Ministrul Fondurilor Europene: ” Vâlcea va deveni centru de bază al energiei viitorului”

Județul Vâlcea va deveni unul din centrele de bază în ceea ce privește cercetarea energiei viitorului, grație a mai multor proiecte cu finanțare europeană ale Institutului de Cercetare-Dezvoltare pentru Tehnologii Criogenice și Izotopice Vâlcea(ICSI), potrivit lui Marcel Boloș, ministrul Fondurilor Europene.

0

”În județul  Vâlcea,  prin Ministerul Fondurilor Europene,  încercăm să dezvoltăm un proiect de cercetare împreună  cu Institutul pentru  Tehnologii Criogenice și Izotopice,  respectiv să punem  bazele hidrogenului  ca sursă  alternativă pentru viitor.  Avem două mari astfel de proiecte pe care le dezvoltăm cu  institutul.  Astăzi(26 iunie n.r.) discutăm de proiectul care  ține de stocarea hidrogenului și de utilizarea tritiului în domeniul energiei nucleare.  Sunt două proiecte care au fost depuse pe Programul operațional competitivitate, cu o valoare de 20 de milioane de euro, și încercăm prin acest mod să punem bazele primei  activități de cercetare în domeniul hirogenului   și utilizarea lui, ca sursă alternativă de energie pentru viitor.”, a declarat ministrul  Fondurilor Europene, în timpul unei vizite în județul Vâlcea, când a verificat și stadiul acestor proiecte.   

Boloș(foto centru) a precizat că  un alt proiect  ce  vizează același domeniu de cercetare și care  însumeză 150  milioane euro  urmează fie inclus în perioda de programare: ”Împreună cu institutul mai avem un  alt mare proiect de cercetare pe care încercăm să îl includem în următoarea perioadă de programare. E vorba de același obiect de activitate, hirogenul, ca alternativă de energie a viitorului,  proiect în valoare de  aproximativ  150 milioane euro, așa încât  județul Vâlcea va deveni unul din centrele de bază în ceea ce privește cercetarea și unul din centrele ce bază ale  energiei viitorului (…) Aceasta înseamnă investiții în județul Vâlcea, înseamnă crearea locurilor de muncă, înseamnă că veți atrage în zonă pe cei care sunt preocupați  ce  activitățile de cercetare în domeniul energiei și ceea ce înseamnă viitorul în energie.”.

Discuții despre accelararea proiectelor  de apă și canal

Ministrul Marcel Boloş, şi Ministrul Agriculturii, Adrian Oros, au  făcut în data 26 iunie o vizită în judeţul Vâlcea la iniţiativa  parlamentarilor, secretarilor de stat și primarilor PNL.

Ministrul Fondurilor Europene a purtat discuții cu reprezentantul ADI APA Vâlcea, Robert Schell, primar al oraşului Brezoi, pentru ca noul plan de extindere și modernizare a proiectelor de apă și canal din județ să fie accelerat. Aceste proiecte, la nivelul judeţului Vâlcea, totalizează  peste 216 milioane de euro şi au ca finalitate o serie de lucrări în infrastructura de apă și canal. Pentru aceste proiecte sunt pevăzute 39 de localități, iar  în total se vor realiza peste 1.000 de km de rețele de apă, 1.000 km de canal, 30 de stații de apă şi stații de epurare. De pe urma acestui proiect de 216 milioane de euro aflat în analiză la Vâlcea, 101.343 de locuitori vor beneficia de servicii de canalizare și 64.402 de apă curentă în cele 39 de unități administrativ-teritoriale.

 Au fost, de asemenea, verificate pachetele de hrană și igienă, destinate pentru judeţul Vâlcea, avându-i ca furnizori principali pe Boromir şi Râureni, producători locali. În Vâlcea vor fi distribuite peste 22.000 de pachete, dintre care 950 în Râmnicu Vâlcea.

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ