Platformele îngropate din Craiova – bilanţul la zi: 90 la sută identificare, 30 la sută execuţie, 400 la sută amânare

După ce, pentru o perioadă de timp, părea că doar soborul de preoţi mai lipseşte pentru îngroparea definitivă a proiectului, amplasarea containerelor pentru deşeuri în municipiul Craiova intră într-o nouă etapă. Etapa începe, oarecum firesc, cu o nouă amânare. Mai precis, cu o nouă prelungire a contractului de execuţie, a patra din seria începută în urmă cu trei ani.

0

Proiectul containerelor îngropate pentru deşeuri menajere în municipiul Craiova a fost demarat în toamna lui 2017, după câţiva ani în care investiţia a stat blocată în moduri de atribuire, contestaţii şi procese. Era vorba despre ultimul din cele şapte contracte majore cuprinse în Masterplanul judeţean de deşeuri şi singurul care aducea un avantaj palpabil pentru municipiul reşedinţă de judeţ. De la semnarea contractului şi până la punerea lui în practică a fost însă cale lungă. Proiectul iniţial, vechi de aproape un deceniu, prevedea amenajarea a 438 de platforme, conţinând peste 750 de containere îngropate pentru preluarea deşeurilor menajere din oraş. Amplasamentele însă s-au dovedit problematice, Primăria Craiova având dificultăţi în a preda autorităţilor judeţene şi firmei constructoare parcele de teren care să nu fie grevate fie de retrocedări, fie de reţele de utilităţi.

Primăria a terminat de numărat „steagurile”

Spinoasa procedură prin care municipalitatea craioveană şi-a inventariat amplasamentele care se pretau la amenajarea unor platforme de gunoi subterane se apropie însă de sfârşit, după cum asigură administratorul public al municipiului, Cosmin Durle. „Au fost predate majoritatea celor 438 de amplasamente. Mai rămân de predat un număr de 43 care, din diverse motive, au trebuit să fie relocate. Am fost deja pe teren cu toţi deţinătorii de utilităţi şi am identificat noile amplasamente. Urmează ca, săptămâna viitoare, să mergem la OCPI şi să facem procedurile de intabulare pentru aceste amplasamente. Apoi şi acestea vor intra în procedura de autorizare”, a declarat Durle.

Platformele îngropate, aproape jumătate autorizate

Procedura e una pur românească, prin care primăria inventariază amplasamentele şi le predă către CJ şi constructor, care realizează proiectul şi depun cererea pentru autorizaţie de construire la primăria Craiova. Laboriosul proces a fost parcurs până acum pentru aproape jumătate dintre platformele îngropate din Craiova, edilii sperând ca, în această vară, şi procentul de execuţie al proiectului să atingă aceeaşi cotă. „În momentul de faţă, aproximativ 200 de autorizaţii de constuire au fost deja ridicate de cei de la CJ, restul până la 380 fiind în proces de autorizare. Din cele autorizate deja, un număr de 138 de platforme au fost deja executate. Din ce am discutat cu constructorul, ne aşteptăm ca, până la finele lunii agust, să ajungem cu execuţia proiectului la 50 la sută”, a mai spus administratorul public al Craiovei.

A patra oară cu noroc?

Până la sfârşitul lunii august însă, autorităţile judeţene mai au de trecut un prag, prelungirea contractului de execuţie, căruia îi expiră ultima extensie luna aceasta, pe 21. Este vorba despre a patra prelungire a contractului. Informaţiile din partea CJ Dolj indică o prelungire cu încă 10/11 luni a perioadei de execuţie, ceea ce ar însemna că sistemul subteran de colectare a deşeurilor menajere din Craiova ar putea fi gata, dacă totul merge strună, în vara anului viitor. De menţionat că autorităţile municipale şi cele judeţene au inaugurat simbolic prima platformă cu containere îngropate din Craiova încă din toamna anului trecut. Platformele vor putea fi utilizate însă după finalizarea proiectului şi operaţionalizarea staţiilor de sortare a deşeurilor realizate prin masterplan. La acea dată, Salubritatea craioveană va spune adio colectării deşeurilor municipale, această activitate urmând a fi preluată de operatorul judeţean.

Lucrările pentru amenajarea celor 438 de platforme destinate amplasării containerelor îngropate în municipiul Craiova se derulează în cadrul unui contract cu valoarea totală de aproximativ 7,5 milioane de euro, încheiat între Consiliul Judeţean Dolj şi SC European Waste Technology SRL, în calitate de lider al Asocierii SC European Waste Technology SRL – Nord Engineering SRL, contract în care mai sunt incluse procurarea şi montarea a 729 de containere cu capacitatea de 5 metri cubi şi a 30 de containere de 3 metri cubi, precum şi furnizarea a 15 utilaje specifice. Investiţia constituie o componentă a proiectului cu finanţare europeană „Sistem de management integrat al deşeurilor în judeţul Dolj“, cu o valoare totală de 53,6 milioane de euro.

Facebook Comments