Vâlcea: La Căminul Zătreni, bolnavii psihic depistaţi Covid-19 au rămas fără medic

Situaţia celor 28 de bolnavi cu afecţiuni neuropsihice cronice de la Căminul Zătreni, confirmaţi Covid-19 este, în aceste zile, marea problemă şi provocare a sistemului sanitar din judeţul Vâlcea. Autorităţile caută soluţii disperate pentru evitarea supraaglomerării în secţiile speciale Covid şi cele de Terapie intensivă, care, potrivit unor surse, au ajuns aproape de limită. Până marţi, 7 iulie, în Centrul Zătreni rămăseseră 27 de pacienţi din cei 28 pozitivi, ei fiind asimptomatici la acea dată, însă cu evoluţie imprevizibilă. Întâmplător sau nu, medicul Căminului Zătreni, care ar fi trebuit să-i supravegheze pe cei asimptomatici, şi-a „tras” un concediu medical.

0

În lipsa medicului centrului, care s-a refugiat sub protecţia unui concediu medical după ce  se aflase trei săptămâni în concediu de odihnă, bolnavii asimptomatici cu virusul SARS CoV-2 de la Zătreni ar urma să fie monitorizaţi de un infecţionist care se va prezenta la anumite intervale de timp în centru sau va interveni în caz de urgenţă. Un singur pacient din cei 28 prezentase  simptome,  prin urmare  luni, 6 iulie,  fusese internat la Secţia psihiatrie a Spitalului Judeţean Vâlcea, pe locurile alocate bolnavilor Covid. Sursa infectării de la Zătreni pare să fi fost o asistentă medicală, confirmată pozitiv în data de 25 iunie.  

Directorul DSP Vâlcea: „Situaţia evoluează, trebuie să gestionăm cu multă atenţie paturile din spital”

„Situaţia este în dinamică  şi în derulare, din nou se află o echipă de medici infecţionişti la Zătreni, aştept rezultatul  consultului de azi (n.r. 7 iulie), ca să  ştim exact ce se întâmplă.  Ieri a fost o singură persoană internată la Râmnicu Vâlcea, la Secţia de psihiatrie, pe locurile alocate Covid-19. Ceilalţi au rămas pe loc, fiind asimptomatici.  Astăzi, aşteptăm rezultatele verificărilor echipei de medici. Mâine, 8 iulie,  vom şti care este situaţia.  Dar situaţia se află  într-o continuă schimbare, sunt persoane care au comorbidităţi multiple, care îşi petrec mult timp împreună în permanenţă, de aceea ei au fost şi băgaţi în grupe de risc şi au avut această supraveghere în testele bilunare. Au multe comorbidităţi, eredităţi, sunt oameni cu discernământ mai mult sau mai puţin afectat şi trebuie monitorizaţi cu atenţie”, a declarat, pentru Indiscret în Oltenia, Luminiţa Apostolescu, directorul Direcţiei de Sănătate Publică Vâlcea. Luminiţa Apostolescu a subliniat că principala preocupare este o bună gestionare a paturilor din spital, în aşa fel încât sistemul să nu se blocheze. „Din păcate, situaţia evoluează la nivelul întregii ţări şi al întregului judeţ  din punct de vedere epidemiologic şi trebuie să gestionăm cu multă atenţie paturile de spital. În ce priveşte situaţia de la Zătreni, va fi testat din nou tot personalul. Faptul este consumat şi suntem obligaţi să luăm măsuri”, a precizat şefa DSP.

O angajată a SJU Vâlcea, confirmată pozitiv

Situaţia de la Zătreni a „detronat” Vâlcea, care, de mai bine de o lună, era judeţul cu cel mai mic număr de infectaţi SARS CoV-2. Potrivit statisticii la zi, în data de 7 iulie acest judeţ înregistra 86 de cazuri, peste Satu-Mare, cu 81 de infectaţi. Potrivit unor surse, tot marţi, o angajată a Spitalului Judeţean de Urgenţă Vâlcea, din cadrul Serviciului  resurse umane, juridic şi contencios, a fost testată pozitiv cu noul coronavirus. Ea nu se mai prezentase la serviciu din data de 2 iulie.

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ