Cea mai înapoiată comună de la marginea Craiovei are şansa de a face pasul spre civilizaţie
Ion Spătărelu, ultima speranţă pentru Malu Mare

La doi paşi de Craiova, în partea de sud-est a municipiului, comuna Malu Mare reprezintă un exemplu elocvent despre modul în care o frumoasă comunitate locală poate fi transformată într-o fundătură a civilizaţiei de o administraţie lipsită de orice fel de valenţe edilitare. Comparată cu „localităţile surori“ Cârcea şi Işalniţa, Malu Mare este o comună aflată încă în Evul Mediu. Ilie Dodocioiu, edilul care păstoreşte destinele acestei comunităţi de patru ani, se poate mândri cu unul dintre cele mai ruşinoase recorduri din istoria judeţului Dolj: în patru ani de mandat nu a reuşit să depună nici măcar un proiect pentru a obţine finanţare europeană nerambursabilă, chiar dacă oportunităţile de investiţii în localitate au fost uriaşe.

Privită atât din interior, cât şi din afară, situaţia comunei Malu Mare este una ruşinoasă din toate punctele de vedere, iar primarul Ilie Dodocioiu, candidat la viitoarele alegeri locale pentru un nou mandat, este simbolul neputinţei edilitare în cea mai clară reprezentare.

Condiţii de trai medievale pentru cetăţenii din Malu Mare

Cu un buget local situat între primele cinci din judeţul Dolj, exceptând o parte dintre oraşe şi municipii, comuna este cea mai subdezvoltată localitate din vecinătatea Craiovei. Doar o mică parte dintre cetăţeni sunt racordaţi la un sistem centralizat de distribuţie a apei potabile, iar reţeaua de canalizare este minusculă şi de multe ori inutilizabilă ca urmare a faptului că majoritatea timpului este înfundată. Asfaltul reprezintă o raritate, doar doi kilometri din străzile comunei primind această binecuvântare în ultimi patru ani, asta în timp ce cetăţenii din Preajba Nouă au cedat primăriei 44 de străzi pe care primarul refuză să le treacă în domeniu public pentru a nu investi în asfaltarea lor. Despre trotuoare nu poate fi vorba, uliţele desfundate ale comunei aratând şi acum ca în urmă cu 35 de ani, când tractoarele CAP-ului înaintau greoi printre gropi spre a ajunge pe ogoare. În plus, deşi se află la doar câţiva kilometri de Craiova, primarul Dodocioiu nu a reuşit nici până în prezent să aducă în comună gazele naturale.

Primarul Ilie Dodocioiu este bun doar la împărțit pliante

În dorinţa sa nestăvilită de a controla absolut totul, de la angajări, nu mai puţin de 22 în ultimii patru ani, până la intenţiile de vot ale concetăţenilor, Dodocioiu ţine ferecat un sediu nou-nouţ al primăriei în vatra nouă a satului Preajba pentru a nu exista posibilitatea de a se înfiinţa acolo o nouă secţie de votare, aşa cum au solicitat cetăţenii Autorităţii Electorale Permanente. În schimb, timp de patru ani, el s-a chinuit din răsputeri să concesioneze bălţile comunei, în ciuda opoziţiei din consiliul local şi a dorinţei cetăţenilor de a menţine luciurile de apă în administrarea comunităţii.
În goana sa după profit personal, Dodocioiu a realizat un lucru inimaginabil din punct de vedere edilitar: a luat terenurile consătenilor din Preajba, acolo unde preţul este foarte ridicat, pentru a pune în posesie solicitanţii din Malu Mare, de multe ori apropiaţi ai săi. Iar atunci când oamenii din Preajba veneau la primărie cu hotărâri definitive şi irevocabile de punere în posesie pe vechiul amplasament, edilul pur şi simplu refuza să le pună în aplicare.

Omul sfinţeşte locul, Dodocioiu îl spurcă

În acest punct al naraţiunii, se cuvine să aruncăm o privire şi în bătătura altor primari de localităţi comparabile cu Malu Mare atât ca bugete, cât şi ca poziţionare geografică. Să luăm drept exemplu Işalniţa. Atunci când se spune că omul sfinţeşte locul, câţiva edili repetenţi, printre care şi Dodocioiu, se uită chiorâş, mimând nedumerirea. Ei bine, la Işalniţa, fostul primar Ovidiu Flori nu numai că a terminat de racordat comuna la reţeaua de apă şi canalizare, dar a şi asfaltat toate uliţele localităţii, ba chiar şi drumurile de pe exploataţiile agricole. De gaze naturale beneficiază întreaga populaţie, iar şcoala din comună, construită de la zero, depăşeşte ca standarde şi dotări multe dintre şcolile craiovene. Sediul primăriei este, de asemenea, proaspăt construit şi inaugurat, iar pe o bună parte dintre străzile localităţii nu mai există cabluri suspendate, toate fiind îngropate aşa cum se întâmplă în lumea civilizată.

Aceeaşi poveste de succes o întâlnim şi la Cârcea. Apa, canalizarea, asfaltul, edificii de interes public construite din temelii, nu mai reprezintă o noutate pentru locuitorii comunei de lângă Craiova. Toate aceste investiţii s-au făcut cu fonduri neramburasabile atât de la guvern, cât şi din bugetul european. Comuna a devenit un pol economic la marginea Băniei, firmele private investind zeci de milioane de euro şi angajând sute de localnice pe locuri de muncă sigure şi bine plătite. Venind în întâmpinarea acestor investitori, primarul localităţii şi consiliul local au demarat ample investiţii edilitare în zona economică, asfaltând şi oferind utilităţi până la poarta agenţilor economici.

În ambele cazuri expuse mai sus, edilii au avut viziune şi au înţeles că, oferind condiţii decente de viaţă cetăţenilor, localitatea pe care o păstoresc se dezvoltă armonios din punct de vedere social şi economic. Ceea ce Dodocioiu nu numai că nu a înţeles în cei patru ani de mandat, dar nu a fost capabil nici măcar să copieze, deşi cei doi edili amintiţi mai sus îi erau colegi de partid.

O rază de speranţă pentru Malu Mare: Ion Spătărelu

Cum alegerile locale se vor desfăşura în puţin peste două luni, se cuvine a arunca o privire şi asupra contracandidaţilor lui Dodocioiu pentru a înţelege mai bine care sunt şansele ca Malu Mare să iasă de sub zodia sărăciei pentru a păşi în secolul XXI.
Una dintre contracandidate, Adela Gherghe, o tânără întreprinzătoare din localitate cu afacerile şubrede, şi-a anunţat candidatura mizând, mai mult decât pe orice, pe tinereţea sa. Experienţa profesională nu o recomandă, chiar dacă, la o vârstă fragedă, a fost administrator public timp de doi ani de zile din mandatul fostului primar. De numele ei nu se leagă niciun proiect mai acatării, doar, poate, niscai achiziţii directe dubioase din acea perioadă. Cu toate acestea, ea îşi face o campanie electorală agresivă pe Facebook, înfierând cu mânie proletară fiecare persoană care reprezintă un pericol pentru şansele sale de a ajunge primar. Promite în stânga şi în dreapta, pozează în unica opozantă a actualului edil, împroaşcă de multe ori cu noroi contracandidaţii care ezită sau refuză să se alinieze în spatele ei. Nu este la prima tentativă de a obţine un mandat de edil al comunei, însă de această dată a schimbat partidul în speranţa unui vot politic pozitiv.

Ion Spătărelu

De partea celălaltă, pe turnantă cum ar spune atleţii, un personaj politic mai discret şi-a anunţat intenţia de a candida pentru postul de primar. Îl cheamă Ion Spătărelu, militar de carieră, cu mai bine de 15 ani de luptă pentru bunăstarea cetăţenilor comunei Malu Mare. În calitate de consilier local, a fost cel mai vehement adversar al edilului Dodocioiu, reuşind printr-o minune să îi blocheze acestuia majoritatea „moşmoanelor“ şi derapajelor pe care a încercat să le legifereze cu sprijinul unei părţi a consiliului local. Din păcate, în ciuda numeroaselor iniţiative şi proiecte benefice comunei depuse în consiliul local, Spătărelu nu a reuşit să-şi impună programul de dezvoltare a comunei cu care a venit în faţa alegătorilor în urmă cu patru ani. Cel mai aprig opozant al său a fost chiar primarul Dodocioiu, cel care a văzut în Spătărelu singura persoană publică din comună care îi poate „sufla“ funcţia de primar. Ca atare, i-a cenzurat orice iniţiativă, sprijinându-se pe majoritatea simplă pe care o deţinea în consiliul local. În cei patru ani de activitate în beneficiul comunităţii, Spătărelu a demonstrat că este o persoană aflată deasupra oricărui interes de gaşcă, verticalitatea sa şi preocuparea pentru dezvoltarea comunei recomandându-l ca un viitor primar de succes pentru Malu Mare. Poate singurul pe care această localitate l-a avut în ultimii treizeci de ani…

Facebook Comments