preşedintelui Klaus Iohannis. Dar, şi unii, şi ceilalţi, declară că suverane sunt drepturile cetăţenilor şi siguranţa lor. Ba mai mult, dau asigurări că toate măsurile care sunt luate au drept scop protejarea în faţa acestui virus şi asigurarea mediului necesar pentru relansarea de toate tipurile, după ce această pandemie va fi trecut. Aşadar, dacă toate măsurile sunt îndreptate spre aceeaşi ţintă, dar nu concură deloc, ne întrebăm: este această criză medicală, cu puternice repercusiuni sociale, folosită în scop electoral?

0

Cea mai recentă dispută între politicienii Partidului Naţional Liberal şi cei ai Partidului Social Democrat, strict pe problema pandemiei, a fost declanşată de proiectul de lege privind carantinarea şi izolarea persoanelor depistate pozitiv. Plecând de la Guvern către Camera Deputaţilor, proiectul de lege a trecut aproape complet modificat de comisiile acestui for, iar în momentul de faţă se află blocat undeva în comisiile de specialitate din Senat. În condiţiile în care tot mai mulţi pacienţi declaraţi pozitiv se externează la cerere şi sunt atâtea exemple că nu respectă normele de prevenire a răspândirii virusului, Guvernul şi partidele din opoziţie stau şi se incriminează reciproc, în loc să se aşeze la masă şi să caute cea mai bună variantă pentru această lege, necesară în astfel de situaţii. Declaraţiile de marţi după-amiază ale preşedintelui Klaus Iohannis sunt, în acest sens, mai mult decât elocvente: „PSD reclamă că această lege nu este bine făcută. Păi, raţiunea unei dezbateri parlamentare este tocmai de a găsi cea mai bună formă de lege. Una peste alta, putem să constatăm că PSD tergiversează această discuţie. Şi trebuie să recunosc că şi pe mine mă surprinde acest cinism exagerat de care dă dovadă PSD, tergiversând adoptarea acestei legi. Şi, în acest fel, ce se întâmplă de fapt este că PSD privează Guvernul de un instrument foarte important, absolut necesar în combaterea acestei epidemii. Privează Guvernul de acest instrument, care reglementează izolarea şi carantinarea. Vă spun drept – este extrem de trist, este şocant, fiindcă această tergiversare, prin care PSD probabil vrea să pară important sau interesant, poate să coste viaţa a zeci, Doamne fereşte, poate chiar a sute de români”.

Radu Preda, senator PSD: „Proiectul de lege pentru carantinarea şi izolarea persoanelor infectate este unul vădit neconstituţional”

Radu Preda

Una dintre replicile dure care vin dinspre PSD în întâmpinarea acestor acuze este cea oferită de senatorul Radu Preda. Membru în Comisia juridică a Senatului şi cu mai multe amendamente depuse acestui proiect de lege, social-democratul Radu Preda consideră că propunerea Guvernului este complet neconstituţională şi îngrădeşte aspectele elementare ale libertăţii cetăţeneşti. „Proiectul de lege pentru carantinarea şi izolarea persoanelor infectate este unul vădit neconstituţional, un proiect de lege în care forma adoptată la nivelul Guvernului nu este aplicabilă, pentru că îngrădea drepturile cetăţenilor, instituia măsuri de confiscare a bunurilor fără să stabilească căi de atac sau modalitaţi de despăgubire. Este proiectul unei legi care încearcă să trateze nu doar actuala pandemie, ci şi orice ameninţare chimică, biologică, bacteriologică sau nucleară care ar fi putut apărea. Proiectul a trecut de Camera Deputaţilor cu modificări substanţiale şi a ajuns vinerea trecută la Senat, în Comisia juridică. În calitate de membru al acestei comisii şi de senator care a amendat această lege, pot spune că forma pe care discutăm acum nu mai are nicio legătură cu varianta propusă de Guvern, dar încă nu găsim o soluţie care să satisfacă solicitările Guvernului, dar şi să respecte şi să garanteze drepturile şi libertăţile cetăţenilor. Sunt mai multe aspecte deosebit de spinoase. Primul dintre ele este prevederea detaşării cadrelor medicale, în situaţii de urgenţă, fără acordul lor. Apoi, carantinarea şi confiscarea bunurilor sunt situaţii care trebuie tratate explicit în proiectul de lege şi care trebuie să prevadă atât drepturile autorităţii publice, cât şi obligaţiile. În mometul de faţă, nu se pune problema dacă vrem sau nu să votăm un proiect de lege, ci faptul că vrem să facem o lege constituţională, plecând de la un proiect care nu întrunea niciun fel de exigenţă constituţională”, susţine Radu Preda.

Mario-Ovidiu Oprea: „PSD este într-o criză de personalitate, timpul până la alegeri s-a scurtat, vor să îşi revină în sondaje şi, de aceea, caută să facă impresie bună”

Mario-Ovidiu Oprea

Replica liberală la toată această discuţie este predictibilă. Aflat în opoziţie, PSD distorsionează orice propunere care vine dinspre Guvern şi încearcă să folosească, consideră liberalii, orice mijloace pentru a recăpăta încrederea cetăţenilor, iar această pandemie oferă contextul ideal pentru ca social-democraţii să îşi refacă imaginea. „PSD este într-o criză de personalitate, timpul până la alegeri s-a scurtat, vor să îşi revină în sondaje şi, de aceea, caută să facă impresie bună. De fapt, problema lor este că nu ştiu ce vor. De exemplu, discuţiile pe marginea proiectului de lege pentru carantinarea şi izolarea persoanelor infestate. Guvernul a trimis un proiect de lege la Parlament, cu Camera Deputaţilor ca primă cameră sesizată. Acolo, Comisia juridică a spus că proiectul de lege nu este bun, că trebuie refăcut şi i-a adus o mulţime de modificări, astfel încât nu mai seamănă deloc cu varianta propusă de Guvern. Proiectul a fost votat de plenul deputaţilor, a ajuns în Comisia juridică din Senat care, din nou, a spus că nu este bun. Dar, de fapt, el era opera deputaţilor PSD. În momentul de faţă, acest proiect este încă în Comisia juridică din Senat. Senatorii PSD au spus că vor reface ei proiectul, dar încă tergiversează. Astfel, Guvernul se vede nevoit să ia decizii pentru a nu avea un vid legislativ şi va propune prelungirea stării de alertă”, a declarat senatorul PNL Mario-Ovidiu Oprea.

PRO România şi PLUS acuză cele două partide de populism

Florinel Stancu

Înlăturate oarecum din profunzimea subiectelor politice de actualitate, două dintre partidele care încearcă să atragă din votanţii celor de la PSD şi PNL aduc acuze şi mai grave. Încă de la începutul pandemiei, PRO România a votat împotriva oricărei propuneri venite dinspre Guvern, iar prin preşedintele filialei judeţului Dolj a partidului, deputatul Florinel Stancu, denunţă chiar un blat politic. „PSD şi PNL folosesc criza prin care trecem în scop electoral. Ba mai mult, consider că, deşi aparent sunt într-un conflict continuu, este vorba chiar de un blat între cele două partide, blat care vizează alegerile din această toamnă. Acesta este şi motivul pentru care noi, PRO România, nu am votat nici starea de urgenţă, nici starea de alertă, nici legea carantinării şi celelalte. Pe când ei au votat întotdeauna împreună”, a declarat Florinel Stancu, preşedintele PRO România Dolj.

Aceeaşi părere este împărtăşită şi de preşedintele PLUS Dolj, Gabriel Păunică, el susţinând că „PNL şi PSD caută să manipuleze mari mase de oameni, de regulă cei mai puţin informaţi. De fapt, nu îi interesează în mod direct de cetăţeni. Acest proiect propune o lege pentru perioada pandemiei, dar care, din păcate, este folosită strict în scop electoral”.

În final, două ar fi aspectele principale care se desprind din această dezbatere. Primul dintre ele scoate în evidenţă o caracteristică de bază a politicii româneşti şi anume „arătatul cu degetul”. Cel de al doilea are valenţe mult mai neplăcute. Dacă, într-adevăr, şi în spatele măsurilor şi legilor care ar trebui adoptate pentru a stopa cât mai repede această criză sanitară se află calcule sau jocuri politice, înseamnă că ultimul lucru la care se gândesc politicienii români este cetăţeanul, nimeni altul decât cel care i-a delegat să îi reprezinte, acordându-le votul. 

Facebook Comments