Se reiau zborurile către Spania şi Marea Britanie
Aeroportul Craiova turează din nou „motoarele“

Preşedintele Consiliului Judeţean Dolj, Ion Prioteasa, salută reluarea curselor aeriene operate de pe Aeroportul Internaţional Craiova (AIC) către Londra (Luton), Madrid şi Barcelona, după suspendarea impusă în contextul pandemiei provocate de noul coronavirus.

0

„Am primit cu bucurie vestea privind relansarea zborurilor către 3 destinaţii foarte căutate, din state în care trăiesc importante comunităţi de români. Astfel, primele curse spre Londra şi Madrid au loc chiar astăzi, urmând ca de joi să se poată călători şi către Barcelona. Este un semnal pozitiv faptul că, după toată această perioadă extrem de dificilă, activitatea aeroportului nostru începe să reintre în normal. Iată că, potrivit informaţiilor transmise de operatorul aerian, doar astăzi prin terminalele de la Craiova vor trece peste 500 de pasageri, care vin din sau se îndreaptă către Anglia, Spania şi Italia.

Îmbucurătoare este şi frecvenţa zborurilor pe rutele care sunt reluate acum, dacă ne gândim că, în cazul Londrei, vorbim despre curse în fiecare zi a săptămânii, în timp ce pentru Barcelona şi Madrid sunt prevăzute câte două curse săptămânal.

În continuare, ne preocupăm de îmbunătăţirea infrastructurii aeroportului şi, în consecinţă, a condiţiilor pe care acesta le oferă atât călătorilor, cât şi companiilor de profil. Chiar în aceste zile, documentaţia elaborată de către colegii noştri de la AIC pentru proiectul de modernizare şi extindere susţinut din fonduri europene, cu o valoare estimată de 75 de milioane de euro, a fost înaintată spre analiză consultanţilor de la JASPERS, preconizându-se că în toamnă va putea fi depusă şi cererea de finanţare.

În paralel, echipa de la aeroport se pregăteşte pentru semnarea contractului de finanţare, prin Programul Operaţional Infrastructură Mare, a investiţiei care vizează securizarea completă a AIC, un demers în valoare de 17 milioane de euro. Nu în ultimul rând, se află în plină derulare proiectul nostru de peste 6 milioane de euro, finanţat din bugetul propriu al instituţiei, prin care realizăm extinderea actualelor terminale de plecări şi de sosiri“, a precizat preşedintele Consiliului Judeţean Dolj, Ion Prioteasa. 

La rândul său, directorul Aeroportului Internaţional Craiova, Adrian Predescu, a declarat: „Anunţul privind reluarea celor trei curse aeriene regulate marchează o impulsionare considerabilă a activităţii AIC, numărul zborurilor crescând de peste 2 ori. Ajungem, din acest moment, la 18 decolări şi tot atâtea aterizări în fiecare săptămână, iar Craiova este conectată cu 7 destinaţii din spaţiul european: Roma, Milano, Bologna, Madrid, Barcelona, Köln şi Londra. Trebuie menţionat faptul că toate cursele către Spania, Italia şi Germania au o frecvenţă de 2 zboruri pe săptămână, în timp ce spre Anglia se poate călători în fiecare zi“. 

O proiect în plină dezvoltare

Ion Prioteasa

Chiar dacă, din pricina restricţiilor provocate de pandemia de coronavirus, avioanele au rămas luni la rând la sol, activitatea din jurul Aeroportului Craiova nu a luat pauză. Asta deoarece, graţie unei investiţii de 6,4 milioane de euro, bani care provin din bugetul propriu al CJ Dolj, în această primăvară au demarat lucrările pentru extinderea terminalelor existente de sosiri-plecări. Vorbim, de fapt, despre o continuare a procesului investiţional susţinut din ultimii ani al Consiliului Judeţean Dolj, care îşi doreşte să facă din acest aeroport principala poartă aeriană din regiune. Iar extinderea era o intervenţie absolut necesară având în vedere că numărul de pasageri a crescut constant, la fel ca şi numărul de zboruri operate aici. „Vorbim despre extinderea terminalelor cu 2.200 mp ceea ce va permite aeroportului să opereze peste 1,1 milioane de pasageri în fiecare an. Am pornit de la zona de check-in care era foarte aglomerată, în special în anumite zile când existau chiar şi 3 avioane care trebuiau să decoleze unul după altul. La actualul etaj vom amenaja scări care vor coborî direct pe pistă, ceea ce va corespunde unor gate-uri, astfel că pasagerii nu vor mai trebui să se înghesuie ca până acum. Plus că vom avea un nou terminal pentru Sosiri deoarece actualul terminal nu mai corespunde“, declara, înainte de începerea lucrărilor, preşedintele CJ Dolj, Ion Prioteasa.
Tot în acest an, Consiliul Judeţean Dolj investeşte în amenajarea unei parcări cu peste 500 de locuri, situată în vecinătatea aeroportului. „De asemenea, vom amenaja şi o nouă parcare în partea dinspre Hanul Doctorului, acolo unde se lucrează la degajarea terenului. Va fi o parcare cu 500 de locuri pentru maşini, 10 pentru autocare şi 15 pentru microbuze şi care va fi prevăzută şi cu staţie de încărcare destinată maşinilor electrice“, afirma Ion Prioteasa.

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ